Az OTP Bank 2016. november 1-jétől átveszi az AXA Bank lakossági és vállalkozói ügyfeleinek számlavezetését, hiteleit és betéti állományát.  2016. október 31-én éjféltől az AXA-ügyfelek a legnagyobb magyar bank, az OTP Bank ügyfeleivé válnak a korábban bejelentett tranzakció eredményeként. Cikkünkben bemutatjuk a változásokat és szólunk arról is, az OTP Banknál milyen lehetőségekből érdemes választania annak, aki többet szeretne kihozni a napi pénzügyeiből, mint amit a számára automatikusan felajánlott konstrukció biztosít.

 

 

Mérföldkövek

Az AXA Bank néhány héttel ezelőtti tájékoztatása után most az OTP Banktól kapnak levelet az ügyfelek: a hitelintézet 2016. október 3-át követően kezdi meg az AXA Bank ügyfeleinek tájékoztatását az átállás részleteiről. A váltás bankszámlaszám változással is jár majd. Az új bankszámlaszámokat az ügyfelek már az OTP Bank októberi üdvözlő levelében kézhez kapják, de azok csak 2016. november 1. kedd 0 órától fognak működni.

 

Az OTP Bank 2016. október 26-ig kipostázza az ügyfeleknek az új számlákhoz tartozó bankkártyát és PIN kódot.

 

A számlatulajdonosok 2016. október 20. és 28. között SMS-ben kapják meg az OTP Bank internetbanki és telefonos szolgáltatásainak jelszavait az AXA Banknál regisztrált telefonszámukra.

 

Az AXA Bank bankszámláihoz kapcsolódó kedvezmények és akciók, illetve az AXA Bank által kibocsátott bankkártyák érvényessége 2016. október 31-én 24 órakor megszűnik, utóbbiak banki összeköttetés nélküli, ún. off-line elfogadóhelyeken (pl. repülőgépek fedélzetén) sem lesznek használhatók.

 

Az ügyfeleknek is vannak határidős teendőik

A kézhez kapott OTP betéti kártyákat az OTPdirekt automata telefonos szolgáltatásán keresztül lehet aktiválni november 1. előtt vagy után is, amennyiben a kártyabirtokos a PIN kódot is megkapta mellé, de az aktivált bankkártyák csak 2016. november 1-től lesznek használhatók.

 

Az ügyfelek november 1-től az új bankszámlaszámokon fogadhatják a jóváírásokat és befizetéseket. Nem szűnnek meg viszont azonnal a régi számlaszámok: az OTP Bank 2016. november 1. után is biztosítja az átutalások zavartalan megérkezését a régi számlaszámokra, ettől függetlenül az ügyfeleknek célszerű minél hamarabb jelezni a munkáltatójuk, partnereik felé az új számlaszámokat.

 

Az OTPdirekt (internetbanki és telefonos) szolgáltatások szintén november 1-től használhatóak, az OTP bankfiókokban azonban csak másnaptól, november 2-ától kezdeményezhetnek majd tranzakciókat az ügyfelek.

 

Ekkortól nyílik meg a volt AXA Bank ügyfeleinek lehetősége postai befizetés mellett az OTP Bank 400 bankfiókjában és az erre felkészített bankjegy-automatáiban is befizetni a bankszámlájukra. Az országszerte 2000 darab OTP márkajelzésű bankjegy-automata (ATM) egy tranzakcióval akár 800 ezer forint felvételére is alkalmas lesz (elérhető egyenleg és arra alkalmas bankkártya külön beállított készpénzfelvételi limitje esetében), hiszen az OTP Bank automatáit más bank ügyfelei egy tranzakcióval legfeljebb csak 100 ezer forint felvételére használhatják.

 

2016. november 1-től a fordulónapon lejárnak a megújuló lekötött betétek, automatikusan tehát nem fognak ismét megújulni. A lejárat után betétek az OTP Bank aktuális választékából köthetők le, mely kibővül devizabetéti és értékpapír befektetési lehetőségekkel is.

 

Akinek nincs bankkártyája az AXA Banknál, az november 1-től telefonon nem, csak internetbankon vagy bankfiókban tud majd rendelkezni a számlája felett mindaddig, amíg nem igényel egy bankkártyát az OTP Banktól. Mivel az OKÉ Betétszámlához nem is kapcsolódhat bankkártya, ezért az ennek helyébe lépő OKÉ 7 bankszámlával rendelkező ügyfelek nem fognak tudni telefonon rendelkezni a számlájuk felett az OTP Banknál.

