Néhány évvel ezelőtt még csak a lakáshiteleknél voltak 10 százalék alatti kamatok, manapság viszont már ingatlanfedezet nélkül is kaphatunk akár 8-9 százalékos kamatra kölcsönt. Bármikor jöhet olyan helyzet, amikor szükségünk lenne néhány százezerre vagy akár milliós kölcsönre, és kellene egy viszonylag kedvező hitellehetőség. Mutatjuk a 10 százalék alatti kamatokat a személyi kölcsönöknél.

 

A jegybanki alapkamat egyre alacsonyabb szinten van, jelenlegi értéke 1,20%, és ennek következtében a hitelek kamatai is egyre kisebbek. Manapság már a személyi kölcsön ajánlatoknál is találkozhatunk a bűvös 10 százalékos szint alatti kamatokkal. Összeszedtük, hogy jelenleg mely személyi kölcsön ajánlatok érhetőek el ilyen alacsony kamatokkal.

 

Könnyen elérhető hitel, kiszámíthatóan

A K&H kiemelt személyi kölcsönének kamata 9,99%, tehát ez az érték már éppen a bűvös határ alatt van. Az igényelhető hitel összege 1-7 millió forint, a futamidő pedig 24-84 hónap, a THM 10,46%. A kölcsön igénylésének feltételeként az igazolt havi nettó jövedelemnek legfeljebb két bérjövedelemből el kell érnie a 250.000 forintot, és az igénylőnek legalább három hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A K&H Bank tehát nem támaszt nehezen elérhető feltételeket a hitelt igénylők elé, hiszen egy két keresős család számára a jövedelemi követelmény viszonylag könnyen teljesíthető.

A K&H kiemelt személyi kölcsön ajánlatánál megnéztük azt is, hogy mennyi a teljes visszafizetendő összeg három különféle futamidő esetén. Ha 1 millió forintos kölcsönt 5 évre veszünk fel, akkor összesen 1.274.527 forintot kell törlesztenünk, 21.242 forintonként. Ugyanekkora hitelösszegre 3 éves futamidő esetén 1.161.450 forint fizetendő vissza összesen, 32.262 forintos részletekben. Ha pedig az 1 milliós személyi kölcsönt a legrövidebb futamidő, tehát 2 év alatt visszafizetjük, akkor összesen 1.107.367 forintot kell törlesztenünk 46.140 forintos részletekben.

Jól látható tehát, hogy minél rövidebb futamidőt választunk, annál alacsonyabb lesz az összesen visszafizetendő összeg. Viszont a rövidebb futamidő választása esetén a havonta törlesztendő összeg magasabb lesz, mint a hosszabb futamidőknél lenne. Fontos tudnivaló, hogy a hitel törlesztőrészlete a teljes futamidő alatt fix, tehát ugyanannyit kell fizetnünk az első hónapban, mint az utolsóban. Így jól tudjuk előre kalkulálni, hogy mekkora hitelösszeget és milyen futamidőre merjünk bevállalni. További előnye a K&H kiemelt személyi kölcsönének, hogy kezdeti költségek nélkül igényelhető.

 

Előrelépési lehetőség

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsönt 8,9% kamatra adja a bank, náluk 500 ezer forint és 5 millió forint között lehet az igényelhető hitelösszeg, a futamidő 12-72 hónap, a THM 9,41%. Annak, hogy ezt a kölcsönt ilyen kedvező kamattal kaphassuk meg az a feltétele, hogy a teljes futamidő alatt havonta legalább 250.000 forint érkezzen a banknál vezetett számlánkra.

Ha 1 millió forintot szeretnénk felvenni 2 évre, akkor havi 45.696 forintos részletekkel összesen 1.096.694 forintot kell visszafizetnünk a futamidő végéig. A hitel havi törlesztőrészlete a teljes futamidő alatt fix, tehát ennél a kölcsönnél sem érhetnek kellemetlen meglepetések egy esetleges kamatemelés következtében.

Csupán érdekességképpen említjük meg, hogy a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönnél van olyan verzió is, ahol a kamat mindössze 7,9%, de ehhez már Magnifica Üzletfélnek kell lenni. Annak pedig az a feltétele, hogy a CIB-nél legyen legalább 9 millió forintnyi megtakarításunk vagy legalább havi 450.000 forint jóváírás érkezzen a banknál vezetett számlánkra.

