Mindenki azt kérdezi, hogy melyik a legjobb hitel, mondjunk egy banknevet. De nincs ilyen, hogy legjobb hitel, mert attól függően, hogy mennyi a jövedelmünk, mekkora hitel kell vagy milyen feltételeket vállalunk, esetleg mennyi időre fixálnánk a törlesztőrészleteket, más bankok fogják a számunkra legjobbat ajánlani. Mindenkinek érdemes magára vonatkozóan kikalkulálni, hogy neki mi a legjobb. Körképünk nem teljes körű és mivel a legtöbb hitelhez még további feltételek is tartozhatnak, így érdemes saját magunknak kikalkulálni, hogy melyik hitel számunkra a legjobb.

 

Ha nem vagyunk elégedettek az új automatikusan forintosított hitelünkkel, akkor azt az elszámolólevél kézhezvételétől számítottan maximum 90 napon belül mondhatjuk fel (hogy élni tudjunk a törvény adta könnyítésekkel, mert egyébként felmondhatnánk 2 év múlva is) és innentől számítva még maximum 90 napunk van, hogy a régi banknak kifizessük a hitelt (önerőből vagy más banki hitelből). Tehát kapkodni nem kell, de érdemes elkezdenünk mielőbb nézegetni a kiváltó ajánlatokat. Ha átvinnénk a hitelünket egy másik bankhoz, akkor nagyon fontos, hogy addig ne mondjuk fel a meglévő hitelünket, amíg nem kapunk írásos igazolást az új banktól, hogy biztosan adnak nekünk kölcsönt a kinézett kondíciókkal. Ellenkező esetben vagy bele lennénk forszírozva egy drágább hitelbe, vagy ha mégsem kapnánk kölcsönt, akkor a felmondott hitel visszacsinálni nagyon nehéz és akár drága mulatság is lehet.

Több banknál is vannak választható kedvezmények, amiket étlapszerűen mi tudunk válogatni, hogy ezekből miket akarunk/tudunk teljesíteni az alacsonyabb törlesztő érdekében. Viszont a versengő bankok ajánlatainak összehasonlítása magunktól nagyon nehéz, mert bankonként mások ezek a kedvezménytípusok és maga a kedvezmény mértéke is és egy banknak lehet tucatnyi különböző ajánlata is ugyanarra a hitelösszegre.

A kamatkedvezményeknél figyelnünk kell arra is, hogy a bank hogyan a feltéteket, amiket vállalatunk az alacsonyabb kamatért, illetve hogy ha valamiért nem tudjuk ezeket átmenetileg teljesíteni, akkor végérvényesen elveszítjük-e ezeket a kedvezményeket (ha például pár hónap múlva már ismét teljesítenénk – jövedelemutalásnál elég reális lehet ez a példa, ha elveszítjük akár csak pár hónapra a munkahelyünket) vagy csak átmenetileg amíg újra teljesítjük amiket vállaltunk. Legrosszabb esetben ilyenkor örökre elveszítjük a kedvezményt és a törlesztőrészlet magasabb lesz, de emiatt szinte biztosan nem fogják felmondani a hitelünket.

 

CIB Bank

A CIB-nél nagyon alacsony kamatok vannak, ha 12 havonta változó kamatozású hitellel megelégszünk (a referencia THM 4 százalék alatt van), de ha a teljes futamidőre befixálnánk a kamatokat, akkor náluk erre is van lehetőség 10 és 15 éves időszakra (ilyen hosszú befixálás nagyon kevés banknál van). Gyakorlatilag minden kezdeti költséget kifizetnek, még közjegyzőt is és még a földhivatali költségeket és ügyintézést is elintézik helyettünk. Jövedelemutalás esetén kedvezményt kapunk, de igazán jó ajánlatot akkor ad a CIB, ha hitelkiváltás esetén a hitelösszeg eléri a 8 millió forintot. Hitelkiváltásnál egyszerűsített értékbecslésük van, ami azt jelenti, hogy az ingatlant az értékbecslő kívülről értékeli (!), így nem szükséges vele időpontot egyeztetni, és beengedni az ingatlan belsejébe. Ez a folyamat gyorsítása miatt fontos, hogy az igénylők nehogy kicsússzanak a jogszabály által rendelkezésükre álló időkeretből.

