Banki költségeink csökkentésének céljából érdemes lehet hitelkártyát használni. Ha van elegendő jövedelmünk hozzá, és egy kicsit odafigyelünk pénzügyeink intézésére, akkor csak nyerhetünk vele. Hitelkártyával történő vásárlás esetén ugyanis a legtöbb kártyánál a vásárlás összegének bizonyos százalékát visszatéríti a bank. Mutatunk néhány jó lehetőséget, amivel évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk.

 

Banki költségeinket oly módon is csökkenthetjük, hogy vásárlási visszatérítést nyújtó hitelkártyát használunk. Sokan persze előítélettel viseltetnek a hitelkártyákkal szemben. Ez abból adódhat, hogy ha elfelejtjük határidőre visszafizetni a hitelkártya számlára az előző elszámolási időszakban költött pénzt, akkor bizony elég magas kamatot kell fizetnünk feledékenységünk következményeként. Kétségtelen, hogy a bankok számára a hitelkártyáknál az emberi feledékenységre alapul az üzlet. Ám ha csak egy picit is odafigyelünk, például beállítunk magunknak emlékeztetőt a telefonunkra, hogy mikor kell utalni a pénzt, akkor egész biztos, hogy nem fogunk a magas kamat csapdájába lépni.

 

 

Csak néhány egyszerű szabályt kell betartani

A bank küldeni fog értesítő SMS-t, amelyben közlik, hogy mi a fizetési határidő és mennyi a fizetendő összeg. Az időben visszatöltött hitelkerettel pedig az összes kellemetlen feladatunkon túl leszünk. Még azt kell betartanunk, hogy a hitelkártyánkkal ne vegyünk fel ATM-ből készpénzt, az ugyanis lényegesen drágább, mint a bankkártyás készpénzfelvétel. A vásárlásaink esetében viszont nem hogy többlet költségeink keletkeznek majd, hanem még mi fogunk visszakapni havi pár ezer forintot, attól függően, hogy mennyi a kártyával fizetett költésünk.

Hitelkártyával történő vásárlás esetén a legtöbb kártyánál a vásárlás összegének 1 százalékát vagy akár többet is visszatéríti a bank. Ezzel egy átlagos család havonta több ezer forintot is megtakaríthat, és ez az összeg még a hitelkártya éves díjának és az esetleges egyéb költségeknek a levonása után évente akár több tízezer forintos megtakarítást is eredményezhet.

 

Tripla visszatérítési akció

Az OTP Banknál igényelhető American Express hitelkártyákra most indult egy új akció. 2016. május 18-tól július 31-ig igényelt hitelkártya esetén a bank megtriplázza a visszatérítést a szerződéskötéstől számított első maximum 4 hónapnyi időszakban elszámolt vásárlási tranzakciók és teljesült szolgáltatói csoportos beszedési megbízások után.

Az általános 1 százalékos visszatérítésen felül további plusz 2 százalékot (így ez összesen 3%), valamint az állandó partnereknél végrehajtott vásárlásra járó 2 százalékon felül további plusz 4 százalékot (összesen 6%) írnak jóvá. Állandó partnernek a Lidl, a MOL és a C&A számít, tehát a náluk történő vásárlás esetén 6%-os visszatérítést ad a bank. Tudnunk kell azt is, hogy van egy visszatérítési limit, amelynél többet nem nyerhetünk a vásárlásainkkal. American Express Blue hitelkártya esetén ez évente 30 ezer forint, Gold hitelkártya esetén pedig 50 ezer forint.

Természetesen az is fontos, hogy mennyi a fenntartása egy ilyen hitelkártyának. Az OTP elengedi a főkártya első éves díját, amennyiben a szerződéskötéstől számított maximum 4 hónapos költési időszakban Blue kártya esetén legalább 120 ezer forintnyi, Gold kártya esetén pedig 210 ezer forintnyi összeget elér a kártyás vásárlások összege. Ám mivel éppen az a célunk, hogy aktív kártyahasználattal minél több visszatérítést szedjünk ki a bankból, ezért nyugodtan feltételezhetjük, hogy el fogjuk érni az elvárt forgalmat. Így az első évben díjmentes lesz a hitelkártyánk. A következő években ugyan már nem lesz ingyenes a kártya éves díja, ám az OTP rendszeresen indít a mostanihoz hasonlító extra visszatérítési akciókat, így könnyedén kitermelhetjük hitelkártyánk fenntartási díját, és ezen felül több tízezres nyereséggel zárhatunk minden évet.

 

 

További lehetőségek

Cetelem hitelkártyával való vásárláskor kedvezményprogram keretében a Cetelem Klub partnereinél kaphatunk engedményeket. Ezek partnertől függően 5-15 százalékos kedvezmények lehetnek. Például az Extreme Digitalnál 7 százalék, a Media Marktnál és az Aquaworldben pedig 10 százalék ennek mértéke, de többek között van autószerviz, hotel és ruházati üzlet is a kedvezményt adó partnerek listáján.

A Budapest Bank Go! hitelkártyával minden benzinkútnál történt vásárlás után 3 százalékot, havi maximum 900 forintot, minden egyéb hazai vagy külföldi vásárlás és csoportos beszedések után pedig 1 százalékot, havonta legfeljebb 10 ezer forintot ad kedvezményként a bank. A főkártya éves díja 5.100 forint, ám ezt könnyedén lenullázhatjuk, amennyiben a hitelkeretünk kihasználtsága eléri a 70 százalékot. Nem kell tehát mást tenni, mint rendszeresen használni a hitelkártyánkat, és így évente több tízezer forintot is nyerhetünk.

A CIB Banknál a Café Hitelkártya használatával 8 meghatározott kereskedelmi kategóriában történő vásárlások esetén 1 százalék visszatérítést kapunk. Ehhez havonta 300 forintért Espresso Szolgáltatási Csomagra is szükségünk lesz, amely a visszatérítésen kívül még további kiegészítő szolgáltatásokat is tartalmaz. Most akció is van a banknál, ugyanis a 2016. április 12. és június 30. között végrehajtott, interneten keresztül történő vásárlások után további jóváírás jár. Ennek mértéke a vásárlással felhasznált összeg 3 százaléka, de maximum 5.000 forint, amennyiben az akciós időszakban legalább 4 esetben interneten keresztüli vásárlás történt.

 

Érdemes tehát körülnézni a hitelkártyák között, mert ha utánaszámolunk, láthatjuk, hogy az éves kártyadíjat, a havi számlavezetési díjat – ha nem díjmentesek – figyelembe véve is több ezer forintos visszatérítést kaphatunk minden hónapban.