Ez sok tényező függvénye. Befolyásolja a bankfiók elhelyezkedése, a számlacsomaghoz kapcsolódó banki szolgáltatások skálája, de még a banki ügyintéző és az ügyfél közötti személyes kapcsolat is. Legfőképpen azonban a minél olcsóbb banki díjak miatt döntenek szívesen a vállalkozók egyik vagy másik számlacsomag mellett, hiszen céges bankszámlára szükség van, a „kötelezőért” azonban senki sem szeret fizetni. A Budapest Bank új Gyümölcsöző számlacsomagja új színfolttal gazdagítja a céges bankkártyák világát, hiszen a számlához kapcsolt betéti bankkártyára visszatérítést nyújt a benzinkúton történő bankkártyás vásárlás *után. Mindezt egy évig 0 forint havi számlavezetési díj mellett.

 

 

Mennyiért bankol ma egy átlagos közepes méretű cég?

 

Egy 3-10 fős közepes vállalkozásra jellemző bankszámla esetén forgalmi adatokkal számolva, havonta mintegy 10-15 ezer forintnyi összeget fizetnek ki a vállalkozások az átutalásokért és az egyéb banki díjakért.

Nézzünk néhány példát a BankRáció.hu céges bankszámla kalkulátorából!

 

AXA Bank AXA Vállalkozói Számla

benne: ingyenes számlavezetés az első évben

havi összköltség kezdetben 7 946 Ft

Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számla 2 - ingyenes csomagdíjjal

benne: ingyenes számlavezetés, ingyenes internetbank, ingyenes telebank, ingyenes első éves díjú Maestro bankkártya, kedvezményes NAV átutalás 12 hónapon át

havi összköltség kezdetben 9 814 Ft

Sberbank Partner Flex számlacsomag 1. kategória

benne: ingyenes internetbank, kedvezményes SMS havi díj és netbank token (kódgenerátor)

havi összköltség kezdetben 11 985 Ft

A listában az alacsony árfekvésű számlacsomagokból válogattunk, és közülük az AXA Bank ajánlata a piac legolcsóbb bankszámlájának számít, viszont náluk nincs készpénzforgalom és nagyon kevés fiók van, ezért nem mindenki számára ez a legjobb megoldás. Mint láthatjuk, a Raiffeisen Bank elég sok ingyenes szolgáltatást belepakolt a csomagjába, ráadásul az adóhivatal felé történő közteher-átutalások egy teljes éven át korlátlan számban kedvezményesek. A Sberbank is többféle kedvezményt kínál csomagjában.

 

Betéti bankkártyás visszatérítés a benzinkúton történő bankkártyás vásárlások után 

 

A következő adatok a Budapest Bank új, FIX Gyümölcsöző* számlacsomagjának hasonló paramétereit mutatják be:

 

Budapest Bank FIX Gyümölcsöző számlacsomag

benne: 12 hónapig havidíj mentes a számlavezetés, havidíj mentes az internetbank, valamint a bankkártya éves kártyadíj elengedése mellett 3 százalékos maximalizált összegű visszatérítést nyújt benzinkúton történt bankkártyás fizetés után

havi összköltség kezdetben 8 416 Ft

Mint látható, a Budapest Banknak sikerült nagyon közel kerülnie a legolcsóbb piaci ajánlathoz. A havi összköltségben ráadásul nincs benne a piaci unikumnak számító 3 százalékos visszatérítés, a számlához kapcsolódó bankkártyával benzinkúton történt fizetések után. Vásárlásonként legfeljebb 500 forint, az adott hónapban összesen legfeljebb 3000 forint jár így vissza. Amennyiben tehát a vállalkozó havonta hat alkalommal tankol céges autójába, összesen 100 ezer forintért, abban az esetben a maximális visszatérítést kapja, ezzel pedig – a fenti példa alapján – 5 416 forintos havi költséggel számolhat, mely a legalacsonyabb havi költségű AXA bankszámla ajánlat kétharmadáért vehető igénybe.