 

 

Akár hitelkiváltásra is

Az Erste Bank Most Extra Személyi Kölcsönének kamata 9,5%, a THM 11,51%. A futamidő 18-72 hónap, a hitelösszeg pedig 500 ezer forinttól 5 millió forintig bármennyi lehet. A személyi kölcsön igénylésének feltételeként jövedelmünknek el kell érnie legalább 250.000 forintot, és legalább 1 éves munkaviszony szükséges. További feltételeként vállalni kell, hogy a hitel teljes futamideje alatt jövedelmünk az Erste Banknál vezetett bankszámlára fog érkezni.

Ha 1 millió forintot szeretnénk 2 évre felvenni, akkor havi 45.914 forintos részletekkel összesen 1.116.748 forintot kell visszafizetnünk a futamidő végéig. A hitel havi részlete a 2 éves futamidő alatt fix, ám hosszabb futamidő választása esetén figyelnünk kell arra, hogy a kamatperiódus 3 év, tehát 3 év után módosulhatnak a kamatok.

Hitelkiváltásra is felhasználható ez a kölcsön, mégpedig személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel, gépjárműlízing, gépjármű-vásárlási hitel vagy Erste Bank által kibocsátott hitelkártya-tartozás rendezésére. Meglévő Erste bankos hitel kiváltásánál további feltétel, hogy a folyósított kölcsönösszegnek minimum 1.000.000 forinttal meg kell haladnia a kiváltandó hitel összegét.

 

Kártyahasználattal az alacsonyabb kamatért

A Budapest Bank Prémium Kölcsön Számlával elnevezésű személyi kölcsönének kamata 9,9%, a THM 10,5%. A futamidő 6-48 hónap lehet, a hitelösszeg 800 ezer forinttól 6 millió forintig. Ennek a kölcsönnek a felvételéhez minimum 3 éves munkaviszony vagy vállalkozói múlt a követelmény a bank részéről. További igénylési feltétel legalább 250.000 forint összegű havi rendszeres jóváírás.

A kedvező hitelkamatú konstrukció igénybevételéhez nyitnunk kell a Budapest Banknál Prémium Plusz (PP1) számlacsomagot, valamint az ahhoz tartozó bankkártyával havonta legalább 30 ezer forintnyi értékben kell vásárolnunk. A bankkártya éves díja néhány ezer forint plusz költséget jelent tehát, attól függően, hogy milyen típusú kártyát igénylünk a Premium Plusz számlacsomaghoz.

Ha a Budapest Banknál szeretnénk 1 millió forint személyi kölcsönt 2 évre felvenni, akkor havi 46.488 forintos részletekkel összesen 1.115.712 forintot kell visszafizetnünk a futamidő végéig. A hitel törlesztőrészlete a teljes futamidő alatt végig fix, tehát ugyanannyit kell fizetnünk az első hónaptól az utolsóig.

 

További lehetőségek 10 százalék alatt

A Cofidis Fapados Kölcsön esetében is van lehetőség arra, hogy a hitel kamata 10 százalék alatt maradjon, de ehhez már hosszabb futamidőt és magasabb hitelösszeget kell választani. Például ha 3 millió forintot szeretnénk felvenni 4 évre, akkor a kamat 8,74% lesz, a THM pedig ez esetben 9,10%. A 4 év alatt összesen 3.565.773 forintot kell visszafizetni, havonta 74.287 forintos részletekben. Sajnos ezek a részletek a futamidő során változhatnak, mivel a hitelkamat változó, a 12 havi BUBOR-hoz mint referencia-kamatlábhoz kötött és 3 éves kamatperiódusokban rögzített kamatfelárral rendelkezik.

A kölcsön igénylésnek feltétele minimum havi nettó 110.000 forint jövedelem igazolása, és saját bankszámlaszám, mivel a Cofidisnél nincs bankszámlavezetés. További tudnivaló, hogy a hitelbírálati díj 2016. június 30-ig elengedésre kerül.

Végezetül essen szó még egy olyan személyi kölcsön ajánlatról, aminél szintén 10 százalék alatti a kamat, ám csak kifejezetten magas, több mint 4,5 millió forintos hitelösszeg esetén. Ez a Citibank XXL Személyi Hitel A1 adósminősítéssel, amihez havi 300.000 forintot elérő jövedelem szükséges. A hitel folyósításának feltétele a kölcsön egyoldalú kötelezettségvállalást tartalmazó közjegyzői okiratba foglalása és bemutatása a banknak. Így kaphatunk a Citibanknál olyan személyi kölcsönt, aminek kamata 9,99%.

 

A számunkra leinkább megfelelő hitel kiválasztásához minden esetben érdemes összehasonlító kalkulátorban átnézni a banki ajánlatokat, hogy a lehetőségekhez képest a legoptimálisabb feltételekkel tudjunk kölcsönt felvenni.