Aki gyerekkorában bankkártyával rendelkezik valamely banknál, az nagy valószínűséggel felnőtt korában is ugyanannál a banknál intézi majd a pénzügyeit, itt helyez el betétet, vagy vesz fel hitelt. A bankok ezért megkülönböztetett figyelemmel fordulnak az ifjú ügyfelek felé bankkártya ajánlataikkal, annak ellenére, hogy a bankokra nehezedő terhelés hatására 2013-ban több nagybank is megszüntette a kedvezményes, gyermekeknek szánt számláit. Mutatjuk a friss kínálatot.

 

A kisgyermekkor bankkártyái

Egy bank van Magyarországon, amely már 0 éves kortól hajlandó bankkártyát biztosítani az ügyfelének, ez a Sberbank. A Maestro bankkártyája 18 éves koráig elkíséri a gyermeket, amennyiben szülei az évi 3009 forintos díjat leszurkolják érte. Ezért cserébe havonta egyszer "csak" 0,6 százalék, legfeljebb 90 ezer forint a bank saját bankjegy-automatáinál lebonyolított készpénzfelvétel díja, a bankkártyával végzett vásárlások pedig díjmentesek. A Sberbank ugyanakkor 14 éves korig legfeljebb napi 1000 forintot enged költeni a kártyával, mely nem növelhető meg az ügyfél által. 14 éves kor elérésekor a limitbeállítás napi 100 ezer forintra nő. 

A K&H Bank 6 éves kortól kínál bankkártyát, mely 14 éves korig csak a K&H trambulin nevű bankkártya lehet. Ez kizárólag készpénzfelvételre alkalmas, és csakis a bank saját bankjegy-automatáiból. Első évben nem kell fizetni a kártyáért, továbbá havonta az első két ATM készpénzfelvétel szintén díjmentes, de az a további években is. A kártya éves díja a második évtől  mindössze 122 forintba kerül évente, és akár napi 150 ezer forint felvételére is lehetőség nyílik a limitbeállítás szerint, amennyiben persze a számlán van is ennyi pénz. 

Az OTP Bank egy évvel később, 7 éves korban indítja bankkártya szolgáltatását, a díjmentes éves díjú Junior Start kártyának ráadásul saját képpel feltölthető változata is van (990 forintos képfeltöltési díjért). Az ifjú kártyabirtokos kedvenc képével persze csak akkor gyártják le a kártyát, ha a kép megfelel a feltételeknek. Az OTP Junior Start kártyája azonban szintén csak a bank saját bankjegy-automatáiból történő készpénzfelvételre alkalmas. A készpénzfelvételi limit itt napi 150 ezer forint. 

A hazánkban csak néhány bankfiókot üzemeltető Oberbank a diákigazolvánnyal rendelkező hallgatóknak, azaz 6 éves kortól kínálja az első évben ingyenes Maestro bankkártyáját, mely utána évente 1200 forintba kerül, és noha nagyon kevés a saját ATM-ek száma az országban, de azokból mindössze 100 forintba kerül egy készpénzfelvétel (más bankok belföldi automatákból pedig 250 forintba). A vásárlás már nem ilyen olcsó: az illeték törvényi, évi 800 forintja helyett ezért 0,2 százalékot számít fel a bank vásárlásonként, a készpénzfelvételi és a vásárlási napi limit pedig egyaránt 150-150 ezer forint. 

A takarékszövetkezetekből alakult bankok (Duna Takarék Bank, Kinizsi Bank Mohácsi Takarék Bank, Pannon Takarék Bank, Polgári Bank) a Takarékbank bankkártya szolgáltatásait kínálják, így ajánlataik hasonlóak, a díjazásuk viszont eltér egymástól. Ezeknél a bankoknál 7 éves kortól a Takarékpont Kölyökkártya terméke érhető el, mely 14 éves korig a Takarékbank automatáiból történő készpénzfelvételre alkalmas csupán, vásárlásra nem. Az egyes bankok kínálatától függően ingyenes vagy 330 forintos a kártya éves díja és a készpénzfelvétel díjai is eltérnek: 50 forint vagy 60 forint, plusz 0,9 vagy 1 százalékos díjat kell érte fizetni, ám akad a kínálatban ingyenes is (Duna Takarék Bank, Mohácsi Takarék Bank, Polgári Bank). A napi limit mindegyik konstrukciónál 150 ezer forint.

