Élénkülni látszik a lakáspiac. Messze nincs még a válság előtti pörgéshez képest, de talán nem is szeretnénk, hogy újra abba a túlfűtött állapotba kerüljön a rendszer, ami után már csak esés jöhet. Jó időben vágnak bele, akik most döntenek a lakásvásárlás mellett? Mi jellemzi a mostani lakásvásárlókat? Miből, hol és mennyiért veszik meg ingatlanjaikat? A teljes cikk az Indexen olvasható, ahol összeszedték a piac legfontosabb jelemzői. 

Mit vesznek, mit keresnek?

Milyen ingatlanok lehetnek egyre inkább kelendőbbek? Az Otthontérkép nemrég megjelent keresési eredményekre alapozó elemzéséből jól látszik, hogy leginkább a 10 millió forint körüli ingatlanokat keresik a vásárlók.

Nemcsak az árszegmensek eloszlásán látszik a piac koncentráltsága, hanem a területi képen is. A legtöbben a budai 11. kerületben és a pesti belvárosban keresnek lakást.

Ha hitel kell, akkor milyen?

A márciusi közel 70 ezer körüli kalkulációból jól látszik, hogy a BankRációt használók túlnyomó többsége használt lakást keres. Csak az lehet meglepő igazából, hogy mennyire kevesen számolnak a támogatott lakáshitelekkel. Egyedül az új lakást vásárlók kalkulálnak nagyobb arányban a támogatott hitelekkel mint a piaciakkal.Ennek oka lehet az is, hogy az átlagos hitelösszeget vizsgálva kiderül, hogy a használt lakást keresők lényegesen kisebb összeget igényelnének a bankjuktól. Új lakás vásárlására közel 10,9 millió forint hitelre van szükségük átlagosan a Bankráció.hu felhasználóinak, míg használt lakás esetén ez csak 7,8 millió.

A kamattámogatott hiteleket kereső felhasználók lényegesen óvatosabbak. Használt lakás esetén 5,8 millió forintos átlagos hitelt keresnek, míg új lakás esetén 7 millió forintot szeretnének felvenni a banktól.A számokból egyvalami jól látszik. A lakáspiac élénkítéséhez azoknak a helyzetét kell javítani, akik használt ingatlant keresnek és nincs megfelelő megtakarításuk, hogy belevágjanak egy nagyobb hitel felvételébe. Pont erre lenne alkalmas a félszocpol, aminek a bevezetésében már egyre kevesebben hisznek.