A bankszámlavezetés egy szükséges dolog a vállalkozásoknál. Sokan talán szükséges rossznak is érzik, pedig a bankolás sokkal kellemesebb élmény, ha bankszámla helyett bankszámlacsomagban gondolkodunk. Csomagban nem csak olcsóbb a bankolás, de több szolgáltatást is tartalmaz külön megrendelés és díjfizetés nélkül. Cikkünkben áttekintettük néhány bank csomagajánlatát.  

Csomagajánlatok: jobb együtt, mint külön-külön összeadva   

A K&H Bank vállalkozói csomagajánlatainak közös jellemzője, hogy az egyes számlacsomagok emelkedő számú és mértékű kedvezményes tranzakciókat tartalmaznak. A havi első 5, 10, vagy 20 db bankon kívüli, internetbankon keresztüli átutalás esetében csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni (mely az átutalt összeg 0,3 százaléka, de legfeljebb 6000 forint), 1 vagy 2 db bankkártyás készpénzfelvétel a K&H Bank ATM hálózatában pedig teljesen díjmentes. A számlacsomagok számos további szolgáltatást (így például az internetbankot vagy a 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot) havidíj-mentesen tartalmazzák, ráadásul a kedvezmények garantáltak, azaz nincsenek forgalmi vagy árbevételi előíráshoz kötve.  

A K&H Bank vállalkozói számlacsomagjainak következőkben ismertetett havi díjai már tartalmazzák a céges bankszámlavezetés, az internetbank szolgáltatás, a tranzakciókról értesítő SMS szolgáltatás havi díját és a bankszámla csomaghoz elsőként megrendelt bankkártya mindenkori éves díját. A vállalkozás méretétől függően három számlacsomagot ajánlunk, mindegyik élvezi az Országos Betétbiztosítási Alap kifizetési garanciáját a betétek befagyása esetére.  

Hasonló csomagajánlattal várja ügyfeleit a Raiffeisen Bank is. Az Aktív Számla konstrukciókból a vállalkozások az igényeiknek és az árbevételeiknek megfelelően választhatják ki a legmegfelelőbb számlacsomagot. Sőt, amennyiben teljesítik a havi bejövő átutalási forgalmat, akkor a számlavezetésért egyáltalán nem kell fizetniük. A legkisebb csomagban nincs is beérkező átutalási feltétel, elég csak legalább 3 átutalási tranzakciót indítani ahhoz, hogy a számlavezetési díj az adott hónapban lenullázódjon. A számlacsomagok (a fentiek szerint lenullázható) havi díja mindegyik esetében tartalmazza a telefonos ügyfélszolgálat, internetbank, bankpénztári befizetés és az olcsóbb vagy a drágább SMS csomag igénylési és havi átalánydíját, továbbá egy bankkártyát. Ezekért a szolgáltatásokért tehát egyáltalán nem kell fizetni havi vagy éves díjat még akkor sem, ha a számlavezetési csomag havi díját lenullázzuk.  

A MasterCard szervezésében megrendezett versenyeken 4 egymás utáni évben is Az év társadalmilag felelős bankja díjat elnyert MagNet Bank szintén több számlacsomagot forgalmaz, melyekben nem kell fizetni külön havi díjat az internetbankért és az SMS szolgáltatásért, továbbá három számlacsomag esetében a pénztári befizetésért sem. A legkisebb csomagban ráadásul nem kell egyáltalán havi díjat fizetni, mindössze egy elvárt minimális pénzforgalmi jutalékot kell elérni a tranzakciókért fizetett normál díjakból. Ha ez nem sikerül, akkor az elvárt jutalék hiányzó összegét egyfajta számlavezetési díjként kell megfizetni.  

A K&H Bank és a Raiffeisen Bank vállalkozói ügyfelei a legfontosabb banki tranzakciókat, mint átutalás, egyenleglekérdezés, betétkezelés a K&H mobilbank, illetve Raiffeisen Mobil Alkalmazás nevű mobilalkalmazással okostelefonon is intézhetik, mely Android és iOS (azaz iPhone) rendszerű mobiltelefonokon futtatható. A K&H Bank alkalmazása biztonsági okokból csak az internetbankban rögzített partnereknek enged átutalni, és az átutalási felső határ naponta 20 millió forint. A Raiffeisen Bank mobilalkalmazása kedvezményesen, azonnali árfolyamon biztosít devizaváltási lehetőséget egyedüli aláírási jog esetén. Az árfolyamok folyamatosan frissülnek, az ajánlat elfogadására 30 másodperc áll a felhasználó rendelkezésére.  

1.) K&H Bank Start+ számlacsomag  

K&H Bank Start+ számlacsomag elsősorban a kevés tranzakciót bonyolító, illetve az induló vállalkozásoknak előnyös. A számlacsomag havi díja a fent felsorolt szolgáltatásokért együttesen mindössze 445 forint, mely évente több mint 73 ezer forintnyi megtakarítást jelent ahhoz képest, mintha a havi díjas szolgáltatásokat (bankszámla, SMS szolgáltatás, bankkártya) a csomagajánlaton kívül venné igénybe a vállalkozás. Ebben a csomagban a havi első 5 darab, az internetbankon keresztül bankon kívülre indított eseti átutalás esetében csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni.  

A K&H Bank Start+ számlacsomag az elsőként megrendelt K&H vállalkozói Maestro üzleti bankkártya mindenkori éves díját tartalmazza. A bankkártya külföldön és a magyar, illetve európai internetes oldalakon is használható.  

2.) K&H Bank Dinamikus+ számlacsomag  

A K&H Dinamikus+ számlacsomag a jelentősebb számú banki tranzakciót bonyolító társas kisvállalkozások számára ajánlható. A számlacsomag külön díj ellenében életbiztosítással bővítve is igénybe vehető.  

Ennek a számlacsomagnak a havi díja 3.400 forintba kerül, viszont segítségével még a  K&H Bank Start+ számlacsomagnál is nagyobb mértékű, akár több mint 116 ezer forintos éves megtakarítás érhető el ahhoz képest, mintha a havi díjas szolgáltatásokat (bankszámla, SMS szolgáltatás, bankkártya) a csomagajánlaton kívül venné igénybe a vállalkozás. Ebben a csomagban a havi első 10 darab, bankon kívülre az internetbankon keresztül indított eseti átutalás esetében, illetve az összes, internetbankon keresztül indított bankon belüli átutalás esetében csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni. A bankkártyás készpénzfelvétel a K&H ATM-ekből a havi első két alkalommal díjmentes.  

A K&H Bank Dinamikus+ számlacsomagja a feljebb ismertetett Start+ számlacsomag tartalmán túl az Electra nevű házi bank szolgáltatás havi díját is tartalmazza, a bankkártyából pedig egy drágább és univerzálisabban használható kártyatípust, a K&H MasterCard üzleti bankkártyát, mely az egész világon, minden bankkártya-elfogadóhelyen használható, beleértve az internetet is. Az Electra nevű házibank-szolgáltatás abban különbözik az internetbankos felülettől, hogy segítségével a pénzügyi tranzakciók exportálhatók és importálhatók további feldolgozásra (pl. elemzésre, könyvelésre), illetve korlátlan mennyiségű megbízást lehet benne összecsomagolni, mellyel megkönnyíthető például a tömeges bérkifizetés.  

A vállalkozás már havi 990 forintért is kérhet kockázati életbiztosítást 1 személyre, mely balesetből vagy betegségből eredő halálra 1 millió, baleseti halálra 2,5 millió, baleseti teljes és végleges egészségkárosodásra 3 millió forintot fizet. A biztosítási összegek fejenkénti felezésével a biztosítás még egy személyre kiterjeszthető.  

3.) K&H Bank Aktív+ számlacsomag  

A K&H Bank Aktív+ számlacsomagja a jelentős bankszámlaforgalmat bonyolító vállalkozások számára ajánlható. A 6.400 forint csomagdíj évi több mint 80 ezer forintos megtakarítást eredményez ahhoz képest, mintha a havi díjas szolgáltatásokat csomagon kívül venné igénybe a vállalkozás. Ebben a csomagban a havi első 20 darab, internetbankon keresztül beadott eseti átutalás esetében csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni. A számlacsomag további szolgáltatástartalmában és a kedvezményeiben megegyezik a felette ismertetett K&H Bank Dinamikus+ számlacsomaggal.  

4.) Raiffeisen Bank Aktív Számla 1  

A Raiffeisen ezen csomagjában havi legalább 3 átutalási tranzakció esetén egyáltalán nem kell havi díjat fizetni, egyébként 992 Ft a havi számlavezetési díj. Bankon belüli eseti átutaláskor, illetve a rendszeresen ismétlődő átutalásokra bankon kívül is mindössze a pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni internetbankos átutalás esetén, az eseti bankon kívülre indított átutalásnál pedig az illetéken felül még 0,25 százalékot, de minimum 250 forintot. A bankszámlacsomag a feljebb ismertetettek szerint több szolgáltatást, illetve elektronikus típusú Maestro bankkártyát további díj fizetése nélkül tartalmaz (3.655 forintos éves díj megtakarításával).  

5.) Raiffeisen Bank Aktív Számla 2  

Ennél a számlacsomagnál  annyi a változás az Aktív Számla 1 számlacsomaghoz képest, hogy a havi csomagdíj lenullázása nem tranzakciókkal, hanem legalább havi 1,5 millió forintos bejövő átutalási forgalommal lehetséges. Amelyik hónapban nem éri el ezt a vállalkozás, abban a hónapban 1.905 Ft havi csomagdíj fizetendő. Ebben a számlacsomagban a havi első két készpénzfelvétel kedvezményes díjú (785 Ft-ba kerül) és a bankon kívüli eseti átutalás díjának pénzügyi tranzakciós illetéken felül fizetett része 0,2 százalékba, de minimum 250 forintba kerül.  

6.) Raiffeisen Bank Aktív Számla 3  

Ebben a számlacsomagban még az előző számlacsomaghoz képest is kedvezőbb a bankon kívüli eseti átutalás díjának tranzakciós illetéken felül fizetett része az internetbankos eseti átutalás esetén: 0,15 százalék, de minimum 190 forint. Ebben a számlacsomagban már a drágább SMS csomagot biztosítja havidíj-mentesen a Raiffeisen Bank, a 4.914 forintos havi csomagdíjat pedig akkor lehet lenullázni, ha az adott hónapban legalább 5 millió forintnyi átutalási forgalom beérkezett a vállalkozás bankszámlájára.  

7.) MagNet Bank Általános számlacsomag  

A MagNet Bank Általános számlacsomagját teljesen ingyen vezeti a hitelintézet az adott hónapban, amennyiben az ügyfél eléri az 1.390 forintos jutalékot az alábbi típusú tranzakciókból: átutalások, készpénz tranzakciók, nem ide értve a bankkártyás tranzakciókat. Amennyiben ennek elérése nem sikerül, úgy a különbséget meg kell fizetni. Ha számolunk egy kicsit, például a gyakori, bankon kívülre, az internetbankon át indított átutalások díjával (2 millió forintig 0,45 százalék plusz 230 forint), akkor kiderül, hogy már havi 6 darab internetes átutalással is teljesítjük a minimális jutalékfeltételt.  

A MagNet Bank mindegyik számlacsomagjában havonta kell a bankkártyákért fizetni, ennek díja 400 forint. Ez évente 4.800 forintra jön ki, de ezért a pénzért érintéses fizetésre alkalmas, dombornyomású MasterCard bankkártyát kapunk.  

8.) MagNet Bank Mars számlacsomag  

A MagNet Bank Mars számlacsomagjában kedvezőbb az internetbankon keresztüli átutalási díj bankon kívülre (0,44 százalék plusz 179 Ft), azonkívül itt már nem kell kontrollálnunk, hogy elértük-e a havi minimális jutalékfeltételt, ugyanis nincs ilyen. Helyette 499 forintos havi számlavezetési díjat kell leszurkolnunk minden hónapban a jutalékoktól függetlenül. Aki azonban május 14-ig nyit ilyen számlacsomagot, annak 2015 végéig nem kell számlavezetési díjat fizetnie, amennyiben korábban nem volt a MagNet Bank céges ügyfele.  

9.) MagNet Bank Jupiter számlacsomag  

A MagNet Bank Mars számlacsomagjához képest itt annyi a változás, hogy a havi díj 1.999 forint, cserébe például a bankon kívülre, internetbankon keresztül indított átutalás díja 2 millió forint alatt 0,41 százalék plusz 159 Ft.