Ne engedd, hogy meglepjen a közelgő kamatemelkedés. Érdemes még a vihar előtt felkészülni minden eshetőségre, tartalékolni a törlesztőrészletek emelkedésére. Összeszedtük, hogyan érdemes ezt megtenni.


Előbb vagy utóbb vége lehet a rekordalacsony kamatok időszakának, amikor is a törlesztőrészletek akár több ezer vagy tízezer forinttal is magasabbak lehetnek a jelenleginél. Érdemes lehet tehát tartalékolni a szűkösebb időkre és valamilyen megoldást keresni, hogy elkerüljük a legrosszabbat. Akármilyen hitelünk is van, érdemes mindig jó előre gondolkozni, hogy mi baj történhet. Egy nagyobb betegség és munkanélküliség esetére köthetünk biztosítást, de készüljünk fel a kamatemelkedésre, ami előbb vagy utóbb minden törlesztőrészleten látszódni fog majd.


Mit tehetünk?

Egy százalékpontos kamatemelkedés egy átlagos hitelben 9 százalék körüli törelsztőrészlet-emelkedést okozhat, míg egy 3 százalékpontos már harmadával növelheti meg egy család havi terheit.


1. Spórolj a nehezebb időkre

Ha most úgy érzed, hogy könnyen tudod fizetni a havi törlesztőket, akkor próbálj egy kicsit félretenni arra az esetre, ha nőnének a banki kamatok. A megtakarításodat végül akár előtörlesztésre is fordíthatod, így még akkor is hasznos egy kis tartalék, ha nem változnak lényegesen a hitelek költségei.2. Váltsd ki a régi hiteledet

Az elmúlt években nagyot javult a hitelek átláthatósága, ami főleg az ezt célzó törvény elfogadásának köszönhető. Az új hitelek ma már csak referenciahozamhoz kötöttek vagy hosszú időre fixek lehetnek, amivel nagyban csökken az ügyfelek kiszolgáltatottsága a banki egyoldalú szerződésmódosításokkal szemben.

Ugyanennek a törvénynek volt a része, majd a hitelintézeti törvénybe is bekerült, hogy a 2012 áprilisa előtt kötött szerződések esetén a hiteleseknek lehetőségük van a hitelük futamideje alatt egyszer a törvényben megfelelő kölcsönre váltani tartozásukat. Érdeklődj a bankodnál!


3. Fixáld le a hiteledet!

Régi hitelek, különösen a végtőrlesztő tartozásokkal rendelkezőknek akár érdemes lehet más banknál vagy saját hitelintézeten belül is kiváltani a teljes hátralékot egy jobb feltételekkel kínált kölcsönre. A kamatfelárak is nagymértékben csökkentek az elmúlt években, egyre több akció van a bankoknál, érdemes körülnézni és kalkulálni.

Itt a lehetőség: megéri ingyen kiváltani a régi hiteleket?

Az ajánlatok között találsz több 5, de akár 10 évre fixált törlesztőrészletű hitelt is. Válaszd ezeket, és biztos lehetsz benne, hogy a kamatingadozások ellen is sokáig védve vagy.


4. Tegyél félre az előtörlesztésre

Ha csak most készülsz hitelt felvenni, akkor úgy számolj, hogy egy 20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést is könnyen ki tudj fizetni, ha erre lenne szükség. A hitel felvétele után pedig tedd félre ezt a 20 százalékot egy olyan helyre, ahonnan majd a megfelelő pillanatban könnyen elő tudsz törleszteni. Vagyis ne egy 10-20 éves Unit-Linked biztosítást válassz vagy valami hasonlót.

Miért éri meg minél rövidebb időre kötni a lakástakarék-szerződést?

Ha lakáshiteled van, akkor jó választás lehet viszont egy lakástakarék vagy lakáskassza, ahol még állami támogatást is kapsz a pénzedre, amit teljes egésszében előtörlesztésre fordíthatsz. Ráadásul, ha a saját megtakarításod nem elég, akkor egy kedvező és fix kamatozású hitelt is kapsz, amivel tovább csökkentheted a havi törlesztőrészletet.