Kérjük ingatlanközvetítő segítségét vagy saját erőből kutassuk fel a lakásokat? Több érv szólhat mindkét lehetőség mellett, mi is nehezen tudunk dönteni.

Az ingatlanhirdetések nagy részét közvetítők adják fel. Legtöbbször egy lakás több hálózat adatbázisában is szerepel. De miért hagynánk, hogy egy közvetítő csak azért elkérje az ingatlan értékének akár 2-3 százalékát is mert tudja annak a pontos címét? Egy-egy hirdetés alapján könnyen a nyomára bukkanhatunk a lakásoknak. Általában tesznek fel homlokzati, utcai képet is, ami alapján könnyen megtalálható a ház még az internet előtt ülve is. Erre használjuk a google maps, street view funkcióját. Sokszor még az ablakot is könnyen beazonosíthatjuk, de egyébként se nehéz már helyben kérdezősködve megtalálni az eladó ingatlant.

Ezzel könnyedén spórolhatunk több százezer forintot is, hiszen az eladó közvetítő nélkül engedhet még a lakás árából. Ehhez, jól kell tudnunk tárgyalni. Ez persze csak akkor igaz, ha tudjuk, hogy pontosan mit is keresünk. Egy jó ingatlanközvetítő épp akkor tud segíteni, ha magunk nem igazodunk el a hirdetések között. Nem ismerjük a környéket, a házakat, a ingatlanpiacot. Nem tudjuk, kitől, mit érdemes megkérdezni még a vásárlás előtt, hogy pontosan fel tudjuk mérni a lakás értékét.

Egy jó ingatlanközvetítő ugyanis mindezekben is segít. Így akár még spórolhatunk is azzal, ha nem a megfelelő tudás nélkül vágunk bele a lakáskeresésbe. A gond csak az, hogy itthon nagyon nehéz jó szakembert találni, aki tényleg nyújtja az elvárhatót. A szakma tele van hétvégi, másodállásban tevékenykedő, jobb szó híján, kóklerekkel. Az ő hozzáadott értékük a lakáskereséshez körülbelül nulla, így tényleg jobb, ha magunk kutakodunk. Ha mégis sikerül egy elhivatott és jó szakembert találni, akkor nem csak könnyebben tudjuk felmérni a lakás értékét a segítségével, de álmaink otthonát is könnyebben megtalálhatjuk.

Hogyan spórolhatunk egy jó közvetítővel?

Összegszerűen fel sem mérhető, hogy mennyit ér egy jó közvetítő, ha megtalálja számunkra a tökéletes ingatlant. Ehhez azonban fel kell tudnia mérnie igényeinket, ezek alapján megfelelő ingatlanokat kell tudnia mutatni, melyekről szinte minden információval rendelkeznie kell. Mindemellett tökéletes hidat kell építenie az eladó és a vevő közzé, hogy minden a lehető legjobban menjen. Tapasztalatom szerint, olyan közvetítő, aki ezekre mind alkalmas lenne ritkább, mint a tökéletes elosztású pesti lakás a belvárosban. Reménykedni lehet, hogy egy ilyennel hoz össze a sors, de nehéz erre építeni. 

Ha tehát egy közvetítő több alkalommal is olyan lakást mutat, ami nem felel meg az igényeinknek, akkor felejtsük el őt. Az olyanokat, akik csak a lakás címével tudnak többet nálunk, érdemes nagy ívben elkerülni. Ez szinte minden olyan esetre igaz, amikor már kiszemeltünk egy lakást az interneten, amit mindenképp megnéznénk.

Mit segíthet még az ingatlanos?

Azt azonban jó tudni, hogy ingatlanossal nem csak amiatt lehetünk sikeresebbek egy esetleges alkunál, mert gyorsabban találjuk meg az ingatlant. Az ingatlanközvetítőkhöz beadott lakások mindig rendelkeznek egy reálisnak tartott minimálárral. Ha egy közvetítő hoz egy vevőt, aki ezt a titkos minimálárat hajlandó kifizetni, akkor az eladónak ki kell fizetnie a jutalékot, még adásvétel létrejötte nélkül is. A közvetítőhálózatba leadott lakások esetén épp ezért könnyebb lehet a megegyezés egy reális ár körüli ajánlattal.