Tegyük fel, hogy 500 ezer forintért szeretnénk egy használt autót venni, de nincs rá elég pénzünk, így hitelre van szükségünk. Mi a jobb megoldás ilyenkor, a folyószámla mellé nyújtott hitelkerethez nyúlni vagy személyi kölcsönt felvenni?


Persze, ehhez elég hitelkeret kell és a bankok sem minden esetben nyújtanak ilyen kis összegű személyi kölcsönt, de nézzük meg, hogy mi alapján érdemes dönteni a különböző hitelkonstrukciók között.


A személyi kölcsön szokásos hitel, vagyis meghatározott futamidő alatt szépen lassan visszafizethetjük a tartozásunkat, kamata viszonylag magas, de nem éri el a folyószámla-hitelek költségét, ami általában a törvényi maximum körül van és mindig az aktuálisan fennálló tartozás után kell fizetni.

Ha sürgősen készpénzre van szükségünk, akkor sokszor csak ez a két megoldás jöhet szóba, de mi alapján válasszunk a kettő közül? Az alacsonyabb kamatú személyi kölcsön vagy az ügyintézés nélkül elérhető folyószámlahitel a jó megoldás?

Az összegtő függ!

A folyószámlahitel nagy előnye, hogy mindig csak a fennálló tartozás után kell fizetni kamatot, amit mindig csökkent a számlán tartott pénzünk. Vagyis a fizetésünk is, amit az adott időszakban még nem használtunk fel. Az átlagos tartozásunk tehát a fizetésünk függvényében alacsonyabb lehet, mint a személyi kölcsön esetében.

Persze csak alacsony hitelösszeg vagy viszonylag magas fizetés, vagyis folyószámlán tartott egyenleg mellett éri meg folyószámlahitelben gondolkodni. De például 500 ezer forintos hitelösszeg és 250 ezres fizetés esetén nincs különbség a két konstrukció között lényegesen, ha mindkettő esetén 54 ezer forintot szánunk a tartozás csökkentésére és a fizetésünket egyenletesen költjük el a hónap folyamán. Az összes kamattal és költséggel is számolva mindkét hitel 10 hónapra közel 48 ezer forintba kerülhet számunkra a töketartozáson felül.

Mit választhatunk még?

Ha nem feltétlenül készpénzre van szükségünk, akkor hitelkártyát is használhatunk, ami hasonlóan működik a folyószámlahitelhez, vagyis folyamatosan csökkenthető a tartozás az épp aktuálisan rendelkezésre álló pénzállományunkkal.Hogyan kaphatsz hitelt te is?

Ha pénzre van szükséged, akkor érdemes megfontolnod az alábbi tanácsokat, hogy nagyobb esélyed legyen az igénylésnél.

  • Keresd meg a legjobb személyi kölcsönt a kalkulátorunkban. 
  • Ha a legjobb ajánlatokkal rendelkező bankok visszautasítanak, akkor sajátodnál igényelj, ahol a számládat is vezeted. 
  • Szüntesd meg a kisebb tartozásaidat, mint a folyószámla-, hitelkártya-adósságok stb.
  • Vonj be társigénylőt.