Most, hogy a kamatvágási ciklus biztosan véget ért, megnéztük, hogy is állnak a lakáshitelek az MNB szerint. A kalkulátorunk adatai szerint akár 5-6-7 százalékos THM-el sem lehetetlen lakáshitelhez jutni, egyre többen kapnak ilyen kedvező feltételekkel pénzt lakásvásárlásra. Hasonló áron lehet kiváltani a régi lakáshiteleket is egy újra. Ezért megnéztük, hogy milyen áron törlesztik most kölcsöneiket a régi hitelfelvevők és mire számíthatnak, ha kiváltás mellett döntenek. 

Azért lehet ez fontos kérdés, mert most a meglévő lakáshiteleseknek is érdemes elgondolkozni a váltáson. Hitelkiváltással akár tízezreket is lehet spórolni, különösen, ha az előző hiteligénylés óta nagyban javult a hitelképességünk.


A fenti ábrán is jól látszik, hogy 2011 előtt jóval olcsóbbak voltak az új forinthitelek, mint a már törlesztés alatt lévők. Ezen a végtörlesztés változtatott és lehetetlenítette el sokaknak, hogy kedvezőbb hitelre cseréljék régi tartozásukat. Jelenleg viszont újra kedvezőek a feltételek, így megérheti újra körülnézni és váltani.

Jelenleg ugyanis közel 2 százalék a különbség a már meglévő hitelek és az újak kamatai között. De ennél akár jóval nagyobb különbséget is érezhetnek azok, akiknek jelentősen javult a hitelképessége az elmúlt években. Új, jobban fizető állás, több éves munkaviszony, egyéb tartozások visszafizetése mind segíthet abban, hogy most jobb feltételekkel kapjunk hitelt.