Több olyan probléma is foglalkoztatja a 21. század elején az emberiséget, amely megoldásáért biztosan dollármilliárdokat lehet majd kaszálni. A világ legnagyobb cégeitől kezdve sokan próbálják meg, hogy elsőnek álljanak elő egy olyan technikai újítással, ami a leginkább megváltoztathatja életünket.


Persze nem muszáj mérnöki diploma ahhoz, hogy részesüljünk a feltaláló hasznából. Elég, ha csak jó helyre fektetjük be a pénzünket. Ezekről a befektetésekről már korábbi cikkünkben írtunk, most a Business Insider listáját vesszük górcső alá. Aki bármelyik itt szereplő problémát meg tudja oldani, az biztos, hogy szinte azonnal dollármilliárdos lesz.


1. Vezeték nélküli energia

Sokak szerint az akkumulátortechnológia egy zsákutca, nem lehet már gazdaságosan növelni a kapacitásukat. Valami más után kell nézni. Ez lehetne a vezeték nélküli elektromos energia. Ha egy elektromos készülék energiát tudna felvenni a környezetéből az rengeteg hétköznapi problémát megoldana. Nem merülnének le naponta az okostelefonok, olyan helyre lehetne eljuttatni eszközöket, ahova ma még lehetetlen. Persze már vannak vezeték nélküli töltők, amelyekkel fel lehet tölteni készülékeket, de ez még korántsem tökéletes megoldás.


2. Olcsó net mindenkinek

A legnagyobb internetes cégek, mint a Google és a Facebook milliárdokat öl abba, hogy eljuttassa az internetet a legkihaltabb és legszegényebb területek lakóinak is. Nekik ez megéri, hiszen csak így növekedhetnek tovább, így szerezhetnek egyre újabb és újabb felhasználókat. Az eddig használt módszerek zöme nem tökéletes, így érdemes azon gondolkodni, hogy miként lehetne internettel ellátni az egész bolygónkat. A fenti cégek valamelyike biztos vaskos csekket nyújtana át a probléma megoldójának.


3. Olcsó napenergia

Ha már az utcán is tölthetnénk a telefonunkat, akkor bizony már olcsó energiaforrás is jól jönne. Nem kétséges, hogy a napenergia egyre inkább előtérbe kerül a jövőben. A kérdés csak az, hogy mikor. A szakértők szerint ehhez viszont sokkal olcsóbb napelemek kellenek. Új anyagokat kell felfedezni ezek gyártásához, hogy akár 75 százalékkal is növelhető legyen a hatékonyságuk.


4. A tiszta szén

A széndioxid felhasználása is fontos lehet a jövőben, amikor már nem lesz több olcsó fosszilis energia. Ha te tudod, hogyan lehetne egy ilyen szinte végtelen anyagot felhasználni az energiatermelésben, akkor talán te leszel a következő század leggazdagabb embere.


5. Szuperolcsó nemzetközi fizetés

A nemzetközi utalásokat jelenleg óriási díjak terhelik. A globalizációval és a világkereskedelem fejlődésével viszont egyre inkább szükség van egy szuperolcsó nemzetközi utalási endszerre.

Vannak jó próbálkozások, mint az itthon is elérhető TransferWise, de még messze nem eléggé nyomták le az árakat a kérdéssel foglalkozó cégek. Reméljük, hogy előbb-utóbb a pénzügyekben is eltörlődnek a határok és akár külföldi számlákra is olcsón utalhatunk.


6. A tényleg fogyasztó tabletta

Persze ez az, amit már amerikai, perui meg mindenféle orvosok rég feltaláltak a TV hirdetések szerint, de a valóságban még nem volt olyan gyógyszer, ami tényleg fogyasztott volna. Az egyre kövérebb emberiség pedig jó hasznát venné egy hasonló újdonságnak.


7. Olcsó sótalanító

A világ vízkészlete fogyóban, a tengerekbe olvad a sarkokon tárolt édesvízkészletünk is. A szomjazó országok gondjaira lehetne gyógyír, ha a sós vizekből olcsó eszközökkel iható vizet tudnánk előállítani. És, hogy mennyire összefügg a technológiai fejlődés más tudományágak eredményével, az abból is látszik, hogy azért lehetnek ebben a kérdésben is bizakodók a tudósok, mert az olcsó napenergiával biztosítottnak látják gazdaságos sótalanító üzemek építését.


8. Jobb előrejelzés

Nem csak az időjárás-előrejelzés lehet érdekes. Rengeteg pénzt ölnek abba cégek és kormányok is, hogy földrengéseket jelezzenek előre. Ez még senkinek sem sikerült, de akinek egyszer menni fog, az biztos, hogy a világ leggazdagabb emberei között lesz.


9. Feltörhetetlen jelszavak

A hackerek mindig csak egy lépéssel vannak lemaradva a tűzfalakat építő cégeknél. Ráadásul ezt az egy-két lépéses hátrányt sokszor le is dolgozzák, amikor ezer számra kerülnek ki bankkártyaadatok, üzleti titkok számítógépekről. Ha valaki végre megoldja az internetes hálózatok biztonsági kérdését és egy feltörhetetlen rendszert alkot, az számíthat rá, hogy jól megfizetik majd a jövőben.


10. Az öregedés megállítása

Ki ne akarna örökké élni? És ki ne fizetné ki akár a teljes vagyonát is azért, hogy soha ne haljon meg? Ez az a technológia, amiért szinte mindent el lehet kérni. A biztos „meggazdagodás" vár az örök élet feltalálójára.