• Októbertől emelkednek a közjegyzői díjak, ez pedig akár százezer forintos extra kiadást okozhat egy lakáshitel felvétel esetében.
  • Vannak azonban kivételek: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó állami kamattámogatású jelzálogszerződéseknél nem nőnek a díjak.
  • A BankRáció.hu szerint a díjemelés esetenként nagyon jelentős lehet, de ezt az összeget körültekintő választással meg lehet spórolni.
  • Szeptember végén a 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek közül a legolcsóbbak havi 66-67 ezer forintból törleszthetők, a legdrágábbaknál ugyanez az összeg meghaladhatja a 90 ezer forintot.

 

A lakáshitelpiac lendületesen emelkedett az elmúlt 1-2 évben és a folytatásban is bővülés várható. A következő időszakban a lakáshitelt igénylők nagy részének számítania kell arra, hogy az eddiginél komolyabb összeget fizetnek majd a hitelfelvételhez kötődő közjegyzői díjakra, azok ugyanis október 1-jétől emelkednek. "Egy-egy hitelfelvételnél akár az eddigi kiadásnak a többszöröse lehet a közjegyzői díj, számszerűsítve akár több mint százezer forint is lehet a különbség" - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője. Vannak azonban kivételek: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó állami kamattámogatású jelzálogszerződéseknél például nem nőnek a díjak.

 

 

Fókuszban a banki feltételek

Nem a közjegyzők díjának emelkedése az egyetlen változás a lakáshitel-felvevők számára, ami októbertől életbe lép. A hitelfelvételi szabályok is szigorodnak, ami a biztonságosabb konstrukciók irányába terelheti a lakosságot.

 

"Egyrészt ezért is érdemes a hitelfelvétel előtt alaposan áttekinteni a bankok ajánlatait vagy szakértő segítségét kérni, mert könnyen elképzelhető, hogy lesz bank, amelynél nem kell a közjegyzői díjat kifizetni. Másrészt azért fontos a körültekintő választás, mert a legolcsóbb és legdrágább hitelek havi törlesztőrészletében jelentős eltérések lehetnek. A teljes visszafizetendő összegben pedig milliós különbség is elképzelhető. Így a körültekintő választással az emelkedő közjegyzői díj is megspórolható" - fogalmazott Trencsán Erika. Szerinte azért is fontos feltérképezni az ajánlatokat, mert lehet, hogy lesz olyan bank, amely a közjegyzői díjat elengedi, de magasabb kamatokat és ezáltal nagyobb havi törlesztőrészletet kér. 

 

Durva eltérések lehetnek

A BankRáció.hu 16 bank szeptember végi ajánlatán alapuló összeállítása szerint tekintélyes különbségek lehetnek a bankok lakáshitel-feltételei között.

 

A szeptember végén a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztést garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak 66-67 ezer forinttal törleszthetők havonta, a legdrágábbaknál viszont akár 20-30 ezer forinttal magasabb lehet a havi kiadás. A teljes visszafizetendő összegben pedig akár 5-7 millió forintos differencia is elképzelhető. A kedvezőbb hitelkonstrukcióval megtakarítható összeg sokszorosa az októbertől emelkedő közjegyzői díjaknak.

 

(BankRáció.hu elemzés)

Fotók: Pixabay