Iszonyat olcsóak a lakáshitelek, de most is vannak kockázatok. A jelzáloghitelek futamideje általában 20 év, ne számítsunk rá, hogy végig ilyen keveset kell fizetnünk a banknak. Mire kell figyelnie annak, aki most vesz fel lakáshitelt?Nagy a kockázat a mai hiteleknél, hiszen annyira alacsonyak a ma igényelhető hitelek THM értékei, hogy igazából csak felfelé van út. Persze a jegybank még tovább csökkentheti az alapkamatot és ezzel még mehetnek lejjebb egy hajszálnyit a lakossági hitelek költségei is, de ez eltörpülhet a 20 év alatt esetleges emelkedésekkel szemben.


Érdemes tehát védekezni a kamatingadozások ellen, amit többféleképpen is megtehetünk.

1. Ne vegyünk fel túl nagy hitelt
2. Éljünk a kamattámogatás lehetőségével
3. Több évre fix kamatozású hiteleket válasszunk
4. Takarékoskodjunk, hogy elő tudjunk törleszteni

 

Mekkora a megfelelő hitelösszeg?

Érdemes még a hitel felvétele előtt felmérni, hogy mekkora jövedelmed és mennyi kiadásod van egy hónapban, vagyis, mennyi marad még a hiteltörlesztésre. Ezt az összeget vizsgálja a bank is, de neked még érdemes azzal is számolnod, hogy mi van, ha valaki elveszíti az állását vagy változik a kamat. Ha úgy érzed, hogy még egy 20 százalékkal magasabb törlesztőrészletet is ki tudnál fizetni, akkor valószínűleg nem lesz majd gond a fizetéssel.


Mindig megéri a kamattámogatott hitel

A piaci hitelek néhány banknál már olcsóbbak, mint a kamattámogatottak, mégis érdemes lehet az utóbbit igényelni - tudtuk meg ebből a BankRáció hitel-összehasonlítóból. Hat százalékos kamat alatt ugyan nem jár kamattámogatás a hitelekhez, de még 5 évig védve lehetünk az elszálló díjaktól, ha mégis ezt a konstrukciót választjuk. Különösen a rövidebb, 10 év körüli hiteleknél lehet ez fontos, hiszen az első 5 éves kamattámogatott időszak után már csak kisebb tőketartozásunk lehet a banknál, így kevesebb kamatot is kell fizetnünk. Vagy a kamatkockázat is kisebb már a futamidő végéhez közeledve.

 

Több évig is lefixálhatjuk hitelünk kamatát

Némileg drágábbak a fix hitelek, hiszen a bank nagyobb kockázatot vállal a folyósításkor, de megérhet hosszabb kamatperiódusú hitelt választani most (kamatperióduson belül a bank nem változtathatja a hitel kamatát még akkor sem ha a jegybanki alapkamat változik). Három vagy akár öt évre is fixált termékek esetén ebben az időszakban biztosan nem változik meg a hitel díja, a későbbi változásokra meg jobban fel tudunk készülni. Esetleg elő tudunk törleszteni a megfelelő időben.


Takarékoskodjunk és törlesszünk elő

Szinte mindig érdemes előtörleszteni, ha arra módunk van, hiszen a hitelek kamatai jóval magasabbak, mint a betéteké, többet nyerhetünk tehát, mint veszíthetünk. Érdemes azonban némi díjjal is számolni, hiszen a legtöbb hitel esetén van az előtörlesztésnek valamilyen költsége. Jelen esetben a saját pénzből történő törlesztésről van értelme beszélni, hiszen a cél a magas kamatok elkerülése.

Ha saját megtakarításból előtörlesztünk, akkor maximálisan 1 százalékos díjat számolhat fel a bank, illetve 1,5 százalékot egy jelzálogbank. De az első két év után már ingyen előtörleszthetünk egyszer, ha a törlesztés mértéke nem nagyobb, mint a felvett összeg fele. Akkor is ingyenes lesz a törlesztés továbbá, ha már egy milliónál kisebb tartozásunk áll fenn és az előző évben nem törlesztettünk elő.


BankRáció tipp: Már a hitel felvételekor elkezdhetünk takarékoskodni az előtörlesztésre. Erre jó eszköz lehet egy lakástakarék, hiszen az itt gyűjtött pénzt lehet lakáshitel törlesztésére fordítani, ráadásul 30 százalékos támogatás jár minden befizetés mellé.


Összegezve tehát, a mai lakásárakat és a hitelek kamatait elnézve továbbra is jó ötletnek tartjuk most a lakásvásárlást. De a mostani hitelfelvevőknek különösen fel kell készülniük arra, hogy akár a következő években is jelentősen nő a törlesztőrészletük a kamatok emelkedése miatt. Talán a verseny fokozódásával nő a bankok közötti verseny és a banki felárak csökkenhetnek, de a most felvett hieleket ez már nem fogja érinteni. Érdemes tehát mindenre időben felkészülni.

Ha szeretnéd tudni, hogy mikre kell odafigyelned, hogy kiszámítható és kedvező lakáshitelt válassz,

E-könyvünket töltsd le!