Lehet spórolni okosan is. Felejtsük el azokat a kiadásokat, amire valójában semmi szükségünk sincsen vagy valami olcsóbbal kiváltható.

1. Az sms

Már szinte mindenki kezében okostelefon van. Ha neked még nincs, akkor érdemes váltani és a drága sms helyett valamilyen internetes csevegő programmal kommunikálni. Ha a hívásokat és az szöveges üzeneteket is kiváltod így, akkor több ezer forintot spórolhatsz havonta.

2. Az apró

Sokan ott hagyják borravalóként, feledékenységből vagy elveszítik a visszajárókat. Ha nem szereted a zsebedben az érméket tartani gyűjtsd egy nagyobb üvegben vagy perselyben, majd néhány hónap után váltsd be nagyobb címletekre.

3. A lottó

Hány embert ismersz, aki lottózik? És hányat, aki nyert? Na, látod! Tedd inkább félre azt a pénzt vagy költsd magadra.

4. A finnyásság

Mindent kidobsz, aminek lejárt a szavatossága? Több tonna még fogyasztható élelmiszert dobnak ki amiatt a kukába, mert a csomagolás szerint lejárt néhány napja. Különösen az importált áruk „best before date" megjelölése nem jelenti azt, hogy ehetetlen az áru. Ilyen termékeknél figyeljük a „use by date" jelölést, hiszen addig biztos fogyasztható.

5. Túl sok készpénzfelvétel

A fő számládról vegyél fel csak pénzt. Az ingyenes készpénzfelvétel igénylése után ne vegyél fel többet vagy többször a törvény által szabott limiteknél. Használj minél többet kártyát, hogy mindig maradjon tartalékba még egy ingyenes készpénzfelvételed. Itt találod meg a számodra legmegfelelőbb bankszámlákat.

6. A rosszul használt hitelkártya

Ha nem fizeted vissza időben a tartozásod vagy elköveted a hitelkártya birtokosok más főbűneit (nem fizeted vissza időben a tartozásod, készpénzt veszel fel vele vagy túlléped a hitelkereted), akkor inkább add vissza a kártyát a bankodnak.

7. Túl sok kocsikázás

Gyalogolj, biciklizz, használd inkább a tömegközlekedést!