A bajban lévő adósok közül sokan csak akkor fordulnak igazán hozzáértő segítséghez vagy a saját bankjukhoz, ha már nagyon nagy a baj, amikor már segíteni is nehéz. Ehelyett legtöbbször csak még nagyobb bajba keverik magukat az emberek. Összeszedtük tehát, hogy mit nem szabad csinálni, ha már nem tudjuk fizetni az adósságunkat.

Ne higgy senkinek, aki azonnal pénzt ígér!

Sokan még mindig bedőlnek azoknak a csalóknak, akik szinte azonnalra hatalmas összeget ígérnek. Lehet ez kölcsön, nyeremény, bármi. Közös jellemzője az ilyen csalóknak, hogy az ügyintézéshez kérnek némi előleget, majd lelépnek, soha nem akadunk a nyomukra és a maradék pénzünknek is búcsút inthetünk, ami épp jól jött volna.

Ne fogadj fel azonnal tanácsadót!

A legtöbbre amúgy is az előző igaz, vagyis a maradék pénzünket is képesek elvenni és valós segítséget nem tudnak nyújtani. Érdemes inkább magunk leülni vagy a bankfiókban egy ügyintőzővel átbeszélni, hogyan oldhatnánk meg a kialakult helyzetet.

Ne zárd be a régi hitelkártyád és folyószámlahiteled!

Sokan egyből megpróbálnak megszabadulni azoktól a pénzügyi eszközöktől, ahol még adósságuk keletkezhet. Pedig ezekkel jól bánva lehetőséget kaphatunk, hogy kicsit rendezzük sorainkat. Használjuk ezeket nagyon körültekintően, de a megszüntetéssel csak a lehetőséget vesszük el magunktól.

Csak végső esetben nyúlj a hosszú távú megtakarításaidhoz!

A különböző nyugdíjcélú vagy egyéb megtakarításokhoz általában nem tudunk veszteség nélkül hozzáférni. Vagyis még a befizetett megtakarításunkat se kapjuk minden esetben vissza. A legjobb, ha a megtakarításokat, mint a nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, Unit-linked-ek csak akkor vállalunk, ha biztos anyagi háttér van mögöttünk, egyébként tartsuk a pénzünk hozzáférhetőbb helyen, például betétben. Sokan azért kerülnek bajba a fizetéssel, mert nehéz helyzetbe kerülve nem férnek hozzá a megtakarításukhoz.

Soha ne menekülj a behajtó elől!

Tartozás esetén minél hamarabb érdemes leülni egy tárgyalóasztalhoz és megbeszélni az ügyet. A bankokkal is érdemes ezzel kezdeni, általában ilyenkor ki lehet találni valamit, ami megkönnyíti a helyzetet.Érdemes a tartozásokat egy kedvezőbbre cserélni akkor, ha találunk olcsóbb megoldást. A BankRáció kalkulátorában körülnézve jelzálogalapú és fedezetlen hitelkiváltó kölcsönöket is találsz, az előbbiek jóval olcsóbbak és segíthetnek a törlesztőrészletet, hiszen fedezet nyújtása mellett a banki kockázatok és ezzel költségek is alacsonyabbak.