Eddig a lakáshitelek kamatai leginkább csak a jegybanki döntések miatt tudtak csökkenni, vagyis a bankok kamatrése alig változott az elmúlt időszakban, most is átlagosan 5 százalék fölött van. Ezért örülünk minden előrelépésnek ezen a fronton, most például az OTP-nál jár nagyobb kedvezmény azoknak, akik a bankhoz utalják a fizetésüket.


Kamatfelár, kamatmarzs

Valamely referencia kamatlábhoz viszonyított kamatkülönbözet. Általában BUBOR vagy LIBOR + valamennyi %. A bank a kockázatoktól teszi függővé, hogy mekkora kamatfelárral hajlandó hitelt nyújtani.

Az MNB jelentése szerint a lakáshitelek kamatfelára 5,5 százalékos értékről 5,1-re csökkent nem is olyan rég. Az erről szóló ábrát a stabilitási jelentésben találtuk. Ennek a folyamatnak adhat újabb lökést, ha a bankok elkezdenek akciózni és csökkentik a kamatfeláraikat legalább a legjobb ügyfelek esetén.


Az OTP lakáshiteleinél pont ez történik, vagyis 150.000 Ft és 249.999 Ft jövedelem bankhoz utalása esetén az eddigi 1,00% kamatkedvezmény helyett 1,30%-ot adnak, míg 250.000 Ft és 349.999 Ft között 1,30% helyett, most 1,40%-ot.

Nézz körül a kalkulátorunkban te is és nézd meg, hogy melyik banknál kaphatsz most a legjobb feltételekkel lakáshitelt.