Az összes betétes, megtakarítós, öngondoskodós cikkre érkező 2. vagy 3. olvasói komment, hogy "Azt mondják meg, hogyan tegyek félre minimálbérből?". Most azoknak szeretnénk elsősorban tippeket adni, akik kevés pénzből szeretnének elkezdeni takarékoskodni. Különösen azért fontos ez, mert azt látjuk, hogy sokan nem tudják, hol kezdjék el, míg mások rossz megtakarítási formát választanak. Ráadásul az állami ösztönzők is tévútra vezetnek. 

 

Törődj bele, senki nem segít

Döntsük el, hogy mire teszünk félre. Az egyes célok elérése után pedig egyre többet tudunk félretenni. Érdemes lehet spórolni például felújításra, ami a számlák csökkenésével hamar meg is térül. Hasonló kisebb célokat kell keresni.

Több állami támogatás is biztat minket az öngondoskodásra. De ezek nagy része sajnos használhatatlan azoknak, akik tényleg kevés pénzből gazdálkodnak. Nyugdíj célra csak az tud félretenni, akinek már van biztos háttere, lakása. Lakásra csak az tehet félre, akinek van biztos háttere. Állami támogatás pedig csak épp erre a két öngondoskodási célra van. Nincs olyan, hogy itt van nesze, adunk 500 forintot, ha te is félreteszel 500-at, és ha elveszíted a munkád lesz egy ezresed. Magunknak kell erről gondoskodni.

Ne kövesd el a legnagyobb hibát!

Mindennél fontosabb, hogy legyen egy biztos tartalékunk, amihez nyúlhatunk. Ez tehát egy olyan megtakarítás, amit szabadon feltörhetünk, bármikor felhasználhatunk, például ha megbetegszünk, elveszítjük az állásunkat vagy kipattan az isteni szikra az agyunkból és egy vállalkozást indítanánk.

Sokan elkövetik például azt a hibát, hogy lakástakarékba kezdik félretenni az első megkeresett forintjaikat, ahol 10 évig spórolva talán meglesz az önerő, ami a lakásvásárláshoz kell. Azért lehet ez rossz döntés, mert közben a félretett pénzhez még végszükség esetén sem tudunk hozzányúlni (anélkül, hogy elveszítenénk az állami támogatást), sőt igazán nagy hozamot sem kapunk az áldozatunkért. A hasonló konstrukciók esetén csak a befizetéseink után kapunk plusz állami támogatást, míg a befizetett teljes megtakarításunkra alig kapunk valami kamatot. A teljes tőkére vetítve tehát egészen kicsi is lehet a hozam, különösen, ha keveset tudunk csak félretenni, így sokáig elhúzódik a megtakarítás. Ezeket a megtakarításokat nem a legszegényebbeknek találták ki. 


De hogyan tegyek mégis félre a minimálbérből?

Ha megvan a reális cél, amire érdemes félretenni, akkor már csak azt kell megtalálni, hogy miből. Ez lesz a könnyebb.

1. Tedd félre a rezsicsökkentés miatt megspórolt összeget
Ki hiszi el, hogy ezt egyszer nem fogjuk majd kamatostól visszafizetni? Érdemes tehát most minden fillért félretenni, amit a rezsicsökkentésen nyerünk és felújításra költeni, amikor nőnek az energiaárak.

2. Ha bármit megveszel, mert akciós, akkor tedd félre amennyit spóroltál
Ez megakadályoz abban is, hogy a bolti akciók hevében valami feleslegeset vegyél, de ösztönöz is megtakarításra.

3. Tegyél félre minden váratlan bevételt
Ha a számlákat ki tudod fizetni az aktuális béredből, akkor mehet minden nem várt bevétel a megtakarításba. Ne legyen kivétel ez alól a szabály alól.

4. Próbálj meg mellékest keresni
Legkönnyebb úgy félretenni, ha nő a bevételünk. Ha van energiád, vállalj másodállást, de akár a lakásod részleges kiadásával is kereshetsz.

5. Tedd automatikussá a megtakarítást
Bízd meg a bankodat, hogy minden hónapban automatikusan vonjanak le a számládról egy bizonyos összeget, ami egy külön számlán kamatozhat. Az ilyen jellegű megtakarításokhoz mindig könnyen hozzáférhetsz, mégis az átlagosnál magasabb kamatot hoznak. Ha többet akarsz megtudni a betétekről, akkor töltsd le az ingyenes E-könyvünket!

6. Tegyél félre egyre többet
Félretettél ezer forintot és nem fájt. Következő hónapban tegyél félre 2 ezret. Azután 3 ezret és így tovább. Ez egy kisebb kihívás is lehet, hogy meddig tudsz elmenni.