A cégedtől is kérhetsz munkáltatói kölcsönt és bérelőleget, a kettő azonban nem ugyanaz

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 8 perc

Ha hitelről van szó, leggyakrabban a bankok jutnak az eszünkbe, de a hitelintézeteken felül van más lehetőség is, ha kölcsönre van szükség. Ilyen alternatíva például a munkáltatói kölcsön vagy a munkáltatótól kapott előleg. Érdemes azonban szétválasztani a kettőt. Az egyik, ahogyan a neve is mutatja, egy előleg, a másik pedig kölcsön. Cikkünkben részletesen összefoglaljuk, hogyan működnek ezek a lehetőségek.

Ezekre a célokra kérhetsz munkáltatói kölcsönt

A munkáltatói, más néven munkavállalói kölcsönt többféle célra is kérheted a cégedtől, ha van a munkahelyeden ilyen lehetőség. Érdemes tehát előre tájékozódnod, mert a munkáltatói kölcsön nem kötelezően nyújtandó “juttatás”, hanem csak egy lehetőség. A munkáltatói kölcsönt a cég a saját vagyonából adja, a munkavállalónak azt vissza kell fizetnie a kölcsönszerződésben meghatározott kamattal.

A kölcsön többféle célra nyújtható, leggyakoribb a lakáscél: lakásvásárlási, felújítási, illetve építési célra, de például gyermek iskoláztatására vagy más szociális célra is adhatnak kölcsönt a munkáltatók. Szabad felhasználású munkáltatói kölcsönt nem szoktak adni a cégek, így a felhasználás célját általában meg kell határozni, és megtörténtét pedig igazolnia kell a munkavállalónak.

Sárga pulóveres szemüveges nő beszél egy beosztottjával, akit hátulról látni félig, szőke összefogott hajú nó, fekete blézerben.

A munkáltatói kölcsön kamata

A munkáltatói kölcsönt általában kamattal nyújtja a munkáltató, de természetesen megteheti azt is, hogy kamatmentesen ad hitelt. Általános szabály, hogy ha a szerződésben nem köt ki kamatot a munkáltató (és az sem kerül rögzítésre, hogy a hitel kamatmentes), akkor a jegybanki alapkamat mértékével egyenlő kamattal kell visszafizetned a kölcsönt. Tehát a kamat mértékét  a munkáltató határozza meg, ugyanakkor ezt csak a szabályok betartásával teheti, így természetesen nem számíthat fel nagyon magas “uzsorakamatot”.

Adókötelezettség, adómentesség munkáltatói kölcsön esetén

Ha a munkáltató a jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt mértékét, vagy a szokásos piaci kamatot számítja fel a nyújtott kölcsönért, akkor a kölcsön a munkáltató és a munkavállaló számára is adómentes. Ugyanakkor ha a céged ettől alacsonyabb kamatot kér, akkor te, mint munkavállaló a kölcsön által juttatásban részesülsz, tehát ezáltal adóköteles jövedelmed keletkezik. 

A kamatkülönbözetből származó jövedelem után) meg kell fizetni (a jövedelem 1,18-szorosára felszámított):

  • személyi jövedelemadót (15%)
  • szociális hozzájárulási adót, szochot-t (13%) 
  • vagy a kisvállalati adót (10%).

A munkáltatói kölcsön igénylése, felvétele és visszafizetése

A cégek esetében általában külön belső szabályzat határozza meg a munkáltatói kölcsön nyújtásának feltételeit, de ennek hiányában is nyújthat neked kölcsönt. A munkáltatói kölcsönre a Polgári Törvénykönyv és a Munka Törvénykönyve rendelkezései vonatkoznak. A kölcsön nyújtása minden esetben a munkáltató saját döntése. 

Amennyiben a munkahelyeden van az igénylésre lehetőség, akkor először is meg kell határoznotok, hogy mekkora összegben és milyen célra vennéd fel a hitelt. Sem szabad felhasználásra, sem pedig már megvalósult célra (utólag) nem kérhetsz munkáltatói kölcsönt. Meg kell beszélnetek azt is, hogy milyen kamattal, feltételekkel és milyen futamidő alatt kell visszafizetned majd. Érdemes kitérni a visszafizetés egyéb feltételeire is, például, hogy van-e lehetőséged a futamidő alatt hamarabb, egyben kifizetni az összeget. Ugyanakkor azt is lényeges meghatározni, mikor és hogyan kell igazolnod a kölcsön céljának megvalósulását, illetve, hogy milyen fedezetet kér a munkáltató a kölcsönre. Vagy ha esetleg nem törlesztesz a szerződés szerint, akkor milyen késedelmi kamatra számíthatsz.

A munkáltatói kölcsön felvétele sokkal egyszerűbb, mint a banki hitelfelvétel. Ugyanakkor  kölcsönszerződés kötésétől nem tekintenek el, így a szerződést írásba kell foglalni és alá kell írnia mindkét félnek. Ha nem fizeted a szerződés szerint a törlesztőrészleteket, a munkáltatói kölcsönnel is mulasztásba, ezáltal KHR listára kerülhetsz.

