Arra gondoltunk, hogy Karácsony közeledtével megmutatjuk, a hitelkártyák piacán mivel akcióznak a bankok. Van, ahol extra visszatérítést adnak az első tíz vásárlásnál, máshol csak bizonyos termékkategóriákra vonatkozik a magasabb visszatérítés, és olyan bank is akad, aki tabletet ad ajándékba új hitelkártya igénylése esetén.

 

Egy ilyen írás elején fontos elmondanunk, hogy nem arról lesz szó, milyen újabb hitelterhet akarnának az emberek nyakába akasztani a bankok. Sajnos sokan már a hitel szó hallatán is arra gondolnak, hogy ez valami nagy átverés. Pedig minimális odafigyeléssel, pénzügyeinket okosan kezelve gyakorlatilag ajándékba kaphatunk akár havonta pár ezer forintot is a vásárlásaink után visszatérítés formájában.

  

 

 

Ha időben utalunk, csak nyerhetünk

Némi óvatosság persze nem árt, de ez az élet bármely területére igaz. Ha figyelmetlenek vagyunk, ha nem teljesítjük időben a vállalásunkat, akkor drága mulatság lehet. Ez a hitelkártyák esetében úgy működik, hogy havonta egy bizonyos állandó napig, például minden hó tizedikéig vissza kell töltenünk a teljes hitelkeretünket. Tehát csak arra kell figyelnünk, hogy ne feledjük el időben elindítani az átutalást. Ez pedig manapság már semmivel nem bonyolultabb, mint beállítani egy ébresztőt reggelre. Számítógépen vagy mobiltelefonon is tudunk magunknak beállítani emlékeztetőt, de akár a hűtőre is felragaszthatjuk kis cetlin, hogy ne feledjük el az utalást. Ráadásul a bank is küld egy vagy két sms értesítést arról, hogy az előző hónapban mennyit költöttünk és emlékeztetnek rá, hogy melyik napig kell visszatölteni a hitelkeretet.

A havonta időben visszatöltött hitelkerettel az összes kellemetlen kötelezettségünkön túl leszünk, s már csak azt kell betartanunk, hogy a hitelkártyánkkal ne vegyünk fel ATM-ből készpénzt, az ugyanis lényegesen drágább, mint a bankkártyás készpénzfelvétel. A vásárlásaink esetében viszont nem hogy többlet költségeink keletkeznek majd, hanem még mi fogunk visszakapni havi pár ezer forintot, attól függően, hogy mennyi a kártyával fizetett költésünk. A bármely helyen történő vásárlás esetén adott 1% visszatérítés már a legtöbb hitelkártya esetén teljesen általánosnak mondható, sőt ez általában még a közüzemi számlák fizetésére is érvényes. Most pedig lássuk, hogy Karácsony közeledtével milyen pluszokat kínálnak nekünk a bankok.

 

10 százalékos visszatérítés vagy ajándék tablet

A Raiffeisen Banknál a január végégig tartó akció keretében igényelt új OneCard Standard vagy Gold hitelkártyához tabletet kapunk ajándékba. Ehhez legalább 300.000 forintos hitelkeret kell, ez pedig már egy átlagos fizetés igazolása mellett elérhető. Annyit még tudnunk kell, hogy a bank egyszeri, 25.000 forintos promóciós részvételi díjat számít fel, ha az 1 éves hűségidőn belül felmondjuk a szerződést. December 31-ig a ruházati üzletekben vagy cipőboltokban történő vásárlás esetén a visszatérítés 5%-os, a következő negyedévben pedig más üzletkategóriákban lesz érvényes az extra visszatérítés. Élelmiszerboltokban történő vásárlás esetén a 3% visszatérítés jár, és még van néhány olyan extra kedvezmény, ami a bank kedvezményadó partnereinél érhető el.

Az OTP American Express Blue Hitelkártyájánál az első 10 vásárlási tranzakció után 10% a jóváírás, mivel a bank akciósan az általános 1%-on felül további 9% extra vásárlási visszatérítést ad. Ezen felül a főkártya első éves díját engedik el, aminek feltétele a költési periódus alatt legalább 120.000 forintnyi költés a hitelkártyával. Az általános 1%-os visszatérítésen felül általános partnereknél + 2% visszatérítés, míg akciósan a Drogerie Markt üzleteiben +3% visszatérítés jár.

 

 

További kedvezmények

A Cetelem Klub kedvezményprogram keretében Cetelem hitelkártyával való vásárláskor a Cetelem Klub partnereinél kaphatunk kedvezményeket. A kedvezmények partnertől függően 5-15%-osak lehetnek. Az Extreme Digital-nál 7%, a Media Markt-nál pedig 10% a kedvezmény mértéke, de többek között van autószerviz, utazás, hotel és ruházati üzlet is a kedvezményt adó partnerek listáján.

A Budapest Bank Go! hitelkártyája a nevének megfelelően az autósoknak nyújt kedvezményt. Minden hazai vagy külföldi benzinkútnál történt vásárlás után az összeg 3%-a, havonta legfeljebb 900 forint visszatérítés érhető el ezzel a hitelkártyával.

A CIB Café Hitelkártyával a december 31-ig tartó akció keretében az 'Elektronikai áruházak' kategóriában a visszatérítés mértéke 10%, legfeljebb 10.000 forint. Ha pedig nem műszaki cikket szeretnénk venni, akkor is jár az általános 1%-os visszatérítés, negyedévenként összesen legfeljebb 5.000 forintig.

Érdemes tehát körülnézni a hitelkártyák között, mert ha utánaszámolunk, láthatjuk, hogy az éves kártyadíjat, a havi számlavezetési díjat – ha nem díjmentesek – figyelembe véve is több ezer forintos visszatérítést kaphatunk minden hónapban. Így Karácsony előtt meglephetjük magunkat egy jó visszatérítést nyújtó hitelkártyával. Csak arra kell figyelnünk, hogy időben töltsük vissza a hitelkeretünket. De biztosak vagyunk benne, hogy olvasóinknak ez nem okozhat gondot, és így élvezni fogják majd a hitelkártyák nyújtotta előnyöket.