E sorok írója kicsit értetlenkedett, amikor a legnagyobb hazai bank 2001-ben Magyarországon először kínált bankkártyát és mellé akciós mobiltelefont már 7 éves kortól, attól tartva, hogy a bankkártya jobb esetben a játékok között, rosszabb esetben a vajaskenyérbe süllyesztve végzi, persze a mágnescsíkkal és a chippel a vajas oldal felé, ahogy a kenyér is a földre esik Murphy törvénye szerint. Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre természetesebb lett, hogy a gyerekek mindenféle technikai kütyüt kezeljenek a felnőtteket meghazudtoló módon, már az iskolaköteles kor előtt. Bemutatjuk, hogyan kelthetjük fel az érdeklődésüket a pénzügyek iránt.

 

Közhelynek számít, hogy a 2008-ban beállt pénzügyi-gazdasági válság új szemléletet követelt a fogyasztóktól. A körültekintőbb hitelfelvétel és a megtakarítások felértékelődésének időszaka következett el, amelyben megtanultunk addig nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér. 

Ha hiszünk abban, hogy a gyerekkorban kapott értékek végigkísérnek egy életen át, akkor gyerekkorban még célszerű kifejezetten konzervatív szemléletet adni gyermekünknek. Úgyhogy elő a gyermekeknek kínált bankkártyával, és egy nagy levegővétel után vezessük be gyermekünket a mindennapi pénzügyek világába! Ahogy nem indulunk az autóval sem ötösben, éppúgy érdemes a gyermekkel is fokozatokban gondolkodni. Minél kisebb, annál egyszerűbben és játékosabban kell megértetni vele a pénzügyek világát. Érdemes olyan társasjátékokat játszani vele, amely fejleszti a pénzügyi érzékét és bemutatja, milyen fontos az, hogy csak azt tudja elkölteni, amit megszerzett. 

A következő lépcső az lehet, ha kialakítunk egy havi pénzügyi keretet a számára, melyet a felnőttek világából költhet. Mivel a gyermekek már az iskolás kor előtt is megismerkednek a számokkal, érdemes a helyiértékek fogalmát is tisztázni, tehát minél magasabb számot lát az árcimkén, annál többet kell érte fizetni a havi keretéből. A hipermarketekben örökké játékokért nyúzó csemeténket érdemes rávezetni arra, hogy aznap a három, vagy négy számjegybe kerülő játékokból választhat. Ezt könnyen meg fogja jegyezni akkor is, ha nem ismeri a számok jelentését.

Ha ez már jól megy, és a csemete begyakorlottan érti, hogy mit érhet el könnyebben és melyekre kell várnia, akkor begyújthatjuk az utolsó rakétafokozatot is: a saját bankkártyát. Cikkünk végén ismertetjük a 14 éves kor alatt nyitható bankszámlákat (a 14 év feletti bankszámlákról nemrég itt írtunk). Érdemes közülük kiválasztani a legszimpatikusabbat és megnyitni a számlát, majd a pénzt a kártyára helyezni. Amikor a gyermek vásárolni kíván valamit, egy külön tranzakcióval a saját kártyájával fizethet, ő maga adhatja át a kártyát a pénztárosnak, vagy érintheti a terminálhoz. A vásárlás után érdemes megmutatni a számára a telefonunkon, hogy mennyibe került a vásárlás és még mennyi maradt a havi keretből. 

Amint a kisikolás gyermekünk fogékony rá, megtaníthatjuk az automatánál történő készpénzfelvételre is. De akár már kisebb gyermekeket is érdekelhet egy bűvös, kattogó masina, amelyik a PIN kód helyes beütése után pénzt ad. Hogy elkerüljük a korlátlan pénzkiadó gép képzettársítását, rögtön az első készpénzfelvétel után érdemes megmutatni, hogy a felvett pénzzel csökkent a havi kerete, ráadásul ennek díja is van, amit a bank levon a keretből. 

Később egyre inkább érdemes növelni a pénzügyi tudatosságát. Például beavatva őt a családi pénzügyekbe, megosztva vele, hogy mekkora összegből mehet el nyaralni, vagy hogy az iskolakezdési költségeit is ki kell préselni a nyaralási pénze mellett. 

Ezekkel jó alappal indíthatjuk el gyermekünket a 14 éves kor feletti pénzügyek felé, amikor már saját maga fizet majd kártyájával.

Gyermekszámla konstrukciók: 

 

K&H Bank: Trambulin Bankszámla 6-14 éveseknek

havi számlavezetési díj: ingyenes

havi internetbank díj: 271 forint

bankkártya első évben ingyenes, utána évi 122 forint

készpénzfelvétel díja saját ATM-ből: 0,35 százalék plusz 243 forint

(a bankkártya csak saját ATM-ből történő készpénzfelvételre alkalmas)

 

takarékszövetkezetek: Csemete számla (3-14 év közt)

havi számlavezetési díj: 55 forint (akciósan ingyenes 2015. december 31-ig)

bankkártya díj: évi 330 forint

készpénzfelvétel díja saját ATM-ből: 1 százalék plusz 60 forint

(a bankkártya csak saját ATM-ből történő készpénzfelvételre alkalmas)

 

Duna Takarék Bank Ifjúsági Számlacsomag (7-14 év közt)

havi számlavezetési díj: 110 forint

bankkártya díj: ingyenes

készpénzfelvétel díja saját ATM-ből: ingyenes

(a bankkártya csak saját ATM-ből történő készpénzfelvételre alkalmas)

 

OTP Bank: Junior Start folyószámla (7-14 év közt)

havi számlavezetési díj: ingyenes

bankkártya díj: ingyenes

készpénzfelvétel díja saját ATM-ből: 1,49 százalék plusz 99 forint

 

Polgári Bank: Gokart számla (7-14 év közt)

havi számlavezetési díj: 49 forint

bankkártya díj: ingyenes

készpénzfelvétel díja saját ATM-ből: ingyenes

(a bankkártya csak saját ATM-ből történő készpénzfelvételre alkalmas)