Van, akinek nagyon is fontos lehet, hogy most már nemcsak a hitelintézetek által nyújtott lakáscélú hitelek, hanem a pénzügyi vállalkozások által nyújtottak esetén is beszállhat a törlesztésbe a munkáltató, méghozzá adómentesen. 

Ezt a módosítást tartalmazza egy most benyújtott törvényjavaslat. Utánanéztünk, és szerintünk a leginkább az Aegon ügyfeleit érintheti ez, ők kérhetik most a főnöküket, hogy szálljon be a törlesztőbe. Több érvet is felhozhatunk a meggyőzésére, de a legfőbb, hogy nincs ennél költséghatékonyabb juttatás egy cég számára sem. Hiszen ez a cafetéria részeként nyújtott támogatás teljesen adómentes. Gyakorlatilag ezzel nincs jobb alternatívája se a dolgozónak se a munkáltatónak, ha bérkiegészítésről van szó.

Példa:
Egy 20 000 forintos hitel törlesztőrészletéhez a munkavállalónak bruttó 30 535 forintos fizetésre van szüksége, de ez a különböző munkáltatói adók miatt összesen 39 237 forintba kerül a munkaadónak. Ugyanezt a törlesztőrészletet az új támogatás keretében adva viszont csak 20 000 forintba kerül a munkáltatónak. Tehát a normál bérhez képest a példában közel 20 000 forintot nyerünk.

Ez nem is új dolog, jelenleg is a főnököm fizeti a hitelem

Eddig a munkáltatói kölcsönök voltak adómentesek. Mostantól a hitelintézet által nyújtott hiteleknek a törlesztőrészletébe is beszállhat a munkáltató.


Ezek szerint érdemes normál bér helyett is támogatást kérni?

Fontos, hogy a támogatásban részesülők bére nem csökkenhet. Vagyis csak az eddigi béren felül adható a bérkiegészítés. Ennek a feltételnek a teljesülését a NAV vizsgálja.


Én kaphatok támogatást?

A támogatás feltétele, hogy bármilyen tulajdoni hányaddal vagy haszonélvezeti joggal rendelkezzen az ingatlan felett a munkavállaló. Tehát nemcsak a hitelek, de akár a lízingszerződéssel rendelkezők is kérhetik.

Csak azoknak nyújthat támogatást a munkáltatójuk, akik úgynevezett méltányolható lakásigénnyel rendelkeznek. Vagyis a lakásuk mérete "megfelelő". Ez a szoba és az együtt költözők száma szerint vannak rögzítve. Egy háromfős család például 1,5-3,5 szobás lakás esetén kaphat támogatást.

Ha nagyobb lakást vettünk a méltányolhatónál, még nincs veszve minden. A jövőben vállalt gyerekek alapján még járhat a támogatás. Ezt pl. a szocpolhoz benyújtott gyerekvállalási nyilatkozattal lehet igazolni.

A feltételek teljesülését a munkáltató vagy a bank vizsgálja, az igazolások leadása után nincs már teendőnk a nyilatkozat leadásáig, amiben hozzájárulunk, hogy az adatainkat a bank is megkaphassa.


A teljes törlesztőmet fizetheti a cég?

Akár igen, ha megfelel a támogatás a következő feltételeknek. A támogatás összege 5 év alatt nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint és a teljes támogatás összege sem haladhatja meg a vételár vagy az építési költség 30 százalékát.


Egy 10 milliós lakás esetén csak akkor fizetheti a munkáltató a teljes törlesztőrészletet, ha már az összes hátralévő törlesztőrészlet összege nem nagyobb, mint 3 millió. Nagyobb értékű lakás esetén pedig az 5 évenkénti 5 milliós határ lesz a mérvadó. Akinek tehát a törlesztőrészleteinek összege 5 év alatt több, mint 5 millió forint, de kevesebb, mint a lakás értékének 30 százaléka, az maximálisan csak 5 milliós támogatást kaphat.


Kinek fizeti a cég a törlesztőmet?

Amennyiben minden feltételnek megfelelünk, a főnök utalhatja is a pénzt a bankba. Ehhez a munkavállalónak kell megadnia a hitelszámla számát.

Válaszd ki a legjobb lakáshitelt nálunk, vagy olvasd el ingyenes E-könyvünket, amiben sok hasznos tippet találsz!