 

 

Sok átutalás, sok banki díj

 

Léteznek olyan vállalkozások is, amelyek rengeteg átutalást indítanak. Ezeknek a cégeknek a bankok saját átutalási díjain felül még a pénzügyi tranzakciós illetéket is meg kell fizetniük, így egészen biztosan több tízezer forintot hagynak a banknál minden hónapban. 

A nagyobb, 11-25 fős cégekre vetítve a BankRáció.hu szakemberei körbenéztek a sok átutalást végző vállalkozások számára kialakított számlacsomagok között is. 18 millió forintos havi bevétel esetén, valamint 30 darab összesen 10 millió forint értékű átutalásnál az alábbi költségvonzattal jár az alábbi néhány számlacsomag:

 

FHB Plusz Bankszámla

benne: Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) átutalások: járulékfizetés egyetlen tranzakcióval

havi összköltség kezdetben 54 364 Ft

Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számla 1

benne: kedvezményes NAV átutalás 12 hónapon át korlátlan darabszámban, ingyenes internetbank, telebank és a Maestro bankkártya első éves díja

havi összköltség kezdetben 60 522 Ft

MKB Pénzforgalmi bankszámla

havi összköltség kezdetben 79 942 Ft

A piac egyik kedvező ajánlata az FHB Bankszámláé, ahol egyetlen utalással rendezhetők a járulékok. Mint látszik, itt 54 ezer forintot meghaladó összeget hagy a vállalkozás a banknál minden hónapban. Az MKB Pénzforgalmi bankszámlája a másik véglet: a legdrágább számlacsomagokkal havi 70 ezer forintos kategóriába eső bankköltségért intézheti átutalásait a vállalkozás, de két számlacsomag havi 90, illetve 112 ezer forinttal még ezen is túltesz. A kettő között lévő Raiffeisen Bank Vállalkozói Aktív Számla 1 nevű terméket a piac általános, mintegy 60 ezer forintnyi díja jellemzi: a legtöbb banknál e körüli díjért bankolhat egy fenti forgalmat lebonyolító vállalkozás.

 

Korlátlan számú elektronikus átutalás mindössze a pénzügyi tranzakciós illetékkel egyező díjért

 

A Budapest Bank másik új csomagja, a Határtalan számlacsomag jelentős mennyiségű banki átutalást kezdeményező vállalkozások számára lett kialakítva. Más bankokkal ellentétben itt az interneten keresztül indított bankon belüli vagy kívüli, belföldi eseti forint átutalásokért kizárólag a pénzügyi tranzakciós illeték mértékével megegyező banki díjat – vagyis az átutalás összegének 3 ezrelékét, de legfeljebb átutalásonként 6 ezer forintot – kell fizetni. Ugyanezzel a kedvezményes díjjal teljesülnek a csoportos beszedések, az internetbank pedig havidíj-mentes, ráadásul nem kell fizetni az első éves kártyadíjat a céges Maestro bankkártyáért sem, mellyel országszerte 123 Budapest Bankos ATM-ből lehet kedvezményesen készpénzhez jutni. 

A Határtalan számlacsomag esetében fix 9.900 forintos havidíjat kell fizetni a bank felé. Az átutalások és a csoportos beszedések utáni egyéb esedékes banki díjakat (pl. tranzakciós díjak) minden hónapban ezen az összegen felül kell megfizetni. 

