A BankRáció.hu-nál a legfőbb célunk, hogy az általunk fejlesztett oldal látogatói mindig a lehető legjobb döntést hozhassák meg pénzügyeikkel kapcsolatban. A hirdetmények apró betűs részeinek bogarászása helyett átláthatóan és pontosan össze tudják hasonlítani az egyes pénzügyi szolgáltatásokat. De mi van akkor, amikor a legjobb bankot keresi valaki, ahol biztonságban tudhatja a pénzét úgy, hogy az a lehető legjobb hozamot is hozza? Ezért hoztuk létre a bankok listáját, amely több kalkulátorunk eredményét is tükrözi, hogy egy átfogóbb képet kaphassunk a lehetőségekről.


Egyre nagyobb igény, hogy egy bankban minél több szolgáltatás elérhető legyen. A tranzakciós illeték mellett az alacsony kamatszintek is arra kényszerítik a megtakarítókat, hogy ne mozgassák gyakran a megtakarításukat, hanem a lehető legtöbb szolgáltatást vegyenek igénybe egy helyen. Ezért néztük meg elsőnek, hogy mely bankban a legjobb tartani a pénzünket azzal, hogy megvizsgáltuk, hogy átlagosnak nevezhető számlahasználat mellett mennyit tesznek ki az évesített díjak, és hogy a különböző hosszúságú megtakarítások milyen hozammal kecsegtetnek a hitelintézetnél. Persze azt is fontosnak tartottuk, hogy a bankokban megtalálható szolgáltatások sokszínűségét is értékeljük.


Nem elég az olcsó bankszámla!

Amikor bankot választunk, nem elég csak a folyószámladíjakat megnézni, hiszen a legtöbben ma még betétben tartják a pénzüket. Összehasonlításunkban ezért 3 betéti megtakarítást is értékeltünk. A Betét 1. esetén azt néztük meg, hogy feltételek nélkül mekkora hozamot fizet a bank egy rövid távú (6 hónap) 1 millió forint összegű megtakarítás után, míg a Betét 2.-nél az ultra rövid megtakarításokat néztük meg, amit aktív bankolóinak nyújtanak a hitelintézetek. Ez utóbbit 200 ezer forinttal számoltuk, mint a látra szóló megtakarításokat is. Ez a pontok súlyozása miatt lehet fontos, hiszen ezekre az összegekre számolt hozamokat összeadtuk és kivontuk a számlavezetési költséget, hogy sorba tudjuk helyezni a bankokat a listánkon.

Ily módon kaptuk tehát a pontok egyik felét, míg a másik része a szolgáltatások sokszínűsége és minősége alapján adódott. Itt persze van egy szubjektív rész, amit nem szeretnénk letagadni, hiszen vannak általunk hasznosnak gondolt banki ajánlatok és vannak olyanok is, amik csak a marketinggépezeteket tudják megmozgatni.

Melyik bankba vigyem a pénzem?

A listánkban tehát kiemeltük egyes bankok ajánlatait, zölddel, ha jónak, míg pirossal, ha átlagon alulinak találtuk a mezőnyben. Ez alapján már bárki jobban személyre tudja szabni, hogy melyik a számára leginkább megfelelő hitelintézet. Aki kisebb összeget tart tehát betétben, az jobban koncentrálhat a számlavezetési díjakra például. Ha még tovább akarunk menni, akkor szánjunk még tíz percet rá és a BankRáció.hu-n az igényeinkre szabva is kiszámolhatjuk, hol járunk a legjobban.

Összehasonlításunk első helyét az Erste csak azért foglalhatta el, mert a BankRáció-hu-n keresztül elérhető a Privilégium számlacsalád. Az EgySzámlával kalkulálva már más lenne a kép. Így, aki ide vinné a pénzét, annak érdemes mindenképp ügynökön keresztül, például a BankRáció kalkulátorának segítségével azt az olcsóbb számlát igényelnie. A kamatok is jók a banknál, ráadásul itt még saját lakástakarék is elérhető, meg persze tbsz, nyesz, értékpapírok és még más megtakarítási lehetőségek. Bár ez utóbbiak szinte minden más nagyobb banknál is elérhetőek.

A Sberbank kamataival viszi el a második helyet, de a számlavezetés sem drága itt. A legtöbb banki szolgáltatás elérhető és a kevés ATM miatt sem kell aggódni az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta. Ahogyan az AXA esetében sem, ahol az új számlacsomagok kifejezetten jól teljesítenek az összehasonlításokban, bár a bankkártya drágának számít a mezőnyben. Akinek van havi 300 ezer forintos jövedelme, az viszont folyamatosan kiemelt feltételekkel kötheti le a banknál a pénzét, hiszen az OKÉ4 számlacsomag esetén mindig a friss pénzre kiírt feltételek szerint fizet a bank.

Az első három helyezetten kívül még több banknál is találunk kiemelkedő ajánlatokat. Az OTP Simple például az egyik legolcsóbb csomag, ráadásul magunk variálhatjuk, hogy mire van szükségünk és miért fizetnénk, csak a betétekre kell figyelni, hiszen azok nem túl magasak a legnagyobb magyar bankban. De cserébe rengeteg más megtakarítási lehetőséget találunk itt is, akár a legjobb hozamot ígérő lakástakarékot is, de van befektetési alap, biztosítás is.

A Széchenyi Bank ajánlatai se lennének rosszak, ha a számlavezetést meg lehetne úszni, amit jelentjük meg is lehet, ha 1 milliót leköt legalább ez ember betétben náluk. De sajnos ezt csak az egy szem fiókjukban lehet megtenni.

A kisebb bankok sem kerülendők, hiszen a Gránit és a MagNet is az élmezőny végén van, lemaradásuk is csak a szolgáltatásokban van. Olcsó bankszámlát viszont könnyen itt talál majd magának sok mindenki, aki csak kisebb megtakarítással rendelkezik vagy megelégszik az elérhető betétekkel és TBSZ-el.

Összefoglalva tehát, nézzünk jól körül a bankok táján és próbáljunk minél inkább az igényeinknek megfelelően dönteni. Ez sosem jelentheti azt, hogy a legolcsóbb bankszámlát vagy a legjobban fizető betétet keressük, legalábbis addig nem, amíg a tranzakciós díjak minden pénzünket egy helyre terelik.