Nincs viszont teendő a jelenlegi számlához rögzített állandó megbízásokkal és a csoportos beszedési megbízásokkal, ezek automatikusan átkerülnek az OTP-hez. A jövőbeli értéknappal leadott eseti átutalásokkal sincs teendő, azok az OTP Banknál teljesülni fognak. A Számla kontroll SMS szolgáltatás az átruházást követően is élni fog, csakúgy, mint a törvényi ingyenes készpénzfelvételről szóló nyilatkozat. Akinek Kombi folyószámlahitele van az AXA Banknál, az automatikusan új OTP Kombi folyószámlahitelt kap. A vállalkozói számlaszámok változását szintén bejegyezteti az OTP Bank a cégnyilvántartásba, így a vállalkozásoknak nincs ezzel teendője.

Az AXA és az OTP Bank közös ügyfelei is új számlát és új számlaszámot kapnak az AXA Bank-os számláik után, nem vonják tehát össze azokat a meglévő számlákkal. A szerződések AXA Bankkal való fenntartására nincs lehetőség, így aki a változások előtt fel kívánja mondani a bankszámla szerződését, az 2016. október 31-ig teheti ezt meg az AXA Banknál.

 

A konstrukciók díjemelés nélkül változnak

A bankváltás jogszabályi szinten szigorúan szabályozott, az érintett ügyfelek számára zökkenőmentes lesz. Gergely Péter, a banki konstrukciók összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu szakértője közölte: az OTP-hez kerülő ügyfeleknek nem kell tartaniuk díjemelkedéstől. Jogszabály tiltja ugyanis, hogy az ügyfeleket átvevő bank megemelje a szolgáltatások költségeit, és ezt a jegybank ellenőrzi. “Sőt bizonyos esetekben kedvezőbb feltételekkel fognak találkozni az ügyfelek a számlakondíciókat illetően” - tette hozzá a szakember.

 

Az egyik legfontosabb változás, hogy a bankkártyák esetében megszűnik a havi fenntartási díj, helyébe éves díj lép, melyet előre kell megfizetni, de az első évben ingyenes lesz (azon ügyfelek részére, akik korábban is rendelkeztek bankkártyával). A számlához kapcsolódó megbízások visszavonásának vagy törlésének díját az OTP Bank nem számítja fel 2016. december 31-ig.

 

A jelenlegi OKÉ 1 és OKÉ 2 számlák helyébe az OKÉ 5 számla, míg az OKÉ 3 és OKÉ 4 helyébe az OKÉ 6 számla lép az OTP Banknál, melyek november 2-től nem igényelhetők. A változások lényege, hogy az egyes díjak nem drágulnak, sőt az új számlacsomagok a korábbi, összevonásra kerülő két-két OKÉ számla közül mindig a kedvezőbb díjtételt vagy feltételt alkalmazzák. Mindez az ügyfelek számára tehát pozitív változást jelent. A Számla kontroll SMS szolgáltatásban egy SMS díja 25 forint helyett 19 forint lesz minden OKÉ díjcsomagban.

 

Akiknek AXA Standard MasterCard kártyájuk van, a szintén dombornyomású MasterCard Standard OKÉ elnevezésű bankkártyát kapják az OTP Banktól, míg az AXA World MasterCard birtokosok pedig az OTP Multipont MasterCard Prémium OKÉ bankkártyát. A vállalati bankkártya birtokosok esetében is hasonló váltás történik, tehát továbbra is MasterCard dombornyomású bankkártyájuk lesz.

 

 

Mit érdemes választani az OTP Banknál?

Az ügyfelek tehát alapvetően az eddigi, vagy az eddiginél is kedvezőbb díjazást kapnak az OTP Banktól. E mellett a legnagyobb magyar bank teljes jelenlegi kínálata is az AXA Bank ügyfeleinek rendelkezésére áll majd november 1-től, érdemes tehát élni ezek előnyeivel.

