A készpénzmentes világ felé történő haladás ellenére, a készpénz változatlanul törvényes fizetőeszköz. Amennyiben az alkalmazottad ragaszkodik ahhoz, hogy készpénzben kapja a fizetését, kizárólag ösztönzéssel csábíthatod át a költséghatékonyabb elektronikus kifizetés irányába. Ám ha ezt nem fogadja el, akkor nem tehetsz mást, mint hogy készpénzben fizeted ki. Ez persze nem jelent problémát, ha a bevételeidet is készpénzben kapod, hiszen akkor van házipénztárad. De mi a helyzet akkor, ha az alkalmazottad fizetését a céges bankszámláról kell készpénzre váltanod?

 

 

Íme néhány megoldás, mely segíthet neked

 

Először is, felveheted a szükséges készpénzmennyiséget a céges bankkártyával. Egy mikrovállalkozásnál 1-2 munkatárs fizetésének készpénzben történő felvétele beleférhet a bankkártya limitbe (vagyis céges bankszámlánál van havi 1-2 ingyenes vagy kedvezményes készpénzfelvétel), így a legolcsóbb a bank saját ATM-jénél történő készpénzfelvétel lehet. Ez nem lehet megoldás azonban nagyobb cégeknél, ahol több munkavállaló készpénzes kifizetése esetén a céges bankkártya napi limitjénél általában jóval nagyobb mennyiségű készpénzre van szükség.

Ezért második megoldásként szóba jöhet a bankfióki készpénzfelvétel, mely a bankkártyásnál valószínűleg drágább lesz, de legalább nincs limitálva. Amennyiben azonban 1 millió forintnál nagyobb összeget vennél fel, előzetesen konzultálj a bankoddal arról, hogy a kívánt összegű készpénzfelvételt be kell-e jelenteni előre! Ha ugyanis váratlanul beállítasz nagyobb készpénzigénnyel, mint amellyel bejelentés nélkül fogadnak, úgy nem biztos, hogy meg is kapod a várt összeget. Tudni kell azt is, hogy ha előzetesen bejelented, ám mégsem veszed fel a készpénzt a jelzett napon, úgy legtöbbször felszámítanak valamennyi díjat a bankszámládon, mely a nagyobb összegű készpénz szállítását és őrzését fedezi.

Problémát jelent továbbá, hogy a készpénzért el kell menni a bankba, sorba kell állni érte, ezzel pedig időt veszel el a munkából, arról nem is szólva, hogy nem biztonságos sok készpénzzel mászkálni. Ezért harmadik megoldásként ajánljuk a kényelmes, céges bankszámláról postai kifizetési utalvánnyal történő kifizetést, melyet a nagy bankoknál biztos elérhetünk. Ennek a szolgáltatásnak a segítségével az internetbank előtt ülve elintézheted a kifizetést az irodában, miközben az alkalmazottad a pénzt a postástól kapja meg.

 

 

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a bankok milyen összegért biztosítják ezt a szolgáltatást és ez árazásban versenyképes-e a bankfióki készpénzfelvétel díjával.

 

A banki és postai díj együttes magas mértéke miatt vérzik el a postai kifizetési utalvány

 

Az alábbiakban egy táblázatban összefoglaltuk a legnagyobb bankoknál kiszámolt díjakat.

A díjak számítása során példánkban hat alkalmazott nettó 150 ezer forintos kifizetésével számoltunk, így a bankpénztári készpénzfelvételnél 900 ezer forint felvételével, míg a postai kifizetési utalványok esetében 6 darab 150 ezer forintos utalvány banki és postai díjával. Az utalványnál feltüntetett összegekből a postai díj mértéke (adatátviteli úton történő banki átadást feltételezve) egységesen minden banknál 6 × 1.475 forint, azaz összesen 8.850 forint. Amelyik bank a hirdetményében nem jelezte külön, ott a nem készpénzes pénzügyi tranzakciós illetékkel számoltunk.

 

bank

készpénzfelvétel díja

postai kifizetési utalvány díja

Budapest Bank

7.930 Ft

14.130 Ft

CIB Bank

7.776 Ft

18.660 Ft

Erste Bank

8.604 Ft

9.750 Ft

FHB Bank

7.650 Ft

16.050 Ft

K&H Bank

13.410 Ft

14.610 Ft

MKB Bank

8.100 Ft

23.730 Ft

OTP Bank

8.820 Ft

13.890 Ft

Raiffeisen Bank

8.550 Ft

9.042 Ft

Sberbank Magyarország

14.550 Ft

13.350 Ft

UniCredit Bank

8.579 Ft

12.210 Ft

 

Mint a táblázat alapján is látható, a nagy bankok között mindössze egyetlenegy bankot találtunk, ahol a vizsgált esetben olcsóbb a postai kifizetési utalvánnyal történő kifizetés, mint a bankfióki készpénzfelvétel. De ott is inkább a készpénzfelvétel drága a többi piaci szereplőhöz képest, semmint az utalványküldés olcsó.

Ugyanakkor látható az is, hogy a postai kifizetési utalványos kifizetés viszonylagos drágaságáért alapvetően a postai díj a felelős, e nélkül (vagy ezt csökkentve) ugyanis sokkal versenyképesebb lenne a kifizetési utalvány szolgáltatás díja, mint a bankfióki készpénzfelvételé. Két olyan bank is látható a táblázatban, amely csekély díjat számít fel az utalványokért a postai 8.850 forinton felül, szemben a bankfióki készpénzfelvétel jellemzően magas, általában 8.000 forint körüli díjával.

 

A számodra mégiscsak készpénzmentes

 

Ha kicsit keserű is a történet vége az elektronikus pénzkezelés és a korszerű internetbankos szolgáltatások készpénzfelvételnél is drágább használata szempontjából, amennyiben a postai kifizetési utalvánnyal fizeted ki az alkalmazottaidat, neked mégsem kell készpénzt kezelned.

Ráadásul rendelkezésedre áll még pár opció. Amennyiben alkalmazottad normál munkaidőben dolgozik, így a pénzt csak munkaidő után tudná átvenni, amikor is külön be kell mennie a postára és sorba kell állnia, úgy a legegyszerűbb egyből a munkavállalód munkahelyére kérni a pénzt. A posta a feladástól számított két munkanap múlva kézbesíti az összeget, amennyiben a tárgynapi banki határidőig beküldöd a megbízást. Egyes bankok azt is lehetővé teszik, hogy a kifizetési utalványok adatait közvetlenül a postának add át.