A K&H Bank elkezdte kipostázni a leveleket, melyben arról értesítik az ügyfeleket, hogy a Zéró számlacsomagot kivezetik. A számlát egyébként már több mint három éve nem értékesíti a bank, de nem véletlen, hogy az ügyfelek nagyon ragaszkodnak hozzá. Megmutatjuk, hogy mire érdemes majd váltani a Zéróról.

 

Bár már 2013. január 21. óta nem igényelhető a Zéró, az ilyen bankszámlával rendelkező szerencsés ügyfelek a végsőkig ragaszkodnának hozzá. Ez nem véletlen, hiszen még a tranzakciós adó bevezetése előtti időből maradt fent, és az is kisebb csoda, hogy a bank nem döntött már korábban úgy, hogy kivezeti ezt a bankszámlát.

 

 

 

Mitől is volt ennyire jó a Zéró?

A Zérónál a feltétel havonta legalább 150.000 forint jóváírása, ennek teljesítésével a csomag díja 0 forint, a netbankon történő eseti utalások, de még a rendszeres utalás és a csoportos beszedési megbízások teljesítése is díjmentes. A Zéró tehát nevéhez méltóan gyakorlatilag teljesen költségmentes, hiszen még a számlához igényelt elektronikus bankkártya (főkártya) mindenkori éves díja is 0 forint. Mindössze a 18 forintos sms-enkénti díj az egyetlen olyan tétel, ami a Zéró bankszámlánál nem ingyenes.

Nehéz lesz a Zéróhoz hasonlóan kedvezményes számlát találni a jelenleg is igényelhetőek között. Nehéz, ám nem lehetetlen! A keresés során a bankszámla összehasonlító kalkulátort úgy állítottuk be, hogy nem kérünk sms értesítőt, hiszen a cél a lehető legkisebb költségű számlák megtalálása volt. Az alábbi kalkulációkban minden esetben havonta 30.000 forintnyi eseti utalással és 60.000 forintnyi csoportos beszedéssel számoltunk.

 

Ha bankon belül maradnánk

Ha Zéróval rendelkező ügyfélként szeretnénk a K&H Banknál maradni, akkor az Okos Plusz számlacsomagok között érdemes válogatni. Nézzük például a K&H bővített plusz számlacsomagot, ahol 150.000 forint jóváírás érkezésének teljesítésével havonta 450 forint a csomag díja. Kedvezményesen kapunk havonta 3-3 eseti utalást és csoportos beszedést, ám a 0,3% tranzakciós díjat meg kell fizetnünk. Így évente 8.640 forint a csomag díjára és az utalásokra összesen fizetendő költség. Ehhez még a bankkártya éves díját is hozzá kell adni, hiszen az csak az első évben díjmentes. Így azt láthatjuk, hogy a K&H-nál nem nagyon tudunk kijönni évente 10.000 forintnál alacsonyabb összegből.

Kiszámoltuk, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha tudjuk teljesíteni a kedvezményes csomag díjra vonatkozó mindkét feltételt. Ehhez a K&H bővített plusz esetében havi 150.000 forint jóváírása mellett arra is szükség lenne, hogy a banknál elhelyezett megtakarítási állományunk elérje a 2 millió forintot. Az előzőekben leírt utalások esetében az éves összköltség az első évben 3.240 forint, a további években pedig 5.637 forintra jön ki.

 

Digitálisan ingyenes lehet a bankolás

A Gránit Bank Digitális Számlacsomagja lehet az egyik kedvező választási lehetőség azoknak, akik szeretnének a lehető legkevesebbet költeni a bankszámlájuk használatára. A bank minden évben visszatérít 10.000 forintot az éves banki költségeinkből, ha a számlacsomaghoz dombornyomott bankkártyát igénylünk és azzal havonta legalább 150.000 forint összértékben vásárolunk

A példánkban szereplő 30.000 forintnyi eseti utalás és 60.000 forintnyi csoportos beszedési megbízás esetén az összes havi költségünk 330 forint lesz. Ehhez még hozzá kell adni a dombornyomott kártya 5.690 forintos éves díját, és így a kalkulátor éves szinten 9.650 forint költséget mutat. Ezt pedig teljes egészében vissza fogjuk kapni a banktól, amennyiben teljesítjük a kártyás vásárlás havi minimumát.

