Földünk számtalan országában használnak kiegészítő pénzeket. Ezek sokkal ellenállóbbá teszik a gazdaságot, azáltal, hogy segítik az emberek és a vállalkozások egymás közötti csereügyleteinek elszámolását. Úgy gondoltuk, hogy tennünk kell azért, hogy többen megismerjék azokat az elveket és rendszereket, amik sok millió ember életét teszik kiszámíthatóbbá. Az alábbi ismertető az Új pénz egy új világnak című könyvben olvasható, amit ingyenesen le lehet tölteni innen vagy megrendelhető innen.

 

 

A mi korunk történelmi lehetőséget kínál számunkra. Reális lehetőség van arra, hogy ne csak megoldjuk legfőbb problémáinkat, hanem olyan példa nélkül álló korszakot indítsunk el, amely az emberiség minden tagja számára jó életminőséget biztosít, és közben megóvja bolygónk értékes ökoszisztémáját is.

 

 

Képesek vagyunk mindenki számára értelmes munkát biztosítani. Képesek vagyunk sokkal hatékonyabban és aktívabban szembeszállni a gazdasági ciklusok hullámzásával. Képesek vagyunk biztosítani a szabad vállalkozáshoz és gazdasági fejlődéshez szükséges feltételeket, miközben megvédjük a társadalom és a természeti környezet közös, hosszú távú érdekeit. Képesek vagyunk megteremteni egy világot, amelyben hatékony választ adunk az olyan társadalmi problémákra, mint gyermekeink oktatása és nevelése, az idősek gondozása. Egy olyan világot, amely tiszteli az élet sokszínűségét és szentségét, és megélhetővé teszi mindazt, ami emberivé tesz bennünket. Képesek vagyunk arra, hogy mindezt elérjük; sőt, még többet is.

Ezek a tervek nemcsak hogy lehetségesek, de egyetlen generáció alatt meg is valósíthatóak. Továbbá, ez az átalakulás nagyobb konfliktusok és nehézségek nélkül kivitelezhető; adóemelés, a vagyon újraelosztása vagy a kormány segítsége nélkül. A technológiák, képességek és módszerek már megvannak, sikeres próbaprogramokban bizonyítják életképességüket, és készek a széles körű alkalmazásra.

Ismét leszögezzük, hogy a könyvben leírt lehetőségek nemcsak feltételezések, hanem egyre nagyobb elméleti és gyakorlati háttérrel alátámasztott módszerek. Olyan példák bizonyítják hatékonyságukat, mint Curitiba városa, az Idődollár- és a LETS-programok, a társadalmi célú pénzek, mint a Fureai Kippu és a Saber, vagy a kereskedelmi célú pénzek, mint a WIR, a C3 és a Terra TRC, valamint a nagy világválság kemény tanulságai, az ókor és az érett középkor évezredes történelme. Ezek mindegyike arról szól, micsoda lehetőségek nyílnak meg előttünk, ha jobban megismerjük és jobban használjuk a pénzt.


Az emberiségnek megvan a tudása és a lehetősége arra, hogy elindítsa a történelem legnagyobb léptékű megújulását. Amink viszont nem áll rendelkezésre, az a végtelen idő luxusa.

 

 

Eljött az idő a cselekvésre

 

Ahogy már megjegyeztük, a könyvben szereplő számos elmélet először több, mint egy évtizede jelent meg, a The Future of Money (A pénz jövője) című könyvünkben. Visszatekintve, 1999 talán nem a legjobb év volt arra, hogy a nemzeti valuták évszázados rendszerének felülvizsgálatát és megújítását szorgalmazzuk. Emlékezzünk, hogy a dátumváltás miatti banki aggodalmakat leszámítva általános optimizmus jellemezte az új évezred beköszöntét. Az Egyesült Államok gazdasága kiemelkedően alacsony, mindössze 4,5 százalékos munkanélküliséggel és 2,1 százalékos inflációval büszkélkedhetett. A benzin ára alig 1,17 dollár volt gallononként (azaz kb. 32 cent literenként), az internetes cégek példátlanul magas bevételekre tettek szert, a Dow Jones-index pedig egészen 11750 pontig emelkedett. Néhány neves közgazdász a körülmények és a jövőbe vetett remények hatására kijelentette, hogy talán sikerült megszelídíteni a régóta velünk lévő gazdasági ciklusok hullámzását is.

Az ezredforduló optimizmusa más területekre is átterjedt: bíztunk benne, hogy meg tudjuk oldani az olyan problémákat, mint az országok fedezetlen fizetési kötelezettségei és a környezet pusztulása. A baby boom generáció még egy évtizedre volt a nyugdíjba vonulástól. És bár a világ vezető tudósai egyetértettek abban, hogy az üvegházhatás és a klímaváltozás egyre erősödik, sokan mégis vitatták ezt. A szén utáni gazdaság létrehozását húsz évre becsülték, amely a rövid távú gondolkodásmód számára még jó távoli időpontnak tűnt.

Lényegében már 1999-ben is látható volt egy pénzügyi reform szükségessége.

Azonban a második évezred 999. éve és a harmadik évezred első éve anélkül jött és múlt, hogy az öt nagy megatrend közül akár csak eggyel is komolyan foglalkoztak volna. Problémáink és a világ helyzete azóta csak még súlyosabbá váltak.

