Szűrhetünk a legolcsóbb bankszámlákra, találhatunk a kalkulátorban szinte díjmentes csomagokat is, igényeink szerint keresgélhetünk, és sokat spórolhatunk egy tudatos választással. Egyik sem fog azonban annyit hozni a konyhára, mint egy jól megválasztott visszatérítéses bankkártya, amely ha ugyan nem is ingyenes, de a banki költségek megtérítésén túl mégis kereshetünk velük. Cikkünkben most adunk néhány tippet a bankkártyák és hitelkártyák kiválasztásához.

Arra az egyébként igaz tételre, hogy a legolcsóbb bankszámla vagy bankkártya hozza a legtöbb megtakarítást, alaposan rácáfolnak a 2000-es évek óta igen elterjedt, vásárlási kedvezményeket kínáló bankkártyák, melyek zöme ráadásul válságálló lett, így még a pénzügyi zavarok sem tudták kikezdeni őket. Sőt, még a biztos buktatónak látszó, magyar feltalálású pénzügyi tranzakciós illeték sem tudta megállítani ezek virágzását, melyet – a többi bankköltség mellett - szintén csökkenthetünk a segítségükkel. 

Közülük most bemutatjuk azokat a bankkártyákat, melyekkel biztosan spórolhatunk, egyben minden kártyánál ismertetjük az „apró betűs” részleteket is. 

A legtöbb ilyen kedvezményt kínáló bankkártya a hitelkártyák közül kerül ki, ahol a bankok az ügyfelek által fizetett, igen magas hitelkamatból keresztfinanszírozhatják a visszatérítéseket (éves kamatmértékük évi 25-35 százalék között van, miközben a jegybanki alapkamat mértéke évi 1,35 százalék). Régebben a visszatérítések finanszírozására a bankközi jutalék is alkalmas volt, melyet a bankkártyát kibocsátó bank az ügyfele vásárlásai után kapott vissza a kereskedőtől beszedett jutalékból, de ennek mértéke a harmadára csökkent az európai uniós irányelvekkel összhangban tavaly januártól bevezetett hazai jogszabály kapcsán.

Mindezek ellenére talpon maradt pár olyan folyószámlákhoz kapcsolt, betéti bankkártya is, melynél a visszatérítést a bank, vagy a vele megállapodott kereskedő biztosítja annak ellenére, hogy a bank nem szed be érte tetemes hitelkamatot, sőt még akár vásárlási díjat sem. Ennek iskolapéldája az AXA Bank World MasterCard betéti bankkártyája. Ez a kártya ugyan nem minden vásárlás után térít vissza, csak azok után, amelyet negyedévente előzetesen meghirdetett, ezek után viszont kiemelkedő a visszatérítés mértéke. Havonta átlagosan

• 50.000 és 99.999 forint közt vásárolva 1 százalék,
• 100.000 és 159.999 forint közt vásárolva 3 százalék, míg
• 160.000 forint feletti vásárlás esetén 5 százalék jár vissza a meghirdetett kategóriákban történő vásárlás után.

Példának felhozva, 2015. szeptember 30-ig az elektronikai áruházakban, könyvesboltokban, mozikban, sportáruházakban és sportboltokban, papír-, írószer és irodaszer szaküzletekben, gyógyfürdőkben, strandokon és rekreációs szolgáltatások kifizetése során, továbbá jegyirodákban és az ún. „Egyéb általános szolgáltatások” körébe kódolt kereskedőknél, mint például az InterTicketnél és a Netpincérnél érhető el a fenti mértékű kedvezményes vásárlás. A visszatérítés mindig az előző negyedévi vásárlások összege után történik, melybe minden vásárlás beleszámít, nem csak a meghirdetett kategóriákban végrehajtott vásárlás. 

Más jellegű kedvezményeket kínál a Raiffeisen Bank OneCard betéti bankkártyája. A kártyabirtokosok összeghatár és felső határ nélküli kedvezménnyel vásárolhatnak az alábbi kereskedőknél:

• Líra Könyv: 7 százalék,
• Optic World: 20 százalék,
• Burger King: 15 százalék
• Marionnaud Parfüméria: 15 százalék
• Vista Utazási Iroda: 10 százalék a saját szervezésű belföldi és külföldi utak földi szolgáltatásainak az árából, valamint az MSC hajóutak árából
• Agip töltőállomások: literenként 8 forint tankoláskor, 10 százalék kedvezmény a shopban és 20 százalék a gépi mosatásra
• Uniqa Biztosító: 10 százalék Casco és utasbiztosításra, 5 százalék jogvédelem biztosításra, 3 százalék Med Help egészségbiztosításra, 3 százalék MediQa egészségbiztosításra
• Telekom: 6 százalék kedvezmény meghatározott, 1 év hűségidős Telekom otthoni szolgáltatásokra, illetve akár 10.000 forint mobiltelefon kedvezmény

Emellett néha időszakos kedvezmények is várják a kártyabirtokosokat, melyekről külön honlapon lehet tájékozódni. Érdemes megemlíteni, hogy a kártyának hitelkártya változata is van, melynél további, akár 3-5 százalékos visszatérítés is elérhető. 

