Az utcán elkaptam a közeli pénzváltó kirakatát, ahol 303,5 forintért lehet venni egy eurót. Rég nem volt ennyi és talán sokan el is gondolkoznak azon, hogy most váltsanak nagyobb összeget a nyaralásra. De ez valóban megéri?Ahogy már korábbi cikkünkben hosszasan boncolgattuk, sokszor olcsóbb egy pénzváltónál devizára váltani indulás előtt, mintsem megérkezés után kártyával fizetni vagy bankjegykiadó automatából pénzt felvenni.

Ezért fizethetsz rá nagyon, ha külföldön kártyával fizetsz


De melyik a legjobb pillanat a pénzváltáshoz?

Természetesen nagyon fontos, hogy milyen árfolyamon vesszük meg a devizát a váltóknál. Érdemes kivárni a legjobb ajánlatot ésszerű időintervallumon belül. Nem ésszerű például már decemberben euróra váltani egy augusztusi nyaralásra, hacsak nem tudjuk azt magas kamatok mellett befektetni.


De így is ritkán érheti meg Magyarországon, hiszen a tranzakciós illeték sokszor még azt a minimális hozamot is elviszi, amit ilyenkor kapunk a megtakarításaink után.

A készpénz veszélyes, nem érdemes magadnál vagy akár otthon sokat tartanod. Lopás esetén ráadásul a legtöbb biztosítás semmit sem fizet az otthon tartott készpénz után. Emiatt, ha nem vársz nagyobb árfolyammozgást, akkor érdemes lehet csak az utazás előtti napokban váltani.