 

Bankkártyák 14 éves kortól

14 éves kortól jelentősen kibővül a választható kártyák köre, sok helyen ekkor már a felnőtteknek kínált bankkártyákat kínálják a bankok gyermekeknek is, csökkentett díjazásért. A Sberbank és az Oberbank már említett kártyái 14 éves kor után is használhatók tovább. 

Az Erste Bank 14 éves kortól lép be a gyerekeknek kínált bankszolgáltatások piacára. Az egyedi kártyaképpel rendelkező Maestro Diák elektronikus betéti bankkártya mellett teljes értékű, dombornyomású, érintéses fizetésre alkalmas bankkártya is igényelhető az elektronikus bankkártyák éves díjáért (1990 forintért), melyhez díjmentes, külföldön érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás tartozik. Amennyiben viszont nem ezt, hanem a Maestro Diák kártyát választja az ügyfél, úgy annak 1990 forintos kibocsátási díját visszatéríti a bank a CélBetét megtakarítási számlára, amennyiben 3 hónapon keresztül havi 3 alkalommal, mindösszesen legalább 10.000 Ft értékben vásárol kártyájával. Mindkét kártyával ingyenes a bankkártyás vásárlás, de a készpénzfelvételre már nincs ilyen kedvezmény (saját ATM-ből 60 forintba és 0,6 százalékba, plusz a 0,6 százalékos, felső határ nélküli pénzügyi tranzakciós illetékbe kerül a készpénzfelvétel). 

Az MKB Banknál a nemrég megújított, 14 év felettieknek kínált bankkártya választék szintén felnőtt kártyákból áll: a dombornyomású MasterCard Standard érintőkártya mellett dombornyomásmentes bankkártya vagy annak érintőkártya változata is választható, mindhárom kártya éves díja ingyenes. A készpénzfelvétel 91 forintba, plusz az illetékbe kerül a bank saját bankjegy-automatáinál, a vásárlás pedig visszavonásig ingyenes. A kártyák nevében lévő érintő kifejezés arra utal, hogy az érintéses fizetésre alkalmas elfogadóhelyeken a kártya POS terminálhoz érintésével fizethetünk, nem kell azt átadni a pénztárosnak. 

 

Az UniCredit Bank szintén 14 éves kortól kínálja az érintőkártya funkcióval is felruházott MasterCard PayPass nevű bankkártyáját, a felnőtteknek kínált éves díj (2500 forint) feléért, de 18 éves kor alatt csak 100 ezer forintos napi limit állítható be, ami 16 éves kor felett azt jelenti, hogy a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel egy tranzakcióval nem érhető el. A vásárlás viszont díjmentes, a saját ATM-ből felvett készpénzért pedig 0,645 százalékos, de legalább 240 forintnyi díjat kell leszurkolni a hitelintézet felé. 

Az OTP Banknál is megnő a választható kártyák köre 14 éves kortól. A tinédzserek a dombornyomásmentes MasterCard Online bankkártyát választhatják, melynek van saját fényképpel legyártható változata is, sőt havi 100 forintos tagsági díjért egy fényképes nemzetközi diákigazolvánnyal egybekötött bankkártya is kérhető, változatlanul 755 forintos éves bankkártya díjért, mely 120 országban, több mint 40.000 elfogadóhelyen biztosít kedvezményeket. 

