Továbbra is van biztonságos befektetés és megfelelő hely a pénzünknek. Most még a csapból is a brókerbotrány folyik, de ez ne tévesszen meg minket, pláne amikor az időskori megélhetésünk a tét!  

Nyugdíjra mindenképp félre kell tennünk, és értelemszerűen itt kiemelten fontos a biztonság, éppen ezért, íme 5 tény, ami garantálja, hogy a pénzünk biztonságban van, ha nyugdíjbiztosítást választunk:

1. A nyugdíjbiztosítás nem számít magánvagyonnak!

Természetesen a mostani brókerbotrány nem változtat azon, hogy az állami nyugdíj kevés lesz. Erről meggyőződhetünk, ha a nyugdíjkalkulátorral kiszámoljuk saját magunknak. Adódik a kérdés, hogy miért pont nyugdíjbiztosítást válasszunk ezekben az időkben?

Az első válasz erre az, hogy a nyugdíjbiztosítás rendelkezik az életbiztosítások minden jogi előnyével. Itt gondolhatunk a kamatadó-, és EHO kedvezményre, vagyis nem kell a nyereségünk 22%-át, vagy 11%-át az államnak adni. Az igazi jogi előny azonban az, hogy az életbiztosításokon keresztül (nyugdíjbiztosítás) egy jövőbeni szolgáltatásra szerződünk, amely így jogilag teljesen elkülönült kategóriába esik, mint mondjuk egy bankszámla.  Ezért az itt összegyűjtött vagyon nem perelhető, és nem végrehajtható. Ez azt jelenti, hogy sem az állam, sem más nem fér hozzá a pénzhez, még jogi úton sem, köszönhető a szigorú jogi szabályoknak. 

2. A pénz mindig értékpapírokban van

Mivel a szigorú jogi szabályzásoknál tartunk, meg kell említeni, hogy a brókerbotrány azért (is) alakult ki, mert az emberek pénze nem értékpapírokba volt befektetve, hanem készpénzben volt nyilvántartva az ún. Forex kereskedés miatt. Ez egy olyan devizakereskedés, ahol az egyes pénznemek egymás közti árfolyamának emelkedése/csökkenése adja a profitot vagy veszteséget. Egy nagyon váratlan esemény (CHF árfolyamgát megszűnése) olyan veszteséget okozott, amelyre nem volt fedezet.

A biztosításoknál ez a veszély nem fenyeget minket, hiszen minden esetben értékpapírokba (konkrétan eszközalapokba) áramlik a pénz. Ezen felül azt is fontos tudni, hogy az értékpapírok a mi nevünkre szólnak. Így ha valamilyen lehetetlen esemény folyamán a biztosító megszűnne, nekünk akkor is megmaradnak az értékpapírjaink, amit átvihetünk egy másik pénzintézethez, veszteség nélkül.

3. Nagy nemzetközi cégekről beszélünk

Miért lehetetlen, hogy a biztosító csődbe menjen? Először is, mert a biztosítók nagy cégek. A nagy alatt azt kell érteni, hogy ezen cégek alaptőkéje általában 2.000 és 6.000 milliárd forint között mozog. Ez már egyfajta garanciát jelenthet arra nézve, hogy a mi pár millió forintunkra meg lesz a fedezet.

Másodszor is nemzetközi pénzintézetekről beszélünk, amelyek több mint 100 éves múltra tekintenek vissza. Szinte mindegyik hazai biztosító egy leányvállalata a nemzetközi cégcsoportnak. Ez egyfajta kockázat csökkentés, hiszen ha egy-egy városban, vagy régióban nem megfelelően működnének a dolgok, akkor azt az anyavállalat többi leányvállalata egyensúlyozza.

A 2013-as adatok szerint (a 2014-es évesített biztosítói adatok 2 hónap múlva várhatóak) Magyarországon az összes biztosító több mint 183 milliárd forintot fizettek ki a lakosságnak vagyoni károkra, előtte pedig 172 milliárd forintot. Minden évben ilyen magas összegeket fizetnek ki az ügyfeleiknek, így ezek mellett eltörpül, hogy nekünk ki kell fizetni 20-30 millió forintot. Ráadásul a biztosítók sokkal szorosabb kapcsolatban vannak egymással, mint a pénzpiac más szegmensei.

4. A viszontbiztosítás hatalma

Az egyik legérdekesebb és legmeghatározóbb tény a biztosítók stabilitására a viszontbiztosítás fogalma. Ennek a lényege az, hogy amikor mi kötünk egy szerződést „A” biztosítóval, akkor ő a háttérben minden egyes szerződés típusonként megállapodik „B” biztosítóval (volumentől függően, akár „C” biztosítóval is), hogy ő is vállalja-e a szerződéssel kapcsolatos feltételeket, kockázatokat. Ezért van minden esetben kockázati elbírálás, mert amikor mi aláírjuk a szerződést, akkor az még csak ajánlat, amikor megérkezik a kötvény, onnantól minősül szerződésnek. Mindez összegezve azt jelenti, hogy nem egy biztosító vállalja, hogy a megadott feltételek szerint téríteni fog számunkra, hanem több.

5. Csak akkor van magasabb kockázat, ha mi szeretnénk

A biztosítók, és a mögöttük lévő alapkezelők, vagyis az intézményi befektetők portfóliója nem tartalmazott Quaestor kötvényeket. Ezen befektetők ugyanis nem találták kellően biztonságosnak őket, még a magas, ígért hozamok láttán sem csábultak el, szóval túl kockázatosnak találták mind maguk számára, mind az ügyfeleik pénzének.

Jelenleg a banki kamatok alacsonyak, ami miatt más befektetési, megtakarítási formát érdemes keresni. Erre kiváló lehetőség a nyugdíjbiztosítás, hiszen itt mi döntünk arról, hogy milyen kockázatú portfóliót választunk, így a lehető legminimálisabbra csökkenthetjük a veszteség lehetőségét (állampapírok, pénzpiaci alapok). Mindamellett a nyugdíjbiztosítás arra is nagyon jó lehetőséget nyújt, hogy normál kockázat mellett, szép nyereséget termeljen.

A legbiztosabb nyugdíj megtakarítás a nyugdíjbiztosítás

Végigolvasva ezt az 5 pontot kijelenthetjük, hogy jelenleg valóban a megtakarításos életbiztosításokon, és nyugdíjbiztosításokon keresztül érhetjük el a legbiztonságosabb befektetéseket. Mind intézményi szinten, mind volumenben rendkívül stabilak, és biztosító nem mehet csődbe, fuzionálhat, felvásárolhatják, de tönkre nem mehet. Sajnos a már említett Quaestor cégnél is voltak NYESZ számlák, amelyekről még nem tudni pontosan mi lesz a sorsuk, hogyan térítik vissza az ott összegyűjtött pénzeket. Ilyen egy nyugdíjbiztosítással nem történhet meg. Miután nyugdíjra szükséges megtakarítanunk, érdemes olyan helyen tenni, ahol maximális biztonságban van a pénzünk. Érdemes nyugdíjbiztosítási kalkulátorokat használnunk, hogy az ajánlatok között ki tudjunk igazodni.