Speciális adómentes konstrukció: a munkáltatói lakáscélú kölcsön

A fenti szabályok alól kivétel a munkáltatói lakáscélú kölcsön, amelyet külön meghatározott szabályok alapján nyújthat a cég. Ezt a kölcsönt kedvezményes kamattal vagy akár kamatmentesen is adhatja a munkáltató:

  • maximum 10 millió forint összegben (4 évre vonatkozóan összesen)
  • csak saját lakás építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, akadálymentesítésére fordítható
  • felhasználható a kölcsön a fenti célokra felvett (banki vagy más munkáltatói) hitel kiváltásához is
  • felújításra nem nyújtható
  • csak egy hitelintézeten vagy a Magyar Államkincstáron keresztül nyújthatja neked a munkáltató
  • az így felvett kölcsön adómentes.

A kölcsön további feltételeit és kondícióit a munkáltató határozhatja meg.

Munkabérelőleg

A munkáltatódtól munkabérelőleget is kérhetsz. Ez nem minősül kölcsönnek, mivel ezért a pénzért, amit most előlegként folyósít neked a munkáltatód, később megdolgozol majd. A bérelőleg lényege tehát, hogy kapsz egyben egy - nagyobb - összeget, amelyet a később neked járó fizetésből von le a munkahelyed. A munkabérelőlegre így kamat nem számítható fel. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adómentesen kaphatsz munkabérelőleget, ha 

  • az aktuális minimálbér összegének maximum ötszörösét kéred, és
  • vállalod, hogy hat hónap alatt visszafizeted. 

Fontos ugyanakkor számolnod azzal, hogy ekkor fél évig a béredből a felvett összeg ⅙-od részét a munkáltató levonja. Például ha 300 ezer forint a nettó fizetésed és 600 ezer forint bérelőleget kértél, akkor havonta 100 ezer forint megy majd az előlegre a következő 6 hónapban, vagyis 200 ezer forint marad nálad a havi fizetésedből. 

Összegzés

A munkáltatói kölcsön előnye tehát, hogy kedvezőbb kamattal és feltételekkel is felveheted, mint egy banki hitelt, másrészt könnyebb és egyszerűbb is igényelni. Ugyanakkor ezt a pénzt nem lehet szabadon felhasználni, és jellemzően alacsonyabb összeget is kapsz, mintha egy banktól vennél fel hitelt. A kedvezményes kamatozást vagy kamatmentes kölcsönt érdemes kihasználni, ha biztosít rá lehetőséget a cég, különösen akkor, ha még adót sem kell fizetni utána. 

A munkabérelőleg is megoldást jelenthet kisebb összegű, váratlan kiadások esetén, ha nincsen elegendő vagy gyorsan hozzáférhető megtakarításod. Ugyanakkor azzal mindenképp kalkulálni kell, hogy a következő 6 hónapban csökkentett fizetés érkezik majd a számládra, vagyis mint ahogy általában a pénzügyekkel kapcsolatban, az előleg igényléséről is érdemes megfontoltan döntést hozni. 

Gyakran ismételt kérdések

Ha a munkáltatótól veszek fel lakáshitelt, akkor nem lesz jelzálogjog-bejegyzés az ingatlanon?

Mivel a lakáshitelek jelzáloghitelek, az ingatlanodra jelzálogjog kerül, ami a munkáltatódat illeti meg. Tehát a tulajdoni lapon nem egy bank, hanem a munkáltató cég jelzálogjoga fog szerepelni mindaddig, amíg vissza nem fizeted a kölcsönt. Ezután kérheted a zálogjog törlését.

Elengedheti a kölcsöntartozást a munkáltató?

A fennálló tartozás elengedésére lehetősége van a munkáltatónak. Ekkor nem kell tovább fizetned, és a jelzálogjog törlését is kérheted a Földhivatalban. Ugyanakkor lényeges, hogy az elengedett hitel adóköteles lehet, ha nem adómentes feltételekkel rendelkező munkáltatói kölcsönt vettél fel.

Ha felmondok a munkáltatómnál, mi lesz a kölcsönnel?

Alapesetben tovább törlesztheted a kölcsönt a szerződésben foglaltak szerint. Ugyanakkor a munkáltató belső szabályzata, illetve a köztetek lévő kölcsönszerződés más kimenetelt is meghatározhat munkahelyváltás esetére.

A JTM-be (jövedelemarányos törlesztési mutató) beleszámít a munkáltatói kölcsön törlesztőrészlete is, ha újabb kölcsönt veszek fel?

Igen, a JTM-be minden hiteled törlesztőrészlete beleszámít, így a munkáltatói kölcsön is.
A jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó rendelet 2023 júliusától változik, erről korábban hírt adtunk oldalunkon.

chatsimple