Bizony vannak ilyenek, ráadásul egyes esetekben ők még a lakosságnál is költségérzékenyebbek. Az egyéni vállalkozókról és a mikrovállalkozásokról van szó. A BankRáció.hu utánanézett mi a helyzet e téren, és a vállalkozóknak milyen lehetőségeik vannak a költségeik csökkentésére.

Miért annyira költségérzékenyek a vállalkozók? Nos, míg egy átlagos lakossági ügyfél mondjuk 100-200 ezer forintot vesz ki havonta, mely a mai - pénzügyi tranzakciós illetéket is tartalmazó, kb. 1 százalékos - saját ATM díjon mintegy 1000-2000 forintos bankköltséggel jár, addig a vállalkozónak ennél jóval nagyobb pénzeket kell megmozgatnia. Ráadásul, míg a lakosság költségeit enyhíti a havi 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel, addig a vállalkozókra már nem gondolt a kormány.

Természetesen nem biztos, hogy egy vállalkozó mindent készpénzben intéz, főleg ha bankszámlán kapja a bevételét, ám ha az alkalmazottak készpénzben kérik a fizetésüket, vagy a nagykereskedőnél nem fogadnak el bankkártyát, az árura pedig azonnal szükség van, akkor nincs más megoldás, mint a készpénz.

A legrosszabb viszont, ha ilyenkor a vállalkozó bemegy a bankba és gondolkodás nélkül felveszi a pénzt a bankpénztárban. Akkor mit tehet helyette?

1) Ha már biztos, hogy készpénz kell (hiszen az átutalás és a kártyás vásárlás is biztosan olcsóbb lenne), akkor természetesen az első dolog, hogy a vállalkozó áttekinti, meg tudja-e úszni valahogy a költséget. Erre igazából egyetlen esélye lehet: ha a díjcsomagja tartalmaz a készpénzfelvétel díjára vonatkozó kedvezményt. Találunk is ilyet a Citibanknál (a vállalkozói számlákat a tervezett lakossági üzletág-eladás nem érinti), a MagNet Banknál, a Mohácsi Takarék Banknál, a Pannon Takarék Banknál és a Sopron Banknál. Mindegyik bank a kedvezményt úgy adja, hogy a számlavezetés 715-13.139 forintos díját lehet csökkenteni a készpénzfelvételi díjjal, így érdemes élni vele, hiszen a havi díjat így is, úgy is ki kell fizetni. A felsorolt bankok közül az első kettőnél a pénzügyi tranzakciós illetéket (vagyis a felvett készpénz 0,6 százalékát) a bank nem vonja le a számlavezetési díjból (tehát meg kell fizetni), míg a többi banknál az illetéket is a havi díjból egyenlíti ki a bank, míg az el nem fogy. Addig azonban nem kell fizetni a készpénzfelvételért.

Havi díjtól független, ingyenes ATM készpénzfelvételt az FHB Banknál és az MKB Bank egyes számlacsomagjaiban találtunk.

2) Ha már biztos, hogy fizetni kell a készpénzfelvételért, akkor a második dolog a bankfióki készpénzfelvétel költségének ellenőrzése. Van néhány konstrukció, ahol a bankfióki készpénzfelvétel sem mondható túl drágának. Például 500 ezer forint felvétele a Citibanknál kedvező és az Evobank sem mondható drágának (mindkettő 1000 forint alatt van). A többi banknál akár már 4-5 ezer forintot is fizetni kell ezért.


3) A harmadik, hogy túl drága fióki készpénzfelvétel esetén megvizsgáljuk az alternatív készpénzfelvételi lehetőségeket. Meglepően sok van: bankkártyával felvehetünk pénzt saját ATM-ben, idegen ATM-ben, másik bank fiókjában vagy a postán is. Ezek díja mind eltérő lehet. Általános szabály, hogy a legolcsóbban a saját ATM-et fejhetjük meg. A Raiffeisen Banknál azonban olyat is találtunk, hogy díjcsomagtól függően a havi első néhány ATM készpénzfelvétel bármely automatánál kedvező, 785 forintért vehető igénybe (1130 forint helyett).

Érdemes figyelni arra, hogy a készpénzfelvétel díja tartalmaz-e százalékos összetevőt, ekkor ugyanis a díj a felvett készpénzzel arányos! A magyar piacon olyat nem találtunk, hogy az egyik bankkártyás készpénzfelvételi díj tartalmaz százalékos összetevőt, a másik pedig nem, olyat viszont igen, hogy a bankfiókban felvett készpénz díja tartalmaz százalékos összetevőt, míg az ATM-es már nem. A számítások alapján azt állapítottuk meg, hogy a Széchenyi Banknál már 1000 forintot sem érdemes bankpénztárban felvenni, míg a Citibanknál ez pont fordítva van: szinte bármekkora összeg felvétele még mindig bankpénztárban olcsóbb a magas fix ATM díj miatt. A harmadik ilyen bank a Raiffeisen Bank, ahol 120 ezer forint alatt bankpénztárban, afelett viszont ATM-ben érdemes kivenni a készpénzt.

4) Végül a negyedik megoldás, főleg ha a vállalkozó készpénzigénye gyakori: a számlacsomag váltás, végső soron a bankváltás. Ebben segíthet a vállalati számla kalkulátorunk.

Végezetül két fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet. Az egyik a limitek kérdése, a másik pedig az előzetes bejelentési kötelezettség.

A limitek során nem csak a bankkártya napi limitjére vagy napi tranzakciós darabszámára, de magának az ATM-nek a limitjére is gondolni kell, hiszen mindkettő korlátozza a felvehető készpénz mennyiségét. Előbbit magunknak kell ellenőriznünk a tranzakció előtt, utóbbiról pedig azt kell tudni, hogy általában 400 vagy 800 ezer forintot vehetünk ki egy tranzakcióval (a CIB Banknál egyes ATM-ek csak 200 ezer forintot, az OTP Bank gépei pedig más bank kártyájával legfeljebb csak 100 ezer forintot adnak ki egy tranzakció során). Ha az így felvehető pénz kevés, akkor sajnos csak a bankfióki készpénzfelvétel jöhet szóba.

A bejelentési kötelezettség a bankpénztárban felvenni szándékozott összeg előzetes bejelentését takarja. Ennek összeghatára bankonként változó, de 1 millió forintnál már ajánlatos rákérdezni. Végül azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bejelentett készpénzfelvétel aznapi elmulasztása esetén a bank általában beterhel egy különdíjat, így ha bejelentettük, menjünk is el érte!