Hétvégi spórolós cikksorozatunk következő tagjában azokat a szituációkat szedtük össze, amikor hajlamosak vagyunk túl sokat költeni. Amikor elragad minket a hév, és többet költünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak. Érdemes ezekre felkészülni és már jó előre eldönteni, hogy mennyit szeretnénk valójában kiadni és ahhoz tartsuk magunkat. Ha kiegészítenéd valamivel a gyűjtésünket, akkor kommentelj! 

1. A különleges kedvezmények, akciók

Hajlamosak vagyunk többet költeni, ha nagyon olcsónak hisszük az adott árut. A boltok rá is játszanak erre az érzésre és megpróbálják elhitetni velünk, hogy elmulaszthatatlan áron juthatunk most mindenhez, amire később úgyis szükségünk van. Akciós termékekből is csak annyit vásároljunk, amennyire valóban szükségünk is van.

2. Gyűjtőpontok

A hipermarketek különböző pontgyűjtő akciókkal próbálják meg a vevőik hűségét megőrizni. A lehetséges kedvezmények és ajándékok viszont gyakran túl nagy lázba hozhatják a vásárlókat, könnyen előfordulhat, hogy csak emiatt többet költünk, mint amennyit terveztünk. Különösen számító lehet az, ha valamilyen értéktelen, gyerekeknek szánt gyűjthető ajándékkal kedveskednek a boltok. Ilyenkor sincs megállás, költeni kell, hogy a gyerek ne sírjon.

3. Az utazás

Külföldön különösen, de szinte minden utazás alatt könnyen elveszítheti az ember a fejét. Egy egzotikus piacon alkudni különösen nagy adrenalinnal tölti el az embert, akik igazán belejönnek, azok könnyen kisebb vagyont is otthagyhatnak egy nyaralás végére.

4. Az üres áruházak

Ha van idő nézelődni a boltok polcain vagy próbálni a divatboltokban, akkor hajlamosak vagyunk meg is venni azt, ami megtetszik. Vigyünk magunkkal bevásárlólistát az éjféli nagybevásárlásokra is és tartsuk magunkat ahhoz.

A 7 legnagyobb pénzpazarlás Kattints! 

 

5. A szórakozás

Este könnyen kicsúszik még egy-két ezres a pénztárcából. Különösen, ha már eleget ittunk. Védekezzünk úgy, hogy csak annyi pénzt teszünk el, amennyit el merünk inni. A bankkártyát meg hagyjuk otthon.

6. A betegségek

A gyógyszerek se olcsók, de legyengülve mindenki vágyik egy kis extra kényeztetésre. Ezt ne a vásárlásban találjuk meg. Amikor betegnek érezzük magunkat, jobb ha ki se mozdulunk, de különösen ne egy plázába.

7. A stressz és a levertség

Nem csak a stressz, de levertség vagy kisebb depressziók is meghozhatják a kedvet a vásárláshoz. De ilyenkor mehetünk el a kedvenc éttermünkbe is a legdrágább fogást kikérni.

8. A barátok

Bár a szórakozásnál már említettük, hogy esténként gyakran hajlandóak vagyunk a megengedhetőnél többet költeni, de ez igaz a többi programra is, amit a barátainkkal szervezünk. Egy baráti délután, kirándulás költsége is könnyen elszaladhat. Különösen, ha több emberhez kell alkalmazkodni.

9. A fizetésnap

Hajlamosak vagyunk megünnepelni még a fizetésnapot is, amit hogyan is lehetne