Ha van havi négyszázezrünk

Találhatunk korlátlan mennyiségű és összegű utalásokhoz is teljesen ingyenesen használható számlacsomagot, ám ennek már komolyabb követelménye van. A Raiffeisen Premium Gold 2.0 Számlacsomag feltétele havi minimum 400.000 forint jóváírás a bankszámlára, vagy pedig a banknál lévő megtakarításaink összegének el kell érnie a 8 millió forintot. Ám azt is tudnunk kell, hogy igen komoly számlavezetési díjat, 10.202 forintot számít fel a bank abban az esetben, ha nem teljesítjük a feltételt. 

További nagy előnye a Premium Gold 2.0-nak, hogy a számlacsomaghoz igényelt Premium Start OKOSkártya éves díját a bank jóváírja, ha a kártyás vásárlások összege elér évente 500.000 forintot, azaz átlagosan havonta 41.666 forintot. Így a bankkártya éves díja minden évben 0 forint lehet. Tehát a Zéróhoz hasonlóan a korlátlanul ingyenes netbankos utalások és a díjmentes bankkártya ennél a számlacsomagnál is elérhetőek. 

A Raiffeisen Banknál ajánlhatjuk még a DíjNullázó Plusz Számlacsomagot is, ahol havonta 150.000 forint jóváírás teljesülése esetén 0 forint a számlavezetési díj, a csoportos beszedés is ingyenes, és a netbankon indított eseti utalások havonta 100.000 forintig díjmentesek. Ennek a számlának az éves összköltsége a bankkártya díjával megegyező összeg, ami Start OKOSkártya esetén 3.982 forint.

 

Csak a bankkártyáért kell fizetni

Találtunk még egy olyan számlát, ahol a netbankos utalások korlátlanul díjmentesek, ám itt a bankkártyáért fizetnünk kell. Az Erste Privilégium “L” Bankszámla emelt szintjének feltétele havonta legalább 150.000 forint jóváírás érkezése, legfeljebb két részletben. Ezért cserébe a számlavezetési díj és az összes utalásunk teljesen ingyenes lesz. Egyedül a bankkártya éves díját kell fizetnünk, ami a legolcsóbb Maestro kártya esetén 3.127 forint.

Privilégium számlát kizárólag az Erste Bank pénzügyi közvetítői által lehet nyitni. Bár az ügynöki listában a BankRáció is szerepel, de munkatársaink kizárólag jelzáloghitelek közvetítésében tudnak segíteni, Privilégium számla nyitásában nem. Ennek ellenére csak ajánlani tudjuk ezt a bankszámlát is, hiszen éves szinten 3.127 forintért bankkártyát kapunk, és megkötés nélküli számban és összegben indíthatunk utalásokat netbankon.

 

Saját szokásainkhoz igazíthatjuk számlánkat

Az OTP Simple Kártya Számlacsomagja is figyelemre méltó, mivel a saját bankolási szokásainknak megfelelő öt különféle kedvezménycsomagból választhatjuk ki a leginkább testhezállót. Például Tranzakciós csomag választása esetén életkortól függően (35 év a korhatár) 198 vagy 348 forintos havi díjért cserébe netbankon indított utalásaink 250.000 forint összértékig díjmentesek. Simple használatával a megadott beállítások szerint havonta 159 forintot kell fizetnünk az utalásokért. Ehhez hozzáadva a bankkártya díját a számlacsomag összköltsége az első évben 1.908 forint, a további években pedig 4.213 forint.

 

A saját bankszámla használati szokásaink szerint beállított összehasonlító kalkulátorral történő számlaválasztással akár évente több ezer forintot is megspórolhatunk.