Jön az esküvői szezon, de valljuk be, jobb helyre is kerülhet ilyenkor a pénz, mint egy nagy buliba. Összeszedtük, hogy min lehet spórolni úgy, hogy se a hangulat, se az esemény kárára ne váljon a garasoskodásunk.


Jobb esetben, az életben csak egyszer kell költeni esküvőre, így nem mindegy, hogy az milyen lesz. Az ész nélkül kidobott pénz viszont nem feltétlenül teszi emlékezetesebbé a ceremóniát. Azokat a spórolási lehetőségeket szedtük össze, melyek segítenek gazdaságosan kihozni egy szép esküvőt.


1. Küldj digitális meghívókat

Te döntöd el, hogy kit szeretnél magad körül tudni a nagy napon, de szerintünk senki sem ragaszkodik ma már a postázott díszes meghívókhoz, ami több tízezer forintba is kerülhet. Az elektronikus meghívók vagy akár egy honlap is a rendezvénynek kihozható teljesen ingyen. A facebook event sem rossz ötlet ma már, hiszen így legalább a vendégek is ismerkedhetnek egymással még a nagy alkalom előtt.

Mivel ezek a digitális meghívók, honlapok bővíthetők tartalommal, a vendégeket is folyamatosan tájékoztathatod a változásokról vagy segíthetsz nekik például egy térképpel a helyszín megtalálásában.


2. Kevesebb virág is elég

Egy egész terem feldíszítése virágokkal kisebb vagyonba kerül. Próbálj meg kevesebbet használni. Ízléses asztalt magunk is alkothatunk néhány gyertyával és színes üvegekkel, poharakkal.


3. Fotózzanak a vendégek

Nem tagadjuk a fotós szükségességét, hogy tökéletes pillanatban és szögben legyen lekapva, amikor kimondjátok az igent, felkerül a gyűrű, felvágjátok a tortát. De a buli alatt elég, ha megkéred a vendégeket, hogy készítsenek magukról képet (valószínűleg úgyis megteszik), és valamilyen közösségi oldalon gyűjtsétek ezeket össze.


Ezt a képet sem egy hivatásos fotós csinálta:
Még több kép az Instagramról itt. 


4. Spórolj a vacsorán

Számolj svédasztallal vagy akár egy kerti sütés lehetőségével is. Ezek a megoldások általában sokkal olcsóbbak, mint egy komplett vacsora.


5. Csináld magad a tortád

Ha bemész egy cukrászdába és esküvői tortát kérsz, akkor megszorozzák a sima torta árát hárommal és azt adják el neked. Válassz inkább egy normál tortát és a két megfelelő figurát tedd fel te magad a tetejére. A különbséget senki nem fogja észrevenni és harmadából megúszhatod az egészet.


6. Tartsd kordában az italszámlát

Ha valahol ingyenes az alkohol, ott hajlamos elszaladni az emberekkel a ló. Több trükköt is bevethetsz ez ellen. Fizetőssé teheted a sört és a bort, de a feleseket nem. Ezzel a módszerrel hamar jó hangulat is lesz az esküvőn.

Már az is nagyban csökkentheti a végső számlát, ha nem ingyen, hanem jelképes összegért mérik az italt az esküvőn. Egy 100 vagy 200 forintos korsó sör még mindig szinte ingyen van, de már kevésbé lesznek hajlamosak az emberek kiborítani, beleivás nélkül otthagyni egy asztalon stb.


7. Válassz jó zenét

Amit sok kisebb banda is játszik, szinte fillérekért. Vagy keress egy jó Dj-t, aki az ízlésednek megfelelő zenét játssza és egy banda töredékéért vállalja a fellépést.


8. A mennyasszonyi ruha

Egy modern menyasszonyi ruhának ma már nem kell feltétlenül hordhatatlannak lenni a hétköznapokon. Érdemes elgondolkozni olyan ruhán, amit átalakítva még fel tudsz venni különböző alkalmakra.


9. Használj hitelkártyát

Minden nagyobb költekezéskor érdemes hitelkártyát használni, hiszen így még jóváírásokat is kaphatsz és marad egy kis tartalékod, ha esetleg valami mégsem fér bele az eredeti keretbe. A hitelkártyával ráadásul sokkal nagyobb az esélye, hogy visszakapd a pénzedet, ha valamit nem kapsz meg úgy, ahogy szerettél volna.