Nagy változások lesznek jövőre a hitelezésben. Az MNB és a kormány is szigorítani készül a feltételeket. A túlzott eladósodottság megfékezéséért több limitet is bevezetnek, a kamatperiódusok szabályozásával pedig drágábbak lehetnek a hitelek. Talán érdemesebb még idén kölcsönt felvenni?

Az MNB januárban életbelépő rendelete szabályozni fogja, hogy a törlesztőrészlet nem lehet nagyobb, mint a hitelfelvevő bejelentett jövedelmének 50 százaléka, alacsonyabb keresetűeknél 40. Ez a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM). A hitelfedezeti arány, vagyis, hogy mekkora hitelt vehetünk fel a lakás értékéhez képest, jövőre már nem lehet nagyobb mint 80 százalék. Ezek a feltételek különösen azoknak lesznek túlzottan szigorúak, akik nem tudják igazolni a teljes jövedelmüket.


Már kevesen választanak ilyeneket, de az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan – egy esetleges árfolyam-leértékelődés negatív hatásait ellensúlyozva – sokkal szigorúbb JTM korlátok kerültek előírásra: 25% és 10%, illetve a magas jövedelmű ügyfelek esetében 30% és 15%.

A kamatok is nőhetnek

A másik oldalon viszont a kamatok is emelkedhetnek jövőre, ha bevezetik a fair bankokról szóló törvényt, akkor a bankok csak legalább 3 éves kamatperiódussal adhatnak hitelt (ez azt jelenti, hogy a bankok csak 3 évente változtathatják meg a hitelek kamatát). Ez drágulást hozhat magával, hiszen plusz kockázatot jelent a bankok számára a rövid kamatperiódusú hitelekhez képest. Ez jól látszik a példánkon is.

Érdemes most hitelt felvenni?

Az MNB szigorításai nem igazán érintik a hitelbírálat folyamatait. Néhány kivételes esettől eltekintve a bankok eddig is hasonló körültekintéssel jártak el, legfeljebb a kivételek szűnhetnek most meg. A három évig fix kamatozású hitel sem feltétlenül rossz, hiszen kiszámíthatóságot hoz az ügyfeleknek. Csak azért nem érdemes most belevágni a hitelfelvételbe, hogy néhány ezer forinttal olcsóbb legyen a törlesztő. Tapasztalatok szerint ennél sokkal többet lehet spórolni a megfelelő bank kiválasztásával, de ha a lakáskeresésbe ölünk egy kicsivel több időt az is hasonlóan megtérülhet.

Jön pozitív változás is

A feltételeket még nem ismerjük, de a félszocpol várhatóan jövőre elérhető lesz a családoknak, így már használt lakásra is kaphatnak közel egymillió forintot. Ezt akár önerőként is fel lehet használni.