Közeledik az év vége, és ennek alkalmából arra gondoltunk, hogy adunk néhány olyan tanácsot, amivel csökkentheted a banki költségeidet. Így a következő évben kevesebbet költhetsz a napi pénzügyeid intézése során, és a 2016-os évben több pénzed maradhat akár karácsonyi ajándékokra is. Az általános tanácsokon túl néhány kedvező bankszámlát is bemutatunk.

 

Övtáska kontra digitális világ

 

Sajnos sokan még a XXI. században is a „hasi tasi nem kér kódot” szlogen igazában hisznek, de ha csak egy picit is tudatosak vagyunk a pénzügyeink intézésében, akkor láthatjuk, hogy a postai csekkbefizetés és az otthon gyűjtögetett megtakarítások felett már rég eljárt az idő.

Csekkbefizetés helyett válasszuk a jóval kényelmesebb és gyorsabb átutalást, a havi rezsiköltségekre pedig állíttassunk be csoportos beszedési megbízást. Utalásainkat minden esetben netbankon intézzük, hiszen ez minden banknál a legolcsóbb utalási forma. A bankfiókban vagy a telebankon keresztül történő ügyintézés esetén a bank alkalmazottjának ránk fordított munkaidejét is meg kell fizetnünk, netbankos utalásnál pedig mi magunk vagyunk az ügyintézők. 

 

A nekünk legjobban megfelelő bankszámla kiválasztásához érdemes használni összehasonlító kalkulátort. Ebben beállíthatjuk, hogy havonta átlagosan mennyi utalásunk van, ezek közül mennyi a rendszeres utalás, mennyi a csoportos beszedési megbízás. Szintén fontos kiválasztanunk, hogy szeretnénk-e kapni értesítő sms-eket a számlánkon történő összes pénzmozgásunkról, netán megelégszünk azzal, hogy csak a kártyás költéseinkről kapjunk értesítést. Azt is érdemes beállítani, hogy mekkora összeg érkezik rendszeresen a számlánkra, hiszen ennek függvényében kaphatunk esetleg egy kedvezőbb számlacsomagot.

Bankkártyát mindenképpen érdemes igényelni és ebből is a már az úgynevezett érintőkártyákat, amit általában inkább PayPass-nak neveznek. Dombornyomású bankkártyára általában akkor lehet szükségünk, ha külföldre megyünk és autót szeretnénk bérelni vagy a szállodát nem fizettük ki előre. Egyéb esetben célszerű az olcsóbb, elektronikus kártyát kérni, ahol a kártyaszámok vésve szerepelnek a kártyán és nem kiemelkedve. Az internetes használatra néhány banknál külön kérhetünk internetkártyát is.

Ne felejtsük el, hogy bármely belföldi ATM-ből ingyen vehetünk fel készpénzt a törvény szerint, ha erről nyilatkozunk. A törvény havonta 150 ezer forintig, és havonta két tranzakcióig biztosítja az ingyenes készpénzfelvételt. A kettő korlát közül az érvényes, melyet az ügyfél hamarabb elér az adott hónapban. Ha pedig ennél többször szoktunk havonta készpénzt felvenni, akkor az összehasonlító kalkulátorban ezt is állítsuk be, hiszen több olyan bankszámla is van, amelyek további ingyenes vagy kedvezményes ATM használati lehetőségeket kínálnak.

 

Akár teljesen ingyenes lehet a bankolás

 

A GRÁNIT Digitális Számlacsomag idén december 3. óta igényelhető új bankszámla, amely összehasonlító kalkulátorunkban jelenleg szinte minden kategóriában a legjobb. Ezt úgy éri el a bank, hogy nem támaszt feltételként havi minimális bejövő jóváírást. Az igazi érdekessége ennek a számlacsomagnak az, hogy amennyiben dombornyomott bankkártyát igénylünk hozzá és azzal havonta legalább 150.000 forint összértékben vásárolunk, akkor a bank minden évben visszatérít 10.000 forintot az éves banki költségeinkből.

Ha nincs sok utalásunk vagy készpénzfelvételünk, akkor ezt a 10.000 forintos határt nem is fogjuk átlépni, így gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bankszámlánkat. Ezzel igyekeznek minket arra ösztönözni, hogy rendszeresen használjuk bankkártyánkat vásárlásokra. A 150.000 forintos havi költés pedig könnyedén összejöhet, ha egy család havi vásárlásairól van szó.

Szintén az aktív bankkártya használatra ösztönöz a CIB Kártyázó Számlacsomag, bár itt nem a havi összes költési összeg, hanem a vásárlások darabszáma határozza meg a kedvezmény mértékét. Az egyes vásárlások összegétől függetlenül havonta 30 kártyás vásárlás is elég (ebbe a hitelkártya is beleszámít) ahhoz, hogy a havi számlavezetési díjból 75% visszatérítést kapjunk. Tovább csökkenthető a banki költségünk, ha kizárólag a kártyahasználatról kérünk sms-ben értesítőt, ugyanis a kártyafigyelő szolgáltatás ingyenes.

 

 

Érdekes még a MagNet Bank Diamond Számlacsomag is, ahol a magyar piacon egyedülálló módon az ügyfél döntheti el, hogy mennyi számlavezetési díjat szeretne fizetni havonta. Választhatunk 0 és 1.000 forint közötti összeget, tehát akár a 0 forintos számlavezetési díjat is, és meglepő módon az ügyfelek többsége általában ennél magasabb összeget szeretne fizetni. Ennél a számlacsomagnál legalább 100.000 forintnak kell érkeznie havonta a számlánkra, emellett bankkártyát kell igényelnünk és havonta legalább 2 tranzakciónak kell teljesülnie a számláról.

Végül, de nem utolsó sorban megmutatjuk még a Raiffeisen Bank DíjNullázó Plusz Számlacsomagját is, ahol egy meghosszabbított akció keretében az új számlanyitás mellé ajándékba ad a bank egy okostelefont vagy 20.000 forintos vásárlási utalványt. Az ajándékkal kapcsolatosan az ügyfélnek hűségnyilatkozatot kell tennie, de az 1 éves hűségidő lejárta után a 23.000 forintos promóciós díjat elengedi a bank. Ez nyilvánvalóan az ügyeskedések kiszűrésére szolgál, mert azért az túl egyszerű lenne, hogy nyitunk egy számlát, átvesszük az ajándékot, majd kérjük a számlánk megszüntetését. Sajnos az akció hamarosan lejár, de a banknak volt hasonló akciója az előző év őszén is, talán számíthatunk ilyenre jövő évben is.