 

Akinek legalább 150 ezer forintot elérő, bankszámlájára érkező havi jövedelme van, annak érdemes lehet az OTP Simple számlacsomagra átszerződnie, hiszen ezzel - amennyiben nem kér papír alapú számlakivonatot - lenullázza a 699 forintos havi számlavezetési díjat. 35 éves életkor alatt a lenullázáshoz már a minimálbér is elég. Az OTP Simple szolgáltatás keretében az AXA Bank kedvezménystruktúrájától eltérően, az átutalások és a csoportos beszedések nem magas havidíj vagy pénzügyi feltétel teljesítésével tehetők ingyenessé, hanem átalánydíjas csomagokkal. Például havonta 250 ezer forintig nem kell fizetni ezekért a tranzakciókért annak, aki a 348 forintos havidíjú Tranzakciós csomagot választja, de az átutalásokért e nélkül is csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni, amely 0,3 százalék. OTP-s ATM-ből két ingyenes készpénzfelvétel kérhető havonta 348 forintért, öt ingyenes készpénzfelvétel pedig havi 596 forintért igényelhető, ami nagyon kedvező megoldás annak, aki ki is használja – mindezek a törvényben meghatározottakon felül biztosított lehetőségek.

 

Az OTP Bank ügyfeleként lehet kérni a Beszedés kontroll nevű szolgáltatást, mellyel megakadályozható egy véletlen közüzemi túlszámlázás csoportos beszedéssel történő automatikus kiegyenlítése.

 

Az OTP Bank euróval feltöltött bankjegy-automatákat is üzemeltet, melyek saját ATM díjjal használhatók az OTP ügyfelei számára. Elérhetővé válik a kedvezményes készpénzfelvétel is az OTP Bank külföldi leányvállalatainak automatáiból Horvátországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában vagy Szerbiában.

 

Az erre felkészült kereskedőknél, melyet a fizetési helyen elhelyezett matrica jelöl, kizárólag az OTP Bank ügyfelei számára érhető el a vásárlás készpénzfelvétellel nevű szolgáltatás, melynek keretében a pénztárostól kedvező díjért készpénzt is lehet felvenni.

Az AXA World MasterCard kedvezményei helyett az OTP bankkártyáival elérhető OTP Kedvezményprogram várja a kártyabirtokosokat, ahol a partnereknél történő bankkártyás vásárlásokkal visszatérítést lehet gyűjteni. Az összegyűjtött forintokat az OTP Bank a következő hónap elején írja jóvá. Néhány jelentősebb jelenleg futó kedvezmény: a Tescóban 10 ezer forintonként 500 forint kedvezmény, a DM-ben 3 százalék kedvezmény, az OTP Travelben és a Praktikerben pedig 2 százalék kedvezmény várja a kártyabirtokosokat.

 

Az OTP Simple és a NET számlacsomaghoz is kérhető a csak internetes vásárlásokra alkalmas, elkülönített egyenlegű webKÁRTYA, amellyel a kártyabirtokosok hatékonyabban védhetik a pénzüket az internetes csalások ellen.

 

Az OTP Bank Tempó, NET számláihoz kérhető olyan bankkártya, amelynek legyártását az ügyfél tetszőleges saját előlapi fényképpel is kérheti, Sajátkártya néven.

Az AXA MobilokOKÉ helyett a piac egyik legkorszerűbb és legnagyobb tudású okostelefonos banki szolgáltatása, az OTP SmartBank használható, mely az OTP Bank internetes és egyes bolti elfogadóhelyein QR-kódos fizetésre, sárga és fehér csekk beszkennelésével átutalásos kiegyenlítésre, vagy hangvezérléses átutalásra is alkalmas.

 

Jelenleg csak az OTP Banknál kérhető a Telekom előfizetéses és feltöltőkártyás ügyfelei, továbbá a Vodafone előfizetéses ügyfelei számára olyan kiegészítő bankkártya, amelyet a mobiltelefonra telepítve bármely érintéses (régebbi nevén PayPass) elfogadóhelyen bankkártya nélkül, tisztán mobiltelefonnal lehet fizetni (mobiltárca).

Az OTP Bank ügyfeleként nem szükséges számlaszámmal, azonosítóval és egyszer használatos jelszóval belépni az internetbankba, amennyiben valaki csak az egyenlegére kíváncsi. Azt az OTP Bank egyenleglekérdezés funkcióját használva az OTP Bank honlapja is közli a kártyaszám és a telekód megadásával.

Minden reggel automatikus egyenlegértesítő üzenetet is kaphatnak az ügyfelek mobiltelefonjukra, amennyiben lekérdezés nélkül is szeretnék tudni azt, hogy mennyi pénz van a számlájukon. Ezen felül az OTP Bank SMS szolgáltatásai interaktív lekérdezésekre és banki műveletek SMS-vezérléssel történő elvégzésére is alkalmasak.