Ahogy a magas telefonszámlák ellen nem nyújt védelmet, ha leragasztjuk a telefonunk hívásindítóját, éppúgy az internetbankos visszaélések ellen sem igazán hatékony fegyver, ha félelmeinktől vezérelve inkább be sem kapcsoljuk a számítógépünket vagy a laptopunkat. Bár az utóbbi időkben az internetre terelődtek át a pénzügyi visszaélések, ott is változatlanul az ember a leggyengébb láncszem. Ahogy a fizikai visszaélések során is. Most azonban megmutatjuk a legfontosabb szabályokat, melyek betartásával többé nem kell félned.

 

 

1. Vírus- és kémprogram elleni védelem! Talán nem kell ragozzuk, miért a leginkább fontos ez. A levelezőprogramban és a böngésző programban bármikor érkezhetnek olyan fájlok a számítógépünkre, amelyek tudtunk nélkül működésbe lépnek, és például a legépelt jelszavainkat, kódjainkat küldik el a tolvajoknak.

 

2. Biztonságos internetbank választása. Ha van rá lehetőség, akkor válasszunk az internetbank biztonsága alapján bankot! Mivel a pénzünk legnagyobb részét itt kezeljük, ezért ez legyen a legbiztonságosabb! Ma már alapvető a tokennel vagy SMS-sel történő belépés, ennek hiánya már önmagában is bankváltásra sarkallhat.

 

3. Állítsunk be megfelelő limiteket! A pénzünk megvédésének egy hatékony módja, hogy mind az internetbankban, mind a bankkártyánkat tekintve olyan védelmi limitet állítunk be, amelyikkel még az internetbank hozzáférésünk vagy bankkártyánk esetleges megcsapolása esetén sem tudnak sok pénzt elvinni a számlánkról, ugyanakkor a hétköznapi tranzakcióinkat ez nem akadályozza. Ha pedig mégis, akkor csak az adott alkalomra állítsunk be magasabb limitet, majd használat után tegyük vissza.

 

4. Használjunk internetkártyát vagy prepaid (feltölthető) bankkártyát az interneten! Ma már több bank kínál internetkártya megoldást, amelyek lényege, hogy legfeljebb csak egy internethasználatra elkülönített pénzt tudnak elvinni a bűnözők, de a teljes számlaegyenlegünket biztosan nem. Ha a bankodnál nincs internetkártya, akkor vásárolhatsz feltölthető bankkártyát, mellyel egy teljesen elkülönített egyenlegről költhetsz a neten és ha lenulláztad, utána töltheted.

 

5. Kérj SMS értesítést! Ez önmagában nem véd a visszaélés ellen, viszont az első adandó alkalommal informál, ha valami rossz dolog történik a háttérben a számládon. Ilyenkor az első legyen, hogy a bankodat hívd és csak utána a rendőrséget. Emellett akkor is jelez a telefonod, ha pénz érkezik a számládra.

 

 

6. Ne add meg bárhol a bankkártya számod az interneten! Mindig körültekintően add meg a bankkártya számodat! Ellenőrizd, hogy tényleg azon a weboldalon vagy-e, amelyiken hiszed (a böngésző kiemeli a webcím domainjét) és a címsorból ellenőrizhető tanúsítványa hiteles és érvényes-e! Mivel bankok és kártyaelfogadók általában nem csinálnak ilyet, ezért egy érvénytelen vagy lejárt, ne adj' isten hiányzó tanúsítvány biztosan csalást jelent.

 

7. Sose add ki a kezedből a bankkártya adataidat! Ez már önmagában is súlyos gondatlanságnak minősül a bankkártya szerződések szerint. Mivel a kártyaadataid visszaélésre adnak lehetőséget, ezért mindig gondosan őrizd ezeket és csak akkor add meg a megfelelő weboldalon, amikor fizetsz, továbbá személyes elfogadáskor se veszítsd szem elől a kártyádat.

 

8. Ha senkiben sem bízol, tüntesd el a CVC2/CVV2 kódot a kártyáról! Például kapard le! Az internetes vásárláshoz elengedhetetlenül szükséges, a kártya hátoldalán szereplő 3 jegyű CVC2 (MasterCard) vagy CVV2 (Visa) kóddal együtt minden adat rendelkezésére áll egy adattolvajnak, hogy a kártyaszámoddal visszaéljen az interneten a kártyád elvesztése, kamerás megfigyelése vagy például a munkahelyen az asztalon kint hagyott pénztárcából történő kiolvasása esetén. Ha a CVC2/CVV2 kódot lekaparod a kártyán, nem tudnak fizetni vele az interneten még akkor sem, ha elhagyod. Te pedig tanuld meg a kódot vagy írd fel egy biztonságos helyre!

 

9. Ha lehet, ne adj meg bankkártya regisztrációval járó megbízást a bankkártyád terhére! Az emlékezetes PPO botrány óta, amikor tömegesen lerántottak minden náluk regisztrált bankkártyáról 2400 forintot, nem tanácsos a bankkártyánkat olyan rendszerbe regisztrálni, ahol kötelező a bankkártya regisztrációja, azaz lehetséges a tudtunk nélküli későbbi megterhelés. Ha csak lehet, fizess úgy, hogy a fizetési folyamatot te indítod el.

 

10. Használd ki a 3D szolgáltatást! Biztonsági előírások nyomán a jövőben valószínűleg sok európai bank bevezeti az ún. 3D szolgáltatást, amellyel az internetes bankkártyásvásárlás folyamatában kötelezően meg kell adni egy SMS-ben kapott kódot, e nélkül nem lehet vásárolni. Két hazai banknál, a Citibanknál és a K&H Banknál már most is elérhető ez a szolgáltatás. Ha a két bank valamelyikének ügyfele vagy, próbáld ki ezt a szolgáltatást! A szolgáltatáshoz az is szükséges, hogy az internetes elfogadóhely is képes legyen kezelni a 3D szolgáltatást, ne csak a bankod. Ha mégsem tudja, akkor a hagyományos folyamat fut végig, SMS nélkül.