A jegybanki alapkamat jelenlegi 1,35%-os értéke mellett már az is ritkaságnak számít, ha a betétünkre kapott kamat nem megy el az adóra, a számlavezetési díjra és a készpénzfelvétel vagy az átutalás díjára. Azonban bármilyen hihetetlen, de akár 4%-os betéti kamat is elérhető, persze csak addig, amíg a megtakarításunk friss pénznek számít. Mutatjuk, hogy 2-3 hónapos lekötés esetén jelenleg melyek a legmagasabb kamatot kínáló betétek.

 

Adódhat olyan élethelyzet, amikor nem akarjuk hosszabb ideig lekötni a pénzünket. Ilyen lehet például az az időszak, amikor lakásvásárlást tervezünk, és az ideális ingatlan megtalálásáig szeretnénk biztonságban tudni pénzünket. Ennek módja pedig semmiképpen nem az, hogy otthon dugdossunk nagyobb összegű készpénzt. Sokkal jobb biztonságos helyen tárolni megtakarításunkat, ahol némi kamatot is adnak érte. Erre pedig még mindig nem találtak fel jobb megoldást annál, minthogy tároljuk a bankókat bankokban.

 

Miért jó a lekötött betét?

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintje mellett túl sok kamatra nem számíthatunk, ha megtakarításunkat lekötött betétben kívánjuk elhelyezni. A lekötött betétnek talán az egyetlen nagy előnye más befektetésekkel szemben a biztonság, a kiszámíthatóság. Ugyanis a lekötött betéteket 100.000 eurónak megfelelő forintösszegig védi az Országos Betétbiztosítási Alap. Ez azt jelenti, hogy ha annál a banknál adódik valami gikszer, ahol a pénzünket lekötöttük, akkor az OBA kártalanít minket nagyjából 30 millió forintig. Mindez bankonként értendő, tehát ha több mint 30 milliót szeretnénk lekötni, akkor érdemes azt megosztani több bank között.

Friss pénzre magasabb a kamat

Nézzük először a friss pénzre szóló lekötési lehetőségeket. Ezeknél fontos tudni, hogy „új” pénzt kell vinnünk a bankba, tehát a bank csak azt az összeget tekinti friss pénznek, amivel egy meghatározott naphoz képest növeljük a számlaegyenlegünket. Természetesen akkor is friss pénzről beszélünk, ha az adott banknál új ügyfélként nyitunk számlát. A bankok friss pénzre általában magasabb kamatot kínálnak, ám ez az ajánlat csak az első futamidőre érvényes, amelynek lejárta után majd alacsonyabb kamatra számíthatunk.

Lássuk a jelenlegi legjobb ajánlatokat! A betéteket összehasonlító kalkulátorunkban 1 millió forintos összeget állítottunk be. Először a 2 és 3 hónapos futamidejű, friss pénzre szóló ajánlatokat mutatjuk:

 

Akár 4 százalékot is kaphatunk

Ilyen alacsony jegybanki alapkamat mellett 4 százalékos kamatot kínáló betét? Igen, valóban van ilyen, mégpedig az UniCredit Banknál. Erről az akciós betétről fontos tudni azt, hogy a bank akkor adja a 4%-os kamatot, ha az ügyfél aktivizálja okostelefonján a bank mobil alkalmazását, legkésőbb a betét lejárta előtt két munkanappal. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, úgy 4% helyett 3,75% kamat jár a betétre, ami még mindig a legjobbnak számít jelenleg az 2-3 hónapos futamidejű ajánlatok között. Természetesen ezek a kamatértékek éves szinten értendőek, tehát 2 vagy 3 hónapra időarányosan kell számolni az éves kamatot.

Ajánlatok feltételek nélkül

Mit tegyünk az akciós futamidő után, ha már nem számít frissnek a pénzünk, de szeretnénk azt továbbra is lekötött betétben tartani? Ha letelik a friss pénzre szóló ajánlat futamideje és még mindig rövid idejű lekötési lehetőséget keresünk, akkor jelenleg az alábbi táblázatokban szereplő betéteknél találhatjuk a legmagasabb kamatot:

 

Láthatjuk, hogy a feltétel nélküli betétek között a Gránit Bank Szimpla Lekötött betét ajánlatai jelenleg a legjobbak, de így már csak 1,3-1,4% kamatra számíthatunk.

Jó lehetőség, ha nem friss a pénzünk

Bizonyos feltételek vállalása esetén találhatunk az átlagosnál jobb lekötési lehetőségeket. Például a Gránit Bank Tripla3 betét 3 hónapra 3%-os kamatot kínál. A betét lekötésének feltételeként a lekötési időszak alatt havonta legalább 10.000 Ft összegben, összesen legalább 30.000 Ft értékben kell vásárolnunk azon bankszámlához tartozó bankkártyával, amelyről a betétlekötés történt. A bankkártyának persze van éves díja, ami pluszköltséget jelentene, ám a Most bankkártya az első évben díjmentes, tehát ez nem jelent további terhet. Épp elég levonás lesz már így is.

Milyen levonásokra számíthatunk?

A lekötött betéteket 16 százalékos kamatadó plusz 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) terheli, melyet a kamat kifizetésekor vonja le a bank, ráadásul be is vallja helyettünk, így ezzel az adóbevallásban nincs is dolgunk. Mivel a kamatokat minden esetben bruttóban tüntetik fel, ezért tudnunk kell, hogy a kamatból a fentiek alapján csak annak 78 százaléka lesz a miénk.

Mindenképpen érdemes tudnunk, hogy Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) esetén 3 év után csak 10% kamatadót és 0% egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnünk, 5 év után pedig már nem fizetendő kamatadó és egészségügyi hozzájárulás.

Milyen további költségek várnak ránk?

Plusz költségként merül még fel a havi számlavezetési díj, valamint a betétben tartott pénzünk lejárat után történő hozzáférésének díja. Ugyanis amikor majd szükségünk lesz a megtakarított összegre, akkor készpénzt veszünk fel a bank pénztárában vagy átutalással továbbítjuk egy másik bankhoz, így ennek a díjával is számolnunk kell majd.