Körbenéztünk, hogy az év első hónapjában milyen változások történtek a lakossági bankszámlák és a hitelkártyák piacán. Az év kezdete hozott néhány érdekességet, mutatunk olyan akciókat és kedvezményeket, amivel olcsóbbá tehető a bankolás.

 

Ingyenes belépés a VIP váróba

A Gránit Banknál a Digitális Számlacsomag már 2015. decembere óta igényelhető, és a lakossági bankszámlák kínálatában ez nagyon jó ajánlat. Ugyanis ha dombornyomott bankkártyát igénylünk hozzá és azzal havonta legalább 150.000 forint összértékben vásárolunk, akkor a bank minden évben visszatérít 10.000 forintot az éves banki költségeinkből. Ezzel a visszatérítéssel pedig jelenleg a Digitális Számlacsomag a legjobb lakossági számlák egyike.

A Digitális Számlacsomaghoz ugyan nem igényelhető Platinum bankkártya, de a bank többi számlacsomagja mellé kérhetjük ezt a presztízs értékű kártyát. A Platinum kedvezményes kibocsátási díja 9.500 forint, első éves díja 0 forint, a második évtől pedig az éves díj 15.000 forint. A kibocsátási díjra vonatkozó akció 2016. június 30-ig tart. A bankkártya felmutatásával, egy vendégünkkel együtt díjmentesen vehetjük igénybe Budapesten a MasterCard Airport Lounge, Bécsben pedig a SKY Lounge és a JET Lounge várókat. Így tehát a gépünk indulására várva élvezhetjük az exkluzív váró kényelmét, valamint kedvünkre csemegézhetünk az étel- és italválasztékból.

 

Mozijegyek ajándékba

Máshol is találtunk bankkártyával kapcsolatos akciót, mégpedig a Sberbanknál. A bank 2016. január 16. és február 15. közötti időszakra bankkártya használati kampányt hirdetett, melyben akkor vehetünk részt, ha az akció időszaka alatt igénylünk új MasterCard érintő kártyát, például a Fair számlacsomagunk mellé. Ha legalább kettő alkalommal fizetünk PayPass funkcióval, akkor a bank 2 darab Cinema City mozijegy utalványt ad ajándékba. A kampány során 650 ügyfél részére kerül kiosztásra mozijegy utalvány. A teljes mozi élmény eléréséhez pedig majd ismét használhatjuk kártyánkat, amikor megvesszük a pattogatott kukoricát és az üdítőt.

Szintén kártyás akció, de ezúttal egy hitelkártyára vonatkozó következik. A CIB Bank 2016. június 30-ig meghosszabbította a Café Hitelkártyára vonatkozó akcióját. Ennek az a lényege, hogy a főkártya és a társkártya éves díja továbbra is 1.400 forint, amely 50% kedvezményt jelent a normál díjhoz képest.

 

Egyszerűbben juthatunk prémium számlához

A Raiffeisen Banknál a prémium kategóriás számlacsomagok díjmentes számlavezetésre vonatkozó feltételeit tette könnyebben teljesíthetővé a bank. 2016. január 18-tól ugyanis a Premium Gold 2.0 és a Premium Select havi jóváírási minimumának nem kell egy összegben érkeznie, hanem ez a feltétel teljesíthető akár három részletben is. Ez azok számára jelenthet könnyebbséget, ahol a házastársak közös kasszán vannak, és a fizetésük egyazon számlára érkezik.

 

Jó fiókválasztással több kedvezményt kaphatunk

Most pedig lássunk néhány, a számlavezetésre vonatkozó díjkedvezményt. Az OTP Bank akciójában Net számlacsomaghoz juthatunk alacsonyabb számlavezetési díjjal. 2016. január 25. és február 26. között a hirdetményben meghatározott bankfiókok egyikében történő számlanyitás esetén a számlavezetési díj 24 hónapon át kedvezményes lesz. Tehát nem ingyenes, hanem valamennyivel olcsóbb, ráadásul az OTP egy eddig még nem látott módon adja ezt a kedvezményt. Az akciós számlavezetési díj mértéke ugyanis attól függ, hogy melyik OTP fiókban kezdeményezzük a számlanyitást. Tehát ha valaki éppen új bankszámla nyitását tervezi, akkor érdemes végignéznie az akcióban szereplő fiókok listáját, és egy olyanban kérni a Net számlacsomag megnyitását, amelyikben a nagyobb kedvezményt adják.

 

Csökkenő utalási díjak

Az FHB Bank számlanyitási akciója 2016. január 1-től visszavonásig, de legkésőbb 2016. március 31-ig tart. A bank utólagosan jóváír 3 havi számlavezetési díjat, ha az akció időtartama alatt új forint lakossági bankszámlát nyitunk és teljesítjük a számlacsomagnak megfelelő minimum jóváírást. Hello Bankszámla esetén nincs jóváírási feltétel, ennél a számlánál havonta legalább 2 darab, legalább 1.000 forintos bankkártyás vásárlás szükséges ahhoz, hogy megkapjuk a számlavezetési díj jóváírását.

Szintén az FHB Bankhoz kapcsolódó hír, hogy 2016. január 1-től a GIRO Zrt. díjcsökkentése miatt a bank csökkenti a bankon kívüli utalásokra vonatkozó díjait. A bankon kívüli utalási díjak 4 forinttal csökkentve kerülnek terhelésre az ügyfelek számláin. Ez a díjcsökkentés egyaránt vonatkozik az eseti utalások, a rendszeres utalások és a csoportos beszedések díjaira.

 

Számlanyitásnál vagy bankkártya és hitelkártya választásnál érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbbet. Ezt pedig a legegyszerűbben egy összehasonlító kalkulátor segítségével tehetjük meg.