Vége a jegybank kamatvágásainak.  Ha valami rendkívüli nem történik, akkor az irányadó alapkamat 2,1 százalékon marad még jó ideig. Ezzel a lakáshiteleknél eddig jellemző kamatcsökkenésnek is vége szakadhat, hacsak nem kezdenek a bankok versenybe az ügyfelekért és nem mérséklik a kamaton felül felszámolt banki marzsot. Hogyan érhetjük el, hogy olcsóbban kapjunk hitelt? A jelzáloghitelek THM-e, vagyis költsége két tényezőből tevődik össze. Az első a referenciahozam, ami a legtöbb esetben a BUBOR (bankközi kamatláb), így a jegybanki alapkamat befagyasztása közvetve a hitelek kamatát is kőbe vési. A THM másik része a marzs, amit a bank számol fel a költségei, kockázatai fedezésére és természetesen ez jelenti a profitot is.
Az MNB jelentése szerint a lakáshitelek kamatfelára 5,5 százalékos értékről 5,1-re csökkent nem is olyan rég. Az erről szóló ábrát a stabilitási jelentésben találtuk. Ennek a folyamatnak adhat újabb lökést, ha a bankok elkezdenek akciózni és csökkentik a kamatfeláraikat legalább a legjobb ügyfelek esetén. Mostantól csak ebben bízhatnak azok, akik új lakáshitelre vágynak, hiszen a jegybanki alapkamat csökkenése nem fogja tovább lefelé húzni a költségeket.


Ezért kell félni a mai lakáshitelektől is!


Akinek már meglévő szerződése van, még számíthat egy törlesztőrészlet csökkenésre, de az után valószínűleg már beáll egy stabil szintre, sokáig ennyit kell majd fizetni. Ez azt is jelenti, hogy most érdemes felkészülni a kamatemelésekre, hiszen a jövőben több tényező is ennek a kockázatát vetíti előre.

 

Hogyan lehet olcsóbb lakáshitelhez jutni?

A bankok jobb feltételekkel nyújtanak hitelt azoknak, akik kisebb kockázatot jelentenek. Olcsóbb a hitel azoknak, akik nagyobb jövedelmet tudnak a bankhoz utalni, de sokszor jár kedvezmény különböző szolgáltatások igénybevételéért is.

  • Hiteligénylés előtt minél nagyobb jövedelmet utaljunk a bankhoz
  • Hiteligénylési időszak előtti évben ne váltsunk munkát (3 hónap általában kizáró feltétel), különösen ne alacsonyabb bérért ne kezdjünk el máshol dolgozni
  • Minden egyéb tartozásunkat próbáljuk lezárni még a hiteligénylés előtt
  • A legjobb hitel és bank megtalálásával akár milliókat is lehet spórolni a teljes futamidő alatt, keresd meg a money.hu-n a neked leginkább megfelelő ajánlatot