A mostani választás egyvalamiről nem szólt, méghozzá a fenntartható nyugdíjrendszerről. Akármi is lesz, jobban teszed, ha még ma nekikezdesz gyűjtögetni, hogy legyen miből adni az unokáknak. Összeszedtük, hogyan vághatsz bele a nyugdíjas éveidre való spórolásba.

 

Hagyd abba a cigit

Bár bizonyos értelemben a dohányzás is megoldja a nyugdíjkérdést, azért érdemes megfontolni, hogy az egyre növekvő cigiárak mellett nem érdemes-e inkább nyugdíj-megtakarításra költeni. Napi egy doboz 1 000 forint, amit félretéve (havi 30 ezerrel számolva), állami támogatással kiegészítve és kamatoztatva (3%-kal számoltunk) 20 év alatt több mint 13 millió forintot tudnánk összegyűjteni. Tényleg! Ehhez csak egy NYESZ számlát kellene nyitni és ráutalni havi 30-at, ami a cigi ára.


Nehéz dolga tehát csak annak van, aki nem cigizik. Miből lehetne még spórolni? Néhány ötletünket itt felsoroljuk, de még várjuk a kommentekben a tiéteket.


Mindent a nyugdíjcélú megtakarításokról: Hova tedd a pénzed, ha nem akarsz szegény nyugdíjas lenni?

Hagyd abba a lottót

Bár csak heti 900 forint egy 4 mezős szelvény ára, de kit ismersz, akinek az 5-ös lottó sorsolás oldotta meg a nyugdíjgondjait?


Járj inkább biciklivel

A kocsi a legdrágább közlekedési eszköz. A városban nyugodtan leteheted és biciklizhetsz helyette. A budapesti közlekedés épp most válik egyre inkább kétkerekű-barátivá, használd ki és úszd meg a havi több tízezres benzinköltséget.

 

Nem kell se nasi, se kávé

Ezekre a dolgokra is simán elmegy napi 5-600 forint. Ezt is tedd félre és további milliókkal gazdálkodhatsz még öregkorodban.

 

Csináld magad az ebéded

Több száz forint a különbség a házi készítésű ételek és a menük között. Próbáld meg inkább otthonról magaddal vinni az ebédedet.


Válassz jó befektetési formát nyugdíjcélú megtakarításaidnak

Ne kockáztass feleslegesen, olyan megtakarítási formát válassz, ami biztosan megőrzi az értékét amikor szükséged lesz rá. Még az ingatlanok sem mindig számítanak ilyen befektetésnek, válassz inkább direkt nyugdíjcélra kitalált befektetési formát, amihez állami támogatás is jár.