Folyamati szempontból a CIB nem kér sem munkáltatói igazolást, sem bankszámlakivonatot, ugyanis a hitelbírálati döntést arra alapozzák, hogy ha az ügyfél képes és hajlandó is volt fizetni a korábbi devizahitelét a forint árfolyamának jelentős gyengülését és a többszöri kamatemelést követően, akkor a bank szerint képes lesz a jövőbeli forint kiváltó hitelét is fizetni, amely egyrészt alacsonyabb tőkeösszeggel bír az elszámolt összegek miatt, másrészt a fent már részletezett kedvező kamatozás is csökkenti a havi törlesztőrészleteket. A hitelbírálathoz szükség lesz egy igazolás arról, hogy az igénylő nem szerepel a KHR-ben negatív múlttal, illetve nincs semmilyen tartozása a meglévő hitele kapcsán és az elmúlt 6 hónapban nem is volt késedelme.

A CIB UNO termékeknél vannak kamatfelár kedvezmények. A rendszeres jóváíráshoz, illetve Magnifica vagy Private Banking ügyfélstátuszhoz kötött árazási kedvezmények esetén a feltétel teljesülését 6 havonta ellenőrzik. Az ellenőrzés során azt vizsgáljuk, hogy az elvárt jóváírási kötelezettség teljesítése a vizsgált időszakban legalább 4 alkalommal teljesült-e, illetve az ügyfél a vizsgálat időpontjában Magnifica vagy Private státuszú-e. A feltételek nem teljesítése esetén az ügyfél a futamidő hátralevő részére a kamatfelár kedvezményt elveszíti, ezt követően a feltételek esetleges újra teljesítését már nem vizsgálják.

 

OTP Bank

Az OTP Bank is minden költséget elenged vagy visszatérít és a közjegyzőt is megfizeti, továbbá masszív kedvezményt kaphatunk, ha a hitel mellé kötünk lakástakarék szerződéseket (ez a megtakarítási forma nagyon népszerű az állami támogatás miatt), illetve még extra kamatkedvezményt érhetünk el, ha jövedelmünket a bankhoz utaljuk (sávos kedvezmény van, minél többet jövedelmet a bankhoz érkeztetünk, annál jobban járunk) vagy csoportos beszedéseink vannak a bankszámlán, ezt a kedvezményrendszert Hűség szolgáltatásnak hívják. Mindezeken túl, jelenlegi akciójában,  ha idegen banki forintosított hitelünk kiváltására vesszük fel a hitelt, akkor az első havi törlesztőrészlet összegét (lakáselőtakarékossági szerződéssel kombinált kölcsön esetén az első havi törlesztőrészlet összegét, a kapcsolódó lakáselőtakarékossági szerződés első havi betétösszegét és a megtakarítási számla első havi számlavezetési díját), de maximum 200.000 Ft-ot jóváír a bankszámlánkon. 

Azok számára ahol 4,5 millió forintnál kevesebb hitelösszeg van hátra kijöttek egy speciális ajánlattal, aminek a neve FixÁlom. Ez egy lakástakarékkal kombinált hitel, mely csak idegen banki lakáshitel kiváltására vehető igénybe. Fontos előnye, hogy egyszerűsített bírálati folyamat mellett igényelhető, aminek az a lényege, hogy nem kell jövedelemigazolást benyújtanunk, hanem az engedélyezés a hitel/forgalmiérték-arány és az elszámolást megelőző hátralékosság vizsgálata alapján történik. Ezzel az egyszerűsített bírálattal akár már az első napon megkaphatjuk a szerződéstervezetet, ha valamennyi adós jelen van. További egyszerűsítést jelent, hogy nem kell külön felértékeltetni a fedezetül felajánlott ingatlant, és a kölcsönszerződést sem kell közokiratba foglalni. A kamat a teljes futamidő alatt fix, 6,25%. A kölcsön futamidejének az elején azonban megtakarítanunk is kell, így egyszerre kell törlesztenünk a kölcsönt, és fizetnünk egy lakástakarékba is, az elért   megtakarítás pedig  betörlesztődik a hitelbe. Vagyis ez nem egy klasszikus „fapados” jelzáloghitel, hanem egy lakástakarékkal kombinált konstrukció, ahol élvezhetjük az állami támogatást a befizetésinkre és a fix kamatot, így összességében ez az egyik legjobb ajánlat több szempontból is (folyamat, kezdeti költség, összesen visszafizetendő).

Az OTP-nél is van már 5 és 10 éves fixált törlesztőrészletű hitel, amellyel lakáscélú és szabad felhasználású hitelünket is kiválthatjuk és ennél a konstrukciónál is minden kezdeti költséget kifizetnek helyettünk és az értékbecslési díjat pedig visszatérítik folyósítás után.