A Budapest Bank csak Tescóban nyitható folyószámlái mellett igényelt MasterCard Dombornyomott bankkártyákkal történő vásárlás után visszavonásig, de legalább a számlanyitást követő egy évig a bankkártyával a Tescóban történő vásárlások után fél százalék, de legfeljebb havi 10.000 forintnak megfelelő 10.000 Clubcard hűségpont érkezik az ügyfél Tesco Clubcardjára. Emellett az első évben a Tesco jóváír az ügyfélnek ugyanannyi forintnak megfelelő Tesco Clubcard pontot is, amennyi a MasterCard Dombornyomott bankkártya első éves díja és a havi számlavezetési díj. Az ügyfél az állandó banki költségeket az első évben tehát teljesen levásárolhatja a Tescóban. A kedvezmény maximális kihasználásához (tehát a havi 10.000 forintnak megfelelő hűségpont jóváírásához) 2 millió forintnyi havi összeget kell elköltenünk a Tescóban, van tehát tere a visszatérítés növelésének. 

A hitelkártyáknál már jóval nagyobb merítéssel találkozunk. Közülük kiemelkedik az Oney Auchan Bevásárlókártya nevű hitelkártyája, mely 5 százalék kedvezményt kínál minden csütörtökön a belföldi Auchan áruházak bármelyikében történő vásárlás végösszegéből, függetlenül a vásárolt áruktól, melyek akciósak is lehetnek. Emellett nemcsak csütörtökön, hanem minden nap 5 százalék kedvezmény jár az Auchan piros logós saját márkás termékeiből, ez a kedvezmény ráadásul azonnali, így a pénztárnál már ki sem kell fizetni. Végül a vásárlást követő hónap számlazárásakor Auchan Bevásárlókártya Bón formájában kap 2 százalék visszatérítést a kártyabirtokos minden Auchan Benzinkúton történt Auchan Bevásárlókártyás vásárlása után, bármely egyéb elfogadóhelyen történt vásárlása után pedig 1 százalékot. Tehát nem csak az Auchanban történt vásárlások után jár kedvezmény, hanem az Auchanban beváltható vásárlási bón formájában bármely kereskedőnél történő vásárlás után is. 

Az Erste Bank Joker nevű hitelkártyája nyolc üzletkategóriából az ügyfél által választott háromban 4 százalék visszatérítést nyújt, egyéb vásárlásokból pedig 1 százalék visszatérítést a hitelkeret, de legfeljebb havi 250.000 forint erejéig. Kivétel ez alól a benzinkút kategória, melynek választása esetén a bank maximum havi 30.000 forint, töltőállomáson történő vásárlásig ad visszatérítést. A kártyabirtokos az alábbi nyolc üzletkategóriából választhat hármat a 4 százalékos visszatérítéshez: 

• Benzinkút
• Divat (ruházati üzletek, cipőboltok, sportruházat, fehérnemű boltok, bőráru üzletek)
• Otthon (lakberendezési áruházak, bútorboltok, lakástextil üzletek)
• Barkács, kert (barkácsáruházak, kertészetek)
• Elektronikai áruházak
• Utazás (repülőjegy, hotelek, utazási irodák, autóbérlés, vonatjegy, távolsági busz, városi közlekedés, taxik)
• Szépségápolás, egészség (drogériák, gyógyszertárak, patikák, parfümériák)
• Szórakozás (könyvesboltok, mozik, színházak, éttermek, gyorséttermek, pubok, jegyirodák, koncertjegyek)

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a K&H Bank Visa Classic és MasterCard érintő hitelkártyáit ajánljuk, melyek bármely kereskedőnél vásárolva 2 százalékos egységes visszatérítést nyújtanak. A visszatérítés felső határa havi 3.000 forint lehet (melyet havi 150.000 forintnyi vásárlással érhetünk el), a visszatérítésnek ugyanakkor feltétele, hogy az adott hónapban legalább 20.000 forintot költsön kártyájával a kártyabirtokos.