A különleges érmék idővel szinte mindig többet érnek. Igaz volt ez a kossuthos százasra, de ma már a rákóczis 5 ezresért is kaphatunk akár négyszer ennyit is a gyűjtőktől. Érdemes tehát az új tízezresekbe tenni a pénzünk?


A 90 éves magyar jegybank születésnapi tortája helyett egy emlékérembe lehet beleharapni, aminek a névértéke 10 és 2 ezer forint lesz, valamit így fognak kinézni:Mindkettőből 5 ezer darab készül. Ezzel érdemes számolni, amikor befektetésként gondolunk az érmére. Meg persze az inflációval, ami értékteleníti a hasonló kamatmentes megtakarításokat. Az érméket ráadásul érdemes olyan helyen tárolni, ahol biztosan nem színeződik vagy sérül meg, ami szintén költséges lehet. Ráadásul egy ilyen érmét még könnyen el is lophatnak, egy alap lakásbiztosítás pedig nem nyújt hasonlóra fedezetet.


Még többet itt lehet megtudni az emlékérmékről: Magyar közlöny 2014/72

A Pénzcentrum egy korábbi cikkében számolt be arról, hogy van olyan érme, ami értékének 150-szeresét is érheti, mint a szinte már-már legendás egykori ezüst kétszáz forintos. 1992-ben bocsátották ki és 1998-ban már be is vonták az érmét, hiszen értéke meghaladta a címlet értékét. A pletyka szerint az 1992-es kibocsátású érme még magasabb ezüsttartalommal rendelkezett, mint a későbbiek, de ezt a Magyar Pénzverő Zrt. információi cáfolni igyekeznek. Az ezüsttartalmi különbséget sokan a színbeli eltérésekkel magyarázták, holott az nem annak, hanem az anyaglágyítási folyamat során alkalmazott eljárásbeli különbségeknek volt köszönhető. Minden évjáratú érme hat grammnyi színezüstöt tartalmaz, és míg az első példányokat a British Royal Mintben verték, addig a későbbiek hazai pénzverdékben készültek.
Forrás: MNB, Pénzcentrum.hu