Sokan nem tudják, hogy lakástakarék-szerződést minél rövidebb futamidőre érdemes kötni. Sőt ez igaz minden más, a befizetések utáni támogatásokkal járó megtakarításra is. A rövidebb futamidővel ugyanis maximalizálhatjuk a teljes tőkére eső hozamot.

Lakástakarék vagy más hasonló, a befizetésekre nyújtott támogatásokkal is rendelkező megtakarítás esetén mindig vizsgáljuk, hogy mennyi a teljes, vagyis már befizetett tőkére eső hozam. Hiába fizet ugyanis 30 százalékot is az állam az aktuális befizetéseinkre, ha a már bent lévő tőkénkre alig kapunk valami kamatot.

Példának vegyük akkor az egyik legnépszerűbb ilyen megtakarítást, a lakáskasszát vagy lakástakarék-pénztárat. Ezeknél a konstrukcióknál jár 30 százalékos állami támogatás a befizetéseink után, de maga a pénztár csak egy kisebb kamatot fizet a pénzünk után. Első évben így szinte hihetetlen, kamatokkal együtt 30 százalék fölötti évesített hozamot látunk, de a második évben ez már csak feleannyi, hiszen az első évben befizetett pénzünkre már csak a minimális kamat jár.


Hol találod meg a legjobb lakástakarékot?Minél több pénzünk van már befizetve, annál jobban csökken az adott évre számított teljes tőkére számolt hozam. Amikor már kezd a piaci átlaghoz vagy az alá csökkenni a hozam, akkor legszívesebben ki is vennénk. Lakástakarékoknál erre 4 év után van lehetőség, míg a hasonló szerkezetű nyugdíjcélú megtakarításoknál, mint a NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás, 10 év után.