Az OTP Junior kártyákhoz ráadásul vásárlási kedvezmények is járnak. Cikkünk írásakor a Dockyard egyes üzleteiben 10 százalék kedvezmény jár a Fundango termékre, extra kedvezménnyel fizethetők elő a Cosmopolitan, a Wellness és a National Geographic magazinok, a Katedra Nyelviskola 10 százalék kedvezményt nyújt új hallgatói részére, az Ulpius-ház könyvesboltjaiban pedig 25 százalék kedvezmény jár a kiadó saját kiadású könyveire. 

Önálló honlapot és rendszeres nyitási kedvezményeket kínál ifjú ügyfeleinek az FHB Bank (14 éves kortól), az ingyenes kártyás vásárlást biztosító FHB Hello Maestro bankkártya legyártása pedig többféle mintával is kérhető. Most éppen 400 db Skullcandy fülhallgatót osztanak ki az első 400 számlanyitónak (2015. szeptember 15-ig), amennyiben a számlanyitást követő hónap utolsó napjáig legalább 1 darab, legalább 2 ezer forint értékű sikeres vásárlást hajtanak végre. Az FHB is a felnőttek kártyáit kínálja a gyerekeknek, de az első éves díj kedvezményes, amennyiben a szerződéskötéstől számított 2 hónapon belül 1 db sikeres, minimum 1000 Ft értékű bankkártyás vásárlás történik. Ekkor a Maestro vagy Visa Electron bankkártyákért nem kell éves díjat fizetni az első évben, a dombornyomású MasterCard Standard bankkártyáért pedig 3495 forintot kell fizetni. A feltétel teljesítésének hiányában a Maestro és Visa Electron bankkártya mindenkori éves díját kell kifizetni, amely 4295 forint, illetve ugyanez vonatkozik a MasterCard Standard bankkártyára is, melynél ez a díj 6290 forint. A bank saját ATM-jeiből történő készpénzfelvétel díja havonta az első alkalommal ingyenes, utána pedig 334 forint és 0,6 százalék. 

A K&H Banknál szintén kibővül a választék 14 éves kortól, itt az (első évben ingyenes, második évtől pedig évi 632 forintos éves díjú) K&H trambulin Maestro bankkártya mellett a felnőttek számára kínált K&H Visa Electron betéti érintőkártya, illetve K&H Maestro betéti érintőkártya is választható, a felnőttek éves díjához képest féláron (1199 forintért), sőt ugyanennyiért elvihető a K&H Maestro énkártya is, melyre többletdíj nélkül tölthető a kártyabirtokos kedvenc képe. 

A havi első készpénzfelvétel bankfiókban, ATM-ben vagy postai POS terminálon díjmentes, ezt követően saját ATM-ben 0,35 százalék és 243 forintot, plusz az illetéket kell megfizetni a trambulin kártya esetében, a felnőtt kártyáknál pedig 0,44 százalék plusz 387 forintot és az illetéket. A vásárlás viszont nem kerül pénzbe egyik kártyával sem. 

A takarékszövetkezetekből alakult bankok, 14 éves kor felett kibővülve a Kinizsi Bankkal, illetve a Takarékbank szolgáltatását igénybe vevő Sopron Bankkal, a Maestro Ifjúsági bankkártyát kínálják. A Pannon Takarék Banknál elérhető, Takarékpont Maestro nevű, fluoreszkáló bankkártyával a sötétben látványos csíkokat lehet húzni, ha a kártyát előtte fénnyel feltöltjük. A díjazások itt is eltérnek egymástól, ingyenes, 330 forint, 600 forint vagy 1500 forint is lehet a bankkártya éves díja (utóbbi a Sopron Bank díja, de első évben ingyenes), melyekkel a készpénzfelvétel az előző fejezetben említett Kölyökkártyáéval azonos díjazású, míg a Kinizsi Banknál 50 forint és 0,9 százalék, a Sopron Banknál pedig 0,65 százalék, minimum 150, maximum 10 ezer forint. A bankkártyás vásárlás egyedül a Polgári Banknál kerül pénzbe (0,3 százalékba, de legfeljebb 6 ezer forintba), emellett azonban a Kinizsi Bank is közli hirdetményében, hogy a díjmentességet csak az idei év végéig biztosítja.