A havonta nagy számú átutalást végző vállalkozás a Budapest Bank új, Határtalan számlacsomagja esetében 18 millió forintos havi bevétel és 30 darab átutalás esetén összesen 10 millió forint értékben az alábbi díjat fizeti:

 

Budapest Bank Határtalan számlacsomag

korlátlan számú bankon belüli, bankon kívüli elektronikus eseti forint átutalást és csoportos beszedési megbízást tartalmaz mindössze a tranzakciós illetékkel megegyező banki díjért;; havidíj-mentes internetbank; éves kártyadíj-mentes Maestro bankkártya, mellyel 123 Budapest Bank-os ATM-ből kedvezményes a készpénzfelvétel

havi összköltség kezdetben 53 655 Ft

Mint látható, a bankszámla díjai olcsóbbak, mint a piaci átlagot képviselő, mintegy 60 ezer forintos, vagy annál drágább havidíj. Ha a példánkban számoltnál több átutalás történik, akkor természetesen nő ez az összeg a pénzügyi tranzakciós illeték összegével megegyező banki díjjal, de nem annyival, mint más bankoknál, ahol magasabb díjat kell fizetni

 

Két évig gyümölcsözik a Gyümölcsöző és a Határtalan számlacsomag

 

A két új bankszámlacsomagot a bank kizárólag új ügyfelek számára biztosítja. A Gyümölcsöző számlacsomag az évi 50 millió forintos nettó árbevételt el nem érő, a Határtalan számlacsomag pedig az évi 50 millió forintos nettó árbevételt meghaladó, de a 200 millió forintot el nem érő vállalkozásoknak kínálja. A két csomag kedvezményei nem örökösek, csak az igénylés utáni első 24 hónapban érvényesek. Ezt követően a bank az általános vállalati számlavezetési és bankkártya díjtételeket alkalmazza majd. Az ügyfeleknek a csomag érvényességi ideje alatt és azt követően is lehetőségük van díjmentesen számlacsomagot váltani.

 

 

*Jelen hirdetés nem minősül a Ptk. 6:64 §-a szerinti ajánlattételnek, az érintett szolgáltatások /termékek egyes jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül. A fizetési számlavezetés igénybevételének részletes feltételeit és kondícióit a mindenkor hatályos BUDAPEST FIX SZÁMLAVEZETÉSI CSOMAGOKRA vonatkozó HIRDETMÉNY KISVÁLLALKOZÁSOK részére” hirdetmény, valamint az egyéb kapcsolódó, a számlavezetésre vonatkozó Keretmegállapodás részét képező hirdetmények és (általános) szerződéses feltételek tartalmazzák. A Bank kisvállalkozásnak tekint minden olyan vállalkozást (gazdálkodási formára való tekintet nélkül), amelynek az utolsó lezárt pénzügyi év nettó árbevétele nem haladja meg a 200 millió forintot, illetve árbevételi adatoktól függetlenül valamennyi társasházat. A bankkártyával benzinkúton történő fizetés esetén a jóváírást a következő hónapban eszközli a Bank az Ügyfél számláján.

 A Csomag Igénybevételével egyidejűleg az ügyfél vállalja, hogy fizetési számláját a számlanyitástól számított 1 évig nem szünteti meg, továbbá – amennyiben az ügyfél a NAV felé bármely jogcímen fizetésre kötelezett - úgy évente legalább egy NAV részére teljesítendő utalását a megnyitott fizetési számlájáról kezdeményezi a számla vezetésének teljes időszaka alatt. Amennyiben az ügyfél a fenti követelményeknek nem tenne eleget, úgy a Bank fenntartja a jogot, hogy az ügyfél számára – a tényleges fizetési számlavezetés időtartamától függetlenül – a mindenkor hatályos Forint- és Devizaszámla Vezetési Hirdetmény Vállalati Ügyfelek és Kisvállalkozások Részére Hirdetmény szerinti 6 hónapra eső számlafenntartási díj és a Budapest FIX Számlavezetési Csomagokra Vonatkozó Hirdetményben rögzített, ugyanezen időszakra számított havi kedvezményes csomagdíj különbözetét számolja fel és azt egyösszegben követelje.

Az akciós időszak lejártát követően, a 25. hónaptól érvényes kondíciókról a mindenkor hatályos Budapest Fix számlavezetési csomagokra vonatkozó Hirdetményekből tájékozódhat.