A baby boom generáció tagjai, akik várhatóan minden korábbi generációnál hosszabb életet fognak élni, most kezdenek nyugdíjba vonulni. Azonban az életükhöz és nyugodt időskorukhoz szükséges anyagi fedezet nem áll rendelkezésre. Ezt a társadalmi problémát csak súlyosbították a gazdasági válság és a központi költségvetések túlterheltsége. Bár a válságnak hivatalosan vége van, a kiváltó okaival nem foglalkoztak. A 2010-re várt gazdasági fellendülés csak ígéret maradt, 2011-ben pedig folytatódó gazdasági instabilitásnak és egymást érő takarékossági intézkedések bevezetésének voltunk tanúi, a munkahelyek zömét adó kis- és középvállalkozások pedig további nehézségekkel szembesülnek. A hivatalos munkanélküliségi adatok az Egyesült Államokban és más országokban is a tíz évvel ezelőtti kétszeresére rúgnak, a nem hivatalos adatok pedig még ennél is magasabbak. A vagyon koncentrációja tovább folytatódik, miközben egyre több középosztálybeli állampolgárnak kell szembenéznie pénzügyi bizonytalansággal. A magánszektor a rövid távú célok csapdájában vergődik, a válság előtt megszokott neoliberális gazdaságpolitika és a soha nem látott méretű, új-keynesi gazdaságélénkítő csomagok pedig csúfosan leszerepeltek. A privatizáció, a feltételezett „megoldás” ugyan lehetővé teszi a kormányoknak, hogy megoldják rövid távú fiskális problémáikat, azonban megfosztja a gazdaságot attól a rugalmasságtól, amely a jövőbeli stabilitáshoz és fejlődéshez szükséges. Ami még ennél is fenyegetőbb: az új évezred első tíz éve már hivatalosan is a valaha mért legmelegebb évtized volt. Mivel a szén utáni gazdaság létrehozásához szükséges húsz évből már tíz eltelt anélkül, hogy bármi értékelhetőt elértünk volna a felmelegedés csökkentésére, most komolyan el kell gondolkodnunk a megmaradt lehetőségeinken, és késedelem nélkül cselekednünk kell.

 

 

Vissza a pénzhez

 

Megismételjük: a tény, hogy eddig nem sikerült megoldani a globális kihívásainkat, nem azt jelenti, hogy a klímaváltozás, a munkahelyek elvesztése és más problémák megoldhatatlanok lennének. Ezek a problémák azért nem voltak megoldhatók eddig, mert képtelenek voltunk azonosítani és kezelni rendszerszintű kiváltó okaikat, és nem láttuk át, milyen kapcsolatban állnak az iparosodás korából származó pénzügyi rendszerünkkel.

Mindegy, mennyire őszintén vágyunk rá vagy mennyire eltökélten próbáljuk megoldani a problémáinkat, egyszerűen nem várhatjuk, hogy eltűnjenek, amíg meg nem értjük a jelenlegi pénzrendszer működését és meg nem újítjuk azt. Ha mindent ugyanúgy csinálunk, mint eddig, és közben azt várjuk, hogy varázsütésre megváltozzanak a dolgok, az valóban egyenlő az őrültséggel.

 

 

Pénz, valuták és a nagy változás

Amikor azon gondolkodunk, milyen világban élhetnénk, emlékezzünk vissza a „money” (pénz) és a „currency” (valuta) szavak etimológiájára.

A „money” szó, ahogyan láthattuk, Juno Moneta istennő nevéből származik, és az emberiség, társadalom életében örök érvényű értékekhez kötődik. A „currency” szó jelentése pedig „áramlás” (a latin currens, currere, „futni, áramlani” szóból). Ahogy a középkori Nyugat-Európa és az ókori Egyiptom példája mutatja, néhány pénznek úgy kell működnie, mint a vérnek egy egészséges vérkeringésben: áramlania kell és táplálnia a társadalom minden tagját, hogy az egész társadalom gyarapodhasson. Egy szűkösen rendelkezésre álló pénz – legyen akármilyen jól tervezett is – megakadályozza, hogy olyanok legyünk, amilyenek természetünktől fogva lennénk, és kihasználjuk teljes potenciálunkat.

Egy hatalmas átalakulás közepén vagyunk. Ennek a vége vagy sosem látott mértékű összeomlás lesz, vagy jelentős áttörés a civilizáció számára. A pozitív változások azonban nem jönnek csak úgy, maguktól. Az életünket javító és a problémákat megoldó változásokhoz felül kell vizsgálnunk és meg kell újítanunk azt a rendszert, amely számos jótékony hatása és az általa megvalósult eredmények mellett a minket sújtó válságok sorozatát is előidézte. Ez különösen igaz az iparosodás korának legfőbb információközvetítőjére, a nemzeti valuták rendszerére, amely több évszázada monopóliumot élvez társadalmunkban.

Eljött a pénz demokratizálásának ideje. Vesztenivalónk nincs sok, viszont annyi mindent nyerhetünk, hát miért is várnánk tovább?

 

 

A fentiek az Új pénz egy új világnak című könyvben olvashatóak. Ha érdekelnek a kiegészítő pénzekkel kapcsolatos további érdekességek, akkor ingyenesen a teljes könyvet innen le tudod tölteni vagy megrendelheted a Libri weboldalán.