Akár középfokú, akár felsőfokú képzésen tanulsz, vannak és lesznek is pénzügyeid. Nem csak az ösztöndíjra, de a diákhitelre is jó lehet egy bankszámla, melyhez ma már több banknál korszerű PayPass kártyát is kapcsolhatsz. Megmutatjuk a legnagyobb bankok diákszámláit, a hozzájuk kapcsolódó akciókkal.

 

Mitől jó egy diák bankszámla? Hát persze, legyen olcsó, hiszen ne fizesd ki a zsebpénzed a bankszolgáltatásokra. De kár lenne az olcsóság oltárán mindent feláldozni. A legolcsóbbat mindjárt nem éreznéd a legjobb választásnak, ha az évfolyamtársaid elhúznának melletted a pénztáránál a sokkal gyorsabb fizetésre alkalmas PayPass kártyájukkal, hátukon a banktól kapott kedvezménnyel jóárasított divatos hátizsákkal vagy a fülükben a banktól kapott ingyen zenével.

 

 

Az OTP Bank 14 éves kortól 24 éves korig kínálja a Junior Számlacsomagot díjmentes számlavezetéssel és díjmentes bankkártyás vásárlással. A számlához nemzetközi diákigazolvánnyal egybekötött MCO ISIC Junior kártyát is lehet rendelni (755 forintos éves díjért), mely egy fényképes nemzetközi diákigazolvány is egyben, 120 országban, több mint 40 ezer elfogadóhelyen biztosított kedvezményekkel. A Junior számlához az érintésmentes fizetésre is alkalmas MasterCard Online Junior PayPass kártya is igényelhető 755 forintos éves díjjal (első évben ingyen). Erre már saját fényképpel történő kártyagyártás is kérhető. Az OTP Junior programban folyamatosak a kedvezmények, melyek többek közt koncertekre, kulturális eseményekre szólnak. Emellett 10 százalék kedvezmény jár a Fundango termékekre a Dockyardnál, egyes magazinokra kedvezményesen tudsz előfizetni, 10 százalék kedvezménnyel tanulhatsz nyelvet és 25 százalék kedvezménnyel vásárolhatsz könyveket. 2014. október 5-ig történő Junior számlanyitás esetén egy tablettartóra, valamint egy 30 százalékos Fundango vásárlási kedvezményre jogosító e-vouchert kapsz ajándékba.
Részletek: https://www.otpbank.hu/fiatalok/Kedvezmenyek.

 

A Sberbanknál 14 éves kortól a Zsebpénz számlacsomagot lehet választani, amelyben díjmentes számlavezetés mellett mindössze évi 800 forintos díjat kell fizetni a Maestro kártyáért, mellyel a havi első készpénzfelvétel saját ATM-ben kedvezményes, továbbá több tranzakciót is kedvezményesen kínál a bank a felnőtt kondíciókhoz képest.

18 év felett a Sberbank Diákszámlája kínálja együttesen a legkedvezőbb díjazást a diákszámlák közt a számlavezetés havidíja és a bankkártya éves díja tekintetében. A számlavezetés ugyanis ingyenes, a Maestro bankkártya éves díja pedig az első évben 0 forint, utána pedig 500 forint. A Sberbank Diákszámla 18 éves kortól 26 éves korig (diákhitellel 40 éves korig) használható. Saját ATM-ben a havi első két tranzakció díja a pénzügyi tranzakciós illetékkel megegyező 0,6 százalék, maximum 6 ezer forint, a kártyás vásárlás ingyenes. Itt is több kedvezmény jár a számlához.

 

 

Az UniCredit Banknál 14 év felett a Dobbantó, 18 év felett pedig (26 éves korig) a TrendY számlacsomagot lehet választani. A számlavezetés a Dobbantónál ingyenes, a TrendYnél pedig 99 forint havonta. Mindkét számlacsomagban az első évben 50 százalék kedvezményű érintésmentes fizetésre is alkalmas MasterCard PayPass Diákkártya jár (1.250 forintért), melyre a további években a Dobbantónál 1.650 forintot, a TrendYnél 3.300 forintot kell fizetni évente. Mindkét kártyával a vásárlások ingyenesek. Az UniCredit évek óta kínál kedvezményprogramot ügyfeleinek számtalan kereskedelmi kedvezménnyel.

 

A Budapest Banknál mind középiskolásoknak, mind felsőfokú képzésben tanulóknak a Play Extra Számlacsomag nyitható, melyhez az érintésmentes fizetésre is alkalmas kedvezményes Maestro PayPass Play bankkártya választható évi 1.490 forintért. Bár a számlacsomag díjai nem a legvonzóbbak, de a számlacsomag fenntartása alatt ingyenes korlátlan online zenehallgatási lehetőség áll rendelkezésedre, melyet csak a Budapest Bank kínál. Havi 10 ezer forintos bankkártyás vásárlás és elektronikus számlakivonat esetén nem kell fizetned a számlavezetésért. Ha 2013-ban vagy 2014-ben voltál az EFOTT Fesztiválon és megvan még az ott használt EFOTT fizetőkártyád, a kártya felmutatásával és számának beregisztrálásával egy ingyenes albumletöltést kapsz ajándékba.

 

Az Erste Bank már 14 éves kortól a felnőtteknek szóló EgySzámlát kínálja havi 990 forint helyett díjmentesen egészen addig, amíg van érvényes diákigazolványod. Amellé csak diákok számára igényelhető borsos árú Visa Electron Diák bankkártya 4.900 forintos éves díjért igényelhető. Ráadáasul ezzel még nem tudsz érintésmentesen fizetni és az interneten sem mindenhol fogadják el, de legalább a kártyás vásárlás ingyenes vele.

 

 

 

Az FHB Banknál 14 és 24 éves kor között elektronikus számlakivonattal 300 forintos havi díjért választható az FHB Hello Bankszámla. A számláról ingyen lehet vásárolni a hozzá kapcsolódó FHB Hello Maestro vagy FHB Hello Visa Electron kártyával, melyek első éves díja 3.500 forint helyett 0 Ft, ha a bankkártyaszerződés megkötésétől számított 2 hónapon belül legalább egyszer egy ezresért vásárolsz a bankkártyával. A lehetőség a dombornyomású MasterCard Standard bankkártyára is kiterjed, melynél az első évben így 5.500 forint a megtakarítás.

 

A K&H Bank minden életkorra a Trambulin bankszámla megfelelő változatát kínálja. A 14-18 éveseknek kínált Trambulin bankszámla ingyenes számlavezetést és első évben díjmentes (utána 758 forint éves díjú) Trambulin bankkártyát vagy folyamatosan 50 százalékos éves díjkedvezményű Visa Electron, érintésmentes fizetésre is alkalmas Maestro Paypass, Maestro, vagy annak tetszőleges fényképpel kérhető változatát, a K&H énkártyát tartalmaz (éves díj 1.438 forint), ingyenes SMS havi díjjal és ingyenes internetbank havi díjjal. A bankkártyával a havi első készpénzfelvétel bárhol az országban ingyenes (nem csak ATM-ben, de bankfiókban és postán is). 18-tól 25 éves korig a kedvezmények változatlanok, de 66 forintos számlavezetési díjat kell fizetni. 25 éves kor után pedig a havidíj 433 forintra nő és elektronikus helyett dombornyomású bankkártya után biztosítja a folyamatos 50 százalékos éves díjkedvezményt legfeljebb 28 éves korig (Diákhitellel 40 éves korig).