Emlékszel még, mit küldött a bankod a legutóbbi SMS-ében? És hogy egyáltalán mikor küldte? A GRÁNIT Bank azzal reklámozza új, Üzenő nevű mobilapplikációját, hogy segítségével az ügyfél banki SMS díjakat spórolhat meg, hiszen az üzenetet nem SMS-ként küldi el a bank, hanem az interneten át közvetlenül a mobilalkalmazásba. Noha ez a szolgáltatás nyilvánvalóan csak a GRÁNIT ügyfeleinek segít megtakarítani a banki SMS díjakat, körbenéztünk más bankoknál is, hogy mennyit kell a tejbe aprítanunk ahhoz, hogy az SMS szolgáltatások árát kifizethessük.

Talán kevesen tudják, de a vásárlás vagy készpénzfelvétel pillanatában a kártyabirtokos mobiltelefonjára küldött banki SMS magyar találmány. A Budapest Bank vezette be ezt a szolgáltatást 1998-ban, elsősorban kényelmi, s csak másodsorban biztonsági szolgáltatásnak szánva. Az idő azonban hamar bebizonyította, hogy ez a szolgáltatás elsősorban a biztonságot segíti azzal, hogy a kártyabirtokost értesíti az esetleges visszaélésekről, páratlan szolgálatot téve ezzel pénze megvédésében. A szolgáltatást kisvártatva átvette a többi magyar bank is, de a nagyvilágba csak viszonylag későn terjedt szét ez a megoldás. Az Egyesült Államokban például még 2014-ben is extra szolgáltatásnak, haszonérvnek számít a tranzakcióról küldött SMS értesítés.

Az SMS értesítés, mint szolgáltatás az elmúlt 16 évben nem változott, nem is nagyon volt rá szükség. Amire kitalálták, ma is a legtökéletesebb megoldás és ez így marad a jövőben is. Noha ma már korábban elképzelhetetlen technikai vívmányú szolgáltatások is elérhetőek a bankok mobilapplikációiban az okostelefon tulajdonosok számára (mint pl. QR kód alapú utalás vagy hangvezérléses átutalás), az SMS szolgáltatást, vagyis a tranzakcióról történő azonnali kiértesítést bármilyen, SMS-t fogadni képes telefonra semmi sem überelheti. Vagy mégis?

GRÁNIT Üzenő

Az egyenleg és a számlatörténet szolgáltatás ma már alapból elérhető minden internetbankban, melyek zsebre vágható változatait mobiltelefonunk böngészője vagy okostelefonunk banki alkalmazása segítségével érhetjük el. Ezeket azonban folyamatosan nézni kell, a háttérben állandó internetkapcsolat szükséges hozzá, mely hamar lemeríti az akkumulátort. A jól bevált SMS szolgáltatással ellenben nem kell törődni, az csak akkor jelez, ha mondanivalója van. Ráadásul bármely telefonon elboldogul vele a tulajdonosa.

Nos, a GRÁNIT Bank ezt a két szolgáltatást próbálta egyesíteni, és ezzel 16 év után megalkotta a következő generációs első olyan magyarországi banki szolgáltatást, mely képes arra, hogy a banki tranzakciókról értesítse a telefon gazdáját. Igaz, ez csak az okostelefonosok számára érhető el, ráadásul állandó internetkapcsolat is szükséges hozzá, azonban úgy értesít bennünket, hogy megspórolja a banki SMS küldés SMS-enkénti díját. Nem nehéz megjósolni, hogy a szolgáltatás sikerre van ítélve Magyarországon (zárójelben megjegyezzük, hogy mi ezt a szolgáltatást, vagyis ennek ötletét már 2013 februárjában több banknak is javasoltuk). Főleg, hogy még arra is képes, hogy ha nem vagyunk netkapcsolatban, akkor hagyományos SMS-t küldjön, akkor már persze díj ellenében.

Pittyenésenként akár 36 forint

Az alábbi táblázatban összeszedtük a legnagyobb hazai bankok lakossági SMS értesítő szolgáltatásainak havi díjait és SMS-enkénti díjait. Bár a lista erős szórást mutat, azt azért ránézésre meg lehet állapítani, hogy a GRÁNIT megoldásának hazai elterjedése további igen jelentős, akár ezer forintos megtakarítást jelenthet - miközben nem kell lemondani a biztonságról sem.A következő táblázat alapján bárki összehasonlíthatja a bankok által a kiküldött SMS-ekért felszámított díjakat a saját mobiltelefon díjcsomagjának SMS díjával. Biztos sok olyan olvasónk lesz, aki meglepődve tapasztalja, hogy ennél még ő is kevesebb díjat fizet egy-egy SMS elküldéséért. Főleg, hogy a bankok a jelentős számú tömeges küldés miatt a listás díjak helyett olyan SMS-enkénti kedvezményeket kapnak a mobilszolgáltatóktól, melyről a lakossági ügyfelek még csak nem is álmodhatnak. Némely prémium bankkártyáknál, vagy speciális számlacsomagoknál ennél alacsonyabb díjat számolnak, vagy ingyenesen nyújtják, de több banknál fix havi díjas csomagot is vehetünk és ebben korlátlan számú SMS van benne.

Kiegészítő SMS szolgáltatások

Létezik még pár lehetőség, mellyel a bankok felokosították az SMS szolgáltatást az idők folyamán. Egyrészt a legtöbb banknál pontosan testre lehet szabni az egyéni igényeidet. Megszabhatod, hogy csak a bankszámla, vagy csak a bankkártya tranzakciókról kérsz értesítést, netán mindkettőről. Ezen belül beállíthatod, hogy csak a jóváírásokról vagy csak a terhelésekről, avagy szintén mindkettőről kérsz értesítést. De még ezen belül is hangolhatod a szolgáltatást azzal, hogy megadod, mekkora összegű tranzakció alatt ne is értesítsenek. Végül még azt is beállíthatod több banknál, hogy csak a sikeres tranzakciókról értesítsen, vagy a sikertelenekről is (azaz az esetleges próbálkozásokról is).

Azt tanácsoljuk, mindenképpen érdemes testre szabnod a bank eredeti beállításait. Ezzel ugyanis elérheted, hogy nem csak olcsóbb lesz az SMS szolgáltatásod, de valóban érdemes is lesz figyelni, ha tényleg csippan a telefonod, hiszen minden úgy fog muzsikálni, ahogy te megkomponáltad. Ha naponta többször is vásárolsz bankkártyával, és nem ingyen vagy alacsony díjú fix csomagod van az SMS-ekre, akkor érdemes lehet 5-10.000 forint feletti tranzakciókra beállítani a limitet. Így jóval kevesebb költséged lesz az SMS-ekkel és csak a nagyobb vásárlásokról kapsz üzenetet. Ha ellopják a kártyádat, akkor jó eséllyel nagyobb összeget próbálnak leemelni róla, mint a fenti limit.A másik lehetőség, hogy több banknál interaktivitást is rejt az SMS szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy bizonyos egyenleg információkat SMS küldéssel is lekérhetsz a telefonodra. Ahogy a mobilszolgáltatóknál is tudod SMS küldésekkel vezérelni a szolgáltatásaidat, éppúgy itt is átállíthatod a bankkártya limitet, vagy ki is kapcsolhatod az SMS szolgáltatást. Ezen felül befektetési jegyek, tőzsdei értékpapírok és valuták árfolyamait is lekérdezheted. Ezek sokféle információt közölnek, áttekintésükre egy későbbi cikkben vállalkozunk majd.