Mindenki a garázsvásárlásról beszél, mint az év üzlete. A fővárosban már 1,4 millióért lehet garázst venni, amit kiadva akár 7-8 százalékos hozamot is elérhetünk az OTP Jelzálogbank elemzése szerint. De milyen kockázatai vannak az üzletnek, és mi van, ha hitelből vágnánk bele?


A garázshelyek befektetési célú vásárlásának legfőbb előnye azonban az, hogy az árukhoz képest arányaiban jóval magasabb összegért lehet kiadni őket, mint egy lakást. Bel-Budán 28-38 ezer, a pesti belvárosban 25-35 ezer, a külsőbb kerületekben Pesten és Budán egyaránt 15-25 ezer forint körül alakul a megszokott teremgarázs bérleti díj. A belvárosi részeken a szemfüles tulajdonosok sokszor úgy is ki tudják adni a garázshelyeket, hogy éjszakára, illetve hétvégére a környéken lakó, míg napközben, például 9-18 között az ott dolgozó bérlő használja. A két bérleti díj így együtt jóval magasabb lehet, igaz, ez a megoldás már több intéznivalóval jár. Az OTP Jelzálogbank példaszámításai szerint garázsvásárlással és kiadással jelenleg évi 7-8 százalékos adózott hozam is elérhető.Miért lehet egyre jobb befektetés a garázsvásárlás?

Az egyik ilyen tényező, hogy Budapesten egyre inkább terjeszkednek a fizetős parkolási zónák, még a külső kerületekben is. A folyamatot ráadásul az M4-es metró átadása is felgyorsította: a napokban döntött úgy a XI. kerületi önkormányzat, hogy Őrmezőn, a 4-es metró dél-budai végállomásának környékén parkolási díjat fognak szedni.


A többi metró végállomásainál is a garázsok, parkolóhelyek felértékelődésére lehet számítani, hasonló okokból: néhány hete a 2-es metró Örs vezér téri végállomásánál terjesztette ki a fizetős zónát a X., majd a XIV. kerület önkormányzata.

„A garázsok befektetési célú vásárlása azért is kedvező, mert általában hosszabban („nyári szünet" nélkül) ki lehet őket adni, mint a lakásokat, illetve nincsen velük különösebb tennivaló, és szinte egyáltalán nem amortizálódnak" – teszi hozzá Valkó Dávid. Elmondása szerint főként azokat a garázsokat könnyű kiadni – és így ilyenekbe érdemes fektetni –, amelyek közel vannak a belvároshoz, vagy a metró megállókhoz, amelyek környékén fizetős a parkolás és nehéz parkolóhelyet találni, illetve fedett, fűthető teremgarázsban vannak, lehetőleg új/újszerű társasházban.

 Ami az árakat illeti, az OTP Jelzálogbank friss, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal összes garázs- és parkoló típust együtt tartalmazó tranzakciós adatbázisán alapuló OTP Garázs Értéktérkép elemzése szerint a legdrágább az I. kerület volt, ahol 2,9 millió forint volt az elmúlt két évben értékesített garázshelyek átlagára. Ezt követi a II. kerület 2,5 milliós, a VII. és XII. kerület 2,3 milliós, illetve a VI. kerület 2,2 milliós átlagárral. A legolcsóbban a XVIII. kerületben lehetett garázst venni, ahol 0,8 millió forint volt az elmúlt két évben értékesített parkolóhelyek átlagára. „A fővárosi garázspiac nagyon koncentrált"– jegyzi meg Valkó Dávid. Mint mondja, a forgalom közel kétharmada a XIII., a XI. a XIV. és a III. kerületben bonyolódott 2012-ben és 2013-ban. A megyeszékhelyek közül ebben a periódusban Debrecenben és Szegeden volt a legtöbb garázsértékesítés – itt 1,6 millió forint volt az átlagár. „A legmagasabb áron, átlagosan 1,7 millió forintért, Miskolcon keltek el a parkolóhelyek" – mondja az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.


Akár hitelből is érdemes? 

Egy 2 millió forintos jelzáloghitel törlesztője 10 éves futamidő mellett 22-25 ezer forint körül van. Tehát akár ki is gazdálkodható egy garázs kiadásából származó bevételből. Egy rövidebb futamidejű és magasabb kamatú személyi kölcsön viszont már sokkal drágább, 2 millió forint öt éves futamidő mellett 50 ezer forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető.

Ha szeretnénk garázsba fektetni, de ehhez nagy összegű hitelre van szükségünk, akkor mindenképp érdemes jelzáloghitelt választani, de arra mindenképp gondoljunk, hogy a bankok többsége nem fogadja el magát a megvásárolni kívánt garázst fedezetként. Mindenképp be kell vonni egy másik ingatlant.

Ha csak a vételár egy kisebb részére van szükségünk, akkor a személyi kölcsön is jó ötlet lehet, hiszen hiába magas a kamat, a kezdeti költségek sokkal alacsonyabbak ezeknél a konstrukcióknál, így könnyebben kigazdálkodható a hitel teljes költsége. Különösen, ha azonnal sikerül bérlőt találnunk a garázsra.