Az újonnan nyújtott, idegen banki forintosított ingatlanhitel kiváltására igényelhető referencia kamatozású és a Fix5 ingatlanhitelekhez kapcsolódó Hűség szolgáltatás kamatkedvezménye – amely összességében 2,4% lehet – kizárólag abban a hónapban nem jár, amikor az adósnak a minimálbér összegét elérő jövedelem-átutalása nem érkezik a banknál vezetett lakossági bankszámlára. A vizsgálat automatikus, és nincs büntetés, azaz ha az ügyfél jövedelme ismét a bankhoz érkezik, attól a hónaptól újból kapja a hűség kamatkedvezményt.   

 

FHB Bank

Az FHB-nál választhatunk hathavonta változó kamatozású hitelt vagy ötéves kamatperiódusút, mindkettőnél ugyanazokat a kamatkedvezményeket kapjuk bizonyos jövedelem bankhoz utalásakor, illetve plusz kedvezményt 10 vagy 15 millió forintos hitelösszeg felett. A jövedelemutalás feltétel teljesítését a bank hathavonta megvizsgálja, és nem teljesítés esetén a kamatkedvezményt véglegesen megvonja, ezért érdemes előre meggondolni, hogy mekkora összegű jövedelem utalását tudjuk biztosan vállalni a futamidő végig. Jelenleg az értékbecslés díját is visszatérítik. Ha igénybe vesszük a bank Hiteláttekintő szolgáltatását, akkor a folyósítási jutalékot nem számítják fel és a közjegyzői díjat is visszatérítik 40 ezer forintig. Ha az elszámolásban érintett jelzáloghitelt akarunk kiváltani, akkor itt is egyszerűsített dokumentációt kell beküldeni, illetve nem végeznek jövedelemvizsgálatot. Ennek az a feltétele, hogy ne legyen magasabb a hitelösszeg és a törlesztőrészlet, mint az eredeti törlesztőrészlet volt. Van egy új akciójuk is április óta, ha más banknál fennálló lakáshitelt váltunk ki, és a hitelösszeg legalább 7 millió forint, a futamidő pedig legalább 10 éves, akkor egyhavi törlesztőrészletet, de maximum 100 ezer forintot visszakapunk. Hiteligénylésnél ezeket kell benyújtani:

  • elszámolási értesítő a kiváltandó hitelről
  • 1 havi eredeti bankszámlakivonat arról a számláról, melyre a jövedelem érkezik
  • ügyfélnyilatkozat a jövedelemről, saját vállalkozás esetén a vállalkozásra vonatkozó NAV jövedelem igazolás
  • a fedezetül bevonni kívánt ingatlan papírjai

 

Erste Bank

Az Erste Bank szintén visszaad 100 ezer forintot, ha más banknál meglévő lakáshitelünket vagy szabad felhasználásút váltjuk ki. Ennek az a feltétele, hogy a hitel 3 millió forintnál magasabb legyen, és az elszámolási törvény vonatkozzon a kiváltandó hitelre, továbbá bankszámlával kell rendelkezni az Ersténél, amire legalább 100 ezer forint jövedelmet utaltatunk. Ha havi 200 ezer forint jövedelem érkezik a bankhoz, akkor még további kamatkedvezményt is kaphatunk. A bank jelenlegi akciójában minden kezdeti költséget vagy visszatérít, vagy elenged (igaz, a közjegyzői költséget legfeljebb 50 ezer forintig), így teljesen költségmentesen tudjuk kiváltani meglévő hitelünket, melyhez elég csak az elszámoló levelet benyújtani igényléskor. Ennek a hitelnek 6 hónapos a kamatperiódusa, de választhatunk akár 5 éves fixált kamatot is, azonban a 100 ezer forintos visszatérítés arra nem vonatkozik, viszont a jövedelemutalásra adott kamatkedvezmények igen. Öt kategória van a jövedelem nagyságától függően (100 ezertől 600 ezer forint és a feletti jövedelemutalás esetén), értelemszerűen minél magasabb a jövedelmünk, amit odautaltatunk, annál nagyobb kamatkedvezményt kapunk. Ha a vállalt jövedelemutalást 3 egymást követő hónapban nem tudjuk teljesíteni, akkor a kedvezményeket a bank 6 hónapra megvonja, de utána, ha ismét teljesítjük a vállalt feltételt, újra jár a kamatkedvezmény.

Az Erstétől egyébként nagyon kreatív és robbanásszerű volt ez a 100 ezer forintos visszatérítés, igencsak megijedtek tőle a bankok. Hitelkiváltásban a magyarok passzívak, de ha utána egyből 100 ezer forint üti a markukat és akár még az új hitellel kevesebb is lesz a törlesztőjük, minden okuk megvan a váltásra. Főleg ha hozzávesszük, hogy törvényi kitelek miatt a régi bank nem számíthat fel a hitel lezárásával semmilyen költséget és a jövedelem elbírálás és a hitelkiváltás folyamat is egyszerűsítve lett. Ha ilyen környezetben valaki nem váltja ki a hitelt, az nagy eséllyel már nem is fogja később sem.

 

UniCredit Bank

Az UniCreditnél a jó fizetési múlttal rendelkező ügyfelek számára egyszerűsített igénylési folyamatot dolgoztak ki, arra az esetre, ha más banknál fennálló lakáscélú jelzáloghitelüket akarják kiváltani. Ennek lényege, hogy az egyszerűsített belső folyamatok mellett ezektől az ügyfelektől nem kérnek munkáltatói igazolást (egyébként ennek beszerzése vagy az ezzel kapcsolatos hiánypótlások miatt – a tapasztalatok szerint – igen gyakran húzódik el a hiteligénylés átfutás ideje). Fontos még megemlíteni, hogy az egyszerűsített igénylésben nemcsak a forintosított hitellel, hanem a forinthitellel rendelkezők is részt vehetnek. Feltétel, hogy a kiváltandó jelzáloghitel már legalább 12 hónapja fennálló kölcsön legyen.

Az UniCredit kínálatában találhatjuk a legtöbb féle kamatperiódusú hitelt, úgymint 1, 3, 5 és 10 évest, valamint a teljes futamidőre fix kamatozású Stabil Kamat hiteleket 10, 15 és 20 évre. A 10 éves futamidejű Stabil Kamat hitelen kívül az összes hitelkiváltó hitel kamatát csökkenthetjük 0,5%-kal, ha havi 120 ezer forint rendszeres jóváírást vállalunk, emellett havonta legalább 15 ezer forint értékben vásárolunk UniCredit bankkártyánkkal. A 10 éves futamidejű Stabil Kamat hitelre más kedvezmény vonatkozik, mert ennek kamatát akkor tudjuk csökkenteni 1%-kal, ha havonta legalább 300 ezer forint jóváírás érkezik a bankhoz átutalásból. A kamatkedvezmények feltételeit a bank az első 2 hónap kivételével minden hónapban vizsgálja, és ha azt látja, hogy a feltétel nem teljesült, csak a következő hónapra nem adja meg a kedvezményt, de a feltételek újbóli teljesítése esetén ismét jár a kamatkedvezmény. Bár ezeket a kamatkedvezményeket akciós jelleggel kínálják, de az a teljes futamidőre jár. Az összes hitelüknél visszatérítik az értékbecslési díjat és a közjegyzői okirat díját is, ha pedig a hitel célja a jogszabályi forintra váltással érintett hitel visszafizetése, akkor a jelzálogjog bejegyzése is díjmentes.

 

Sberbank

A Sberbank új ajánlattal jött ki az elszámolási törvénnyel érintett idegen banki lakáscélú hitelkiváltásra. A hitel igénylésekor csak minimálbért kell leigazolnunk, azonban a szerződésben vállalnunk kell, hogy a teljes futamidő alatt havi 120 ezret utaltatunk a banknál vezetett bankszámlára, ami nem muszáj, hogy jövedelem legyen. 

További könnyítés a hitel igénylésében, hogy elég a hitelnyújtó pénzintézettől kapott elszámolólevelet benyújtani, nem kell a hiteligényléskor a fennálló hiteltartozásról, vagy fizetési fegyelemről egyéb igazolást beszerezni. Továbbá a jövedelem igazolására csak 1 havi bankszámlakivonatot kérnek, amelyre a jövedelem munkabér vagy nyugdíj jogcímen érkezik. Ha ilyen nem áll az igénylő rendelkezésére, akkor elfogadnak munkáltatói igazolást (független cég alkalmazottai esetén) vagy NAV igazolásokat (saját cégből szerzett jövedelmek esetén) is bankszámlakivonat nélkül. Nem kérnek a kölcsön befogadásához értékbecslést ha az igényelt hitel kisebb, mint a biztosítékul szolgáló ingatlan vagy ingatlanok forgalmi értékének 70%-a. Az igénylő az ingatlan értékét több módon is igazolhatja (kölcsönszerződéssel, adásvételi szerződéssel, vagy korábban készült értékbecsléssel). Egyediség, hogy egyáltalán nem szükséges közüzemi számlát benyújtani, ezt általában kérni szokták a bankok és elsősorban késedelmes rezsi befizetéseket és hátralékokat szoktak rajta keresni (ami ha van egyértelműen negatívan hatással van a hitel jóváhagyására).

Az "A" típusú kölcsön esetén a szerződésben rögzített kölcsönösszeg nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 70%-át, "B" típus esetén a 90%-át. Folyósítási díjat ennél a hitelnél nem számítanak fel. Az értékbecslési díjat és a közjegyzői okirat díját a bank a folyósítást követően jóváírja. Új akció ennél a hitelnél, hogy a kölcsönösszeg átutalásának díját és a kapcsolódó könyvelési díjat szintén visszatérítik a folyósítást követően. A Sberbanknál csak 6 hónapos változó kamatozású (vagyis 6 hónapos kamatperiódusú) hitelt találunk.

 

Budapest Bank

Az Enyhítő hitel a Budapest Bank hitelkiváltó hitele, ami Egyenlítő konstrukcióban is igényelhető. Az Egyenlítő hitel egyedi a maga kategóriájában, mivel speciálisan számolódik és az ügyfél sokat tehet azért, hogy a hitel eredeti futamideje rövidebb legyen és összességében sokkal kevesebbet fizessen vissza. A bank minden nap megvizsgálja, hogy a banknál nyitott bankszámlán mennyi pénz van és a számlán lévő látra szóló (vagyis olyan pénz, ami nincs lekötve) összegre annyi kamatot ad, amennyi a hitel aktuális kamata. A legjobb még az benne, hogy ebből a kamatból nem jön le a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás vagy a 16 százalékos kamatadó. Az Enyhítő hitelnél Egyenlítő konstrukcióban 5,51%-os a „betéti kamat”, ha 5-10 millió közötti a hitelünk. Viszont az így felgyűlt pénzt nem kapjuk meg készpénzben, hanem félévente ez a kamatösszeg betörlesztődik a hitelünk tőketartozásába, vagyis minél több pénz van a számlánkon (amihez bármikor hozzáférhetünk, nincs lekötés-feltörés, visszaváltási költség, stb.) annál gyorsabban fogy el a tartozásunk. Emiatt nem lesz félévente kevesebb a törlesztő, de ha folyamatosan van pénz a számlán, így akár évekkel is rövidülhet a futamidő. Az Enyhítő hitelt csak más pénzügyi intézmény által nyújtott jelzáloghitelek kiváltására használhatjuk, kamata pedig csökkenthető, ha havi rendszeres 110 ezer forint jövedelem-jóváírást vállalunk és havi legalább 2 csoportos beszedési megbízást adunk, vagy még tovább csökkenthető, ha emellett életbiztosítás és lakásbiztosítást kötünk a banknál. Ha a feltételeket nem teljesítjük a bank a következő kamatperiódusra (6 hónapra) a kedvezményeket megvonja. Itt is vannak akciók, mely szerint az értékbecslési díjat, a tulajdoni lap és térképmásolat lekérdezésének átvállalják, a közjegyzői díjat 40.000 Ft-ig visszatérítik. A bank megcsinálja helyettünk a földhivatali ügyintézést is.

K&H Bank

A K&H Bank is egyszerűsített folyamattal és dokumentációval várja a devizahiteles váltó ügyfeleket. A bírálat az elszámolólevél alapján elkészül, így nekünk elegendő a másik banki hitelünket pozitív bírálat vagy akár szerződéskötés után felmondani és kikérni a tartozásigazolást. A bekért dokumentáció kapcsán az egyszerűsített folyamatnál elegendő az igénylés indításához bevinni a kiváltandó hitel eredeti kölcsönszerződését, az elszámolás értesítő levelet és az utolsó 3 havi bankszámlakivonatot ahová a jövedelmünk érkezik. 

Értékbecslés utólagosan a folyósítást követően készül, de az ügyfél számára díjmentes. Mindez egyszerűsített folyamat alapján van. Ha az ügyfél nem teljesíti a feltételeket akkor értékbecslés szükséges a bírálat előtt. Ha az ügyfél emiatt kicsúszna a díjmentes időszakból akkor a másik banknál felszámított végtörlesztési díjat meghitelezzük számára, tehát annyival megnöveljük a hitelösszeget.

A K&H is új ajánlatokkal jött ki az elszámolással érintett hitelek kiváltására, melynek érdekessége, hogy ugyanakkora kamattal vagy kamatfelárral igényelhetjük akár szabad felhasználású hitelt, akár lakáshitelt szeretnénk kiváltani. További előnye ennek a hitelnek, hogy csak egy ügyfélbesorolási kategória van, amelynek kamata – mint az előbb írtuk – megegyezik akár szabad felhasználású, akár lakáscélú hitel kiváltásakor. Ez azért előnyös, mert több banknál is (pl. OTP és K&H) is ügyfél minősítési kategóriák vannak amik nagyban meghatározzák, hogy milyen kamata lesz a hitelünknek. Ezekkel az a probléma, hogy előre lehetetlen megmondani, hogy pontosan melyik kategóriába esünk (mivel a hitelbírálati pontozó rendszer titkos) és más bankok ajánlataival így nehezen összevethetőek ezek az ajánlatok.

A banknál 3 hónapos, 1, 3 és 5 éves kamatperiódusú hitelek közül választhatunk, és többféle kamatkedvezményt kaphatunk attól függően, hogy jövedelemutalást vállalunk-e, vagy biztosítást kötünk, vagy prémium banki ügyfelek vagyunk. Ezek a kedvezmények össze is vonhatók, de egy meghatározott kamatminimum alá nem mehetnek. A kamatkedvezményeket megvonhatják, ha nem teljesítjük a vállalt feltételeket, de visszaállításra is van mód, ha utána mégis teljesítjük a futamidő alatt, tehát nem vonják meg végérvényesen.

Az induló díjas konstrukcióiknál régóta tartó akció keretében elengedik a szerződéskötési díj felét, átvállalják az értékbecslés díját, 2 db tulajdoni lap és 1 db térképmásolat lekérdezésének díját. A szerződéskötési díjat teljesen elengedik, bármely K&H okos plusz számlacsomag vagy K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag megléte vagy nyitása esetén, továbbá a közjegyzői okirat díját visszatérítik maximum 60.000 Ft-ig, bármely K&H kényelmi plusz számlacsomag vagy K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag megléte vagy nyitása esetén.

 

MKB Bank

Az MKB Bank az új, kifejezetten a forintosított devizahitelek visszafizetésére létrehozott Hitelfrissítő és Hitelfrissítő Plusz ajánlatainak nagyon kreatívak. A gyorsított értékbecslésnek köszönhetően vállalja a bank, hogy a kérelem befogadásától számított 5 munkanapon belül visszavonhatatlan hitelajánlatot állítanak ki, amelyben kötelezettséget vállalnak a jóváhagyott kölcsönösszeg folyósítására. Így az MKB Bankot választó ügyfeleknek nem kell heteket várakozniuk arra, hogy felmondhassák a forintosított hitelszerződésüket.

Normál munkabér vagy nyugdíj esetén nem szükséges munkáltatói igazolás benyújtása, elegendő az utolsó háromhavi bankszámlakivonat, amelyen megjelenik a jóváírás, vagy a nyugdíjszelvény bemutatása.

A Hitelfrissítő Plusz termék esetében az ajánlati árat a forintosított (vagyis a „régi-új”) kölcsön aktuális kondíciói alapján határozzák meg. 1% ponttal alacsonyabb felárat biztosítanak, mint a forintosított hitel kondíció. A legkedvezőbb elérhető kamatfelár 2,00 százalék (a legtöbb banknál is egyébként annyi, csak máshol ehhez sok feltételt kell vállalnunk – látni kel, hogy ez a 2 százalék olyan alacsony, ami nem várható, hogy lejjebb fog menni összbanki szinten, az utóbbi időben nagyon kevés ilyen hitel volt). Ezt a kedvező kondíciót nem kötik semmilyen feltételhez és garantálják a futamidő végéig. További kedvezmény, hogy a folyósítást követően a hiteligénylési díjat is visszatérítik.

A bank további hiteleinél, ahol a kedvezmény valamilyen feltételhez van kötve, a bank meghatározott időközönként megvizsgálja a feltételek teljesülését. A feltételt nem teljesítő ügyfelekkel felveszik a kapcsolatot, tájékoztatják őket a következményekről, és amennyiben továbbra sem teljesülnek a szerződésben vállalt kötelezettségek, akkor a bank megvonja a kamatkedvezményt, ami már nem állítható vissza.

forrás: Figyelő, 2015. 21. lapszám