A legjobb lakáshitel megtalálása után is lehet még spórolni. Sőt, akár milliókkal kevesebbet kell visszafizetned a banknak, ha okosan teszel félre. A cikk teljes terjedelmében az Indexen

Hogy is van ez? 


Tegyünk félre lakástakarékban valamennyit, hogy azt később a hitel előtörlesztésére tudjuk fordítani, amivel később csökkenthető a havi tölesztőrészlet. Ha a lakáshitelünk kamatai elszállnak, akkor érdemes lehet akár a lakástakarékok hitelét is igénybe venni, hiszen annak kamata a lakáshiteleké alatt van és kőbe vésett, vagyis fix, így a futamidő alatt semennyit sem változik a törlesztőrészlet.

Vegyünk példaként egy 12 millió forint összegű 20 éves futamidejű hitelt, aminek a törlesztőrészlete közel 90 ezer forint, így a jelenlegi feltételek mellett 21 millió 844 ezer forintot kell visszafizetni a banknak. közel 10 millióval többet, mint amennyit felvettünk. De ezt az összeget akár felére csökkenthető, ha megfelelően takarékoskodunk, és a félretett pénzt mindig betörlesztjük a hitelünkbe.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy lakástakarékpénztári megtakarítást nyitni és az ott felhalmozott összeget betörleszteni a hitelbe. A számításokhoz a BankRáción is megtalálható legjobb hozamot kínáló lakástakarékot használtuk fel, ami egy 4 éves konstrukció, így a hitel futamideje alatt négyszer is kényelmesen megnyitható. Vagyis minden egyes megtakarítás végén újat kötöttünk, amíg annak értelme volt.

Számításaink alapján az látszik, hogy a 20 millió forint feletti összeg 18 millió 883 ezer forintra csökkenthető, ha minden alkalommal csak 1 szerződést is kötünk. De két szerződéssel ez az összeg 16 millió 613 ezer is lehet. Vagyis 3 millió 400 ezer forinttal kevesebbet kell kiadni a teljes futamidő alatt a kezünkből. Ez tartalmazza a havi megtakarítás és hiteltörlesztés összegét is.Ráadásul nem csak spórolunk ezzel a lehetőséggel, de meg is védhetjük magunkat a kamatváltozások negatív hatásától, hiszen a betörlesztés után csökken a tartozás, így a kamatfizetési kötelezettség is. Sőt, ha nagy baj van a gazdaságban, akkor a lakástakarékok kedvezőbb hiteleit is igénybe vehetjük, hogy a piacit kedvezőbbre cseréljük.


A megvalósítás egyetlen hátránya az lehet, hogy sokan nem tudják vállalni a megtakarítás plusz terheit. De ebben az esetben érdemes lehet a futamidőt némileg kitolni és az így adódó különbséget félretenni. Ezzel a módszerrel is millió feletti összeg spórolható meg.