Pénzügyi Tudatosság Teszt néven indítottunk felmérést. Az ország lakossága jelentősen le van maradva az uniós átlaghoz képest pénzügyi ismeretei alapján. Ezen területet fejlesztendő minden kitöltő személyre szabott ajánlást kap arról, hogy miben érdemes tágítania pénzügyi ismereteit.

 

Átfogó kép a jelenről

A KSH legfrissebb a területre vonatkozó adatai szerint a háztartások pénzügyi vagyonuk egyharmadát készpénzben és különböző banki betétekben tartják, ez összesen körülbelül tízezer milliárd forintot jelent. 2014 harmadik negyedévében a magyar lakosság rövid és hosszú lejáratú hiteleinek összege közel nyolc és félezer milliárd forintra rúgott, míg a lakosság készpénz és betéttulajdona összesen ennek alig kétszerese volt. A tesztünkkel azt szeretné felmérni, hogy mennyire racionálisak és tudatosak azok a döntések, amelyek ezt a fent említett pénztömeget mozgatják

 

Széleskörű tájékozottság

A Pénzügyi Tudatosság Teszt, összhangban a blogunkkal, a banki termékeket összehasonlító kalkulátorainkkal, számos olyan témát érint, amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A kedvező banki ajánlatok megtalálása, az optimális családi költségvetés elkészítése, a hitelek, személyi kölcsönök, megtakarítások, befektetések és a nyugdíj mind olyan, a sikeres hétköznapokhoz elengedhetetlen tudást igényelnek, amihez jelenleg nehéz megfelelő forrásból hozzájutni. A témákat érintő kérdésekkel szeretnénk felmérni a magyar társadalom pénzügyi intelligenciáját (az angolszász szakirodalom Financial Intelligence néven hivatkozik a területre), ezzel teljesebb képet kapva az általánosan fejlesztendő ismeretekről.

 

A teszt eredményei

A ma Pénzügyi Tudatosság Teszt alapját egy nagyságrendileg 20 kérdésből álló kérdőív adja. A válaszok alapján a teszt kitöltői megtudhatják mely területeken érdemes fejleszteniük tudásukat. A kitöltés után mindnyájan kapnak egy személyre szabott üzenetet a fejlesztendő pénzügyi területekkel és egy iránymutatást, amiből megtudhatják, hol bukkanhatnak a témában bővebb információra. A tesztidőszak zárultával szakértőink egy szociológus segítségével értékelik a beérkezett válaszokat és foglalják össze az eredmények tanulságait. A részvételt nem csupán egy személyre szabott tesztértékeléssel díjazzuk, de a legtudatosabbak értékes nyereményekért is versenyre kelhettek.