Az Erste Bank november közepe óta hirdeti nagy hitelkártya akcióját, mely még karácsonyig tart. A külföldön már elterjedt ügyfél-átcsábító konstrukció első látásra ellenállhatatlannak tűnik, így utánajártunk, hogy tényleg olyan jól járhatunk-e vele.

 

Az Erste akciójában szereplő Erste Joker hitelkártya nem csak egy egyszerű hitelkártya. Segítségével az ügyfelek a magyar piacon fellelhető egyik legnagyobb visszatérítést kaphatják meg a vásárlásaik után.

 

Visszatérítés ugyan nem jár minden egyes vásárláshoz, viszont azok az üzletprofilok, melyek leginkább érintik a hétköznapi bevásárlásainkat, mind benne vannak a visszatérítésre jogosító kategóriákban. Az üzletprofilok az ún. MCC kód (Merchant Category Code, azaz kereskedői kategória kód) alapján kerülnek besorolásra, mely a kártyát elfogadó bank által, a POS terminál telepítésekor az üzlet fő tevékenységi köre, illetve árucikkei nyomán megadott, a továbbiakban nem változó beállítás. Ez rögtön két dolgot jelent: ha véletlenül rosszul van beállítva, akkor lehet, hogy nem a várt visszatérítést kapjuk, továbbá egy nagyobb áruházban, hipermarketben hiába vásárolunk például műszaki cikket, az üzletkategória attól még élelmiszerüzletként lesz kódolva, és e szerint kapjuk a visszatérítést is. Az MCC kód sajnos sehonnan sem derül ki, így meg kell bíznunk abban, hogy ha betérünk egy üzletbe, annak POS terminálja az általunk várt MCC kódra van kódolva.

 

Visszatérítésre jogosító üzletek

 

Ezek után lássuk azokat az üzletprofilokat, amelyekben a vásárlásaink visszatérítésre jogosítanak:

  • barkács, kert
  • utazás
  • elektronika
  • szórakozás
  • divat
  • benzinkút
  • szépség, egészség
  • otthon

Ezekben az üzletkategóriákban a vásárlások után 1 százalékos visszatérítést biztosít az Erste Bank. Az ügyfél azonban választhat 3 olyan üzletkategóriát, melyben 1 helyett 4 százalékot kap vissza, folyamatosan.

 

A visszatérítésnek felső határa van, mely azonban még igen bőséges költés után is megadja a visszatérítést. Fő szabály szerint az ügyfél a hitelkerete összegével megegyező, de legfeljebb havi 250 ezer forint vásárlási összeg után kap visszatérítést (a korlátozás a 4 százalékos és az 1 százalékos visszatérítésre összevontan értendő). A benzinkút kategória azonban kivételt jelent a fő szabály alól: itt legfeljebb havi 30 ezer forint vásárlásig jár a 4 százalékos visszatérítés, afelett 1 százalék visszatérítés jár.

 

A levegő szerelmeseinek is szól az akciós ajánlat

 

Az Erste Joker hitelkártyája mellett egy másik, a Wizz Air hitelkártya is részt vesz az akcióban. Ennél a kártyánál nincsenek üzletprofilok kijelölve, hanem minden, vásárlásra elköltött 100 forint után 2 pontot kap a kártya birtokosa. Amennyiben Wizz Air szolgáltatásokat vásárol hitelkártyájával, akkor minden elköltött 100 forint után 4 pont jár. Ezen felül minden új Wizz Air hitelkártya főkártyabirtokost 10 ezer üdvözlő ponttal ajándékoz meg az Erste Bank és a kártyabirtokos automatikusan tagja lesz a Wizz Discount Club-nak is.

 

Az összegyűjtött pontokat Wizz Air repülőjegyre lehet beváltani 1 pont = 1 forint értékben, vagyis tulajdonképpen egy állandó 2 százalékos visszatérítésből előbb-utóbb repülőjegyet tudunk venni. Például havi 100 ezer forint értékű hitelkártyás vásárlással évi 24 ezer forint gyűlik össze repülőjegyre, amelyből akár többször is lehet repülni, hiszen már 6990 forinttól elérhetőek az ajánlatok Európa nagyvárosaiba. Az összegyűjtött pontok azonban beválthatóak egyéb Wizz Air szolgáltatásokra is (pl. poggyászköltség, extra lábhely). Sőt, az összegyűjtött pontokból a foglalás egy része is kifizethető.

 

Megéri-e Erste hitelkártyára váltani? 

A bevezetőben megfogalmazott kérdésre válaszolva: nagyon is megéri! Hiszen az új Erste Joker vagy Wizz Air hitelkártyával a vásárlások és készpénzfelvételek kamata és az átvállalt hiteltartozás kamata 0 százalék 2015. április 10-ig! Vagyis egészen a tavasz közepéig elhúzhatjuk az egyösszegű visszafizetést a kamatmentesség érdekében, vagy ha ekkor nem tudjuk a teljes elköltött összeget egyösszegben visszafizetni, akkor legalább eddig az időpontig nem fizetünk hitelkamatot, mellyel minden hónapban a hitelkártya kézhez kapásától számított költésekre nézve 2,76 százalék kamatot spórolunk. Például havi 100 ezer forint költéssel összesen akár 27 ezer forintot is megspórolhatunk az akciós időszak alatt!

 

Az akcióban történő részvétel feltétele, hogy az új Erste Joker vagy Wizz Air hitelkártyájával az ügyfél kiváltsa a más hitelintézetnél meglévő dombornyomású (!) hitelkártya-tartozását. Az Erste Bank megadja a meglévő hitelkártya-keretet legfeljebb 2 millió forintig, amennyiben az ügyfél megfelel a hitelbírálaton. Sőt, aki alkalmazott, annak egyszerűbben, munkáltatói igazolás benyújtása nélkül lehetséges a hitelkártya igénylése.

 

Azt is fontos tudni, hogy a kedvezmény csak a hitelkártya-kamatra vonatkozik, a banki díjakra már nem!

 

Az akciós Erste hitelkártyák díjai

 

Amit tehát az akcióban és azt követően is egyaránt meg kell fizetni, azok az alábbi díjak. Mindkét típusú hitelkártya éves díja 4932 forint, mely csak az első évben ingyenes abban az esetben, ha a hitelkártya birtokosa legalább ugyanekkora összegben vásárol a hitelkártya kibocsátásától számított 3 hónapon belül. A havi zárlati díj 200 forint. A hitelkártyákkal történő vásárlás ingyenes, míg a készpénzfelvétel minden alkalommal a felvett összeg 3,14 százaléka plusz 407 forint. A kamatmentesség csak a vásárlási tranzakciókra vonatkozik és kizárólag akkor, ha a kártyabirtokos minden hónapban a havi zárást követő 15 napon belül (vagyis a következő hónap 10-éig) a teljes tartozását visszafizeti. Havi 2,76 százalékos (éves szintre átszámolva 33,12 százalékos) kamat fejében választható azonban részleges visszafizetés is, ekkor a teljes tartozás legalább 5 százalékát, de minimum 2 ezer forintot kell visszafizetni.

 

Az akció 2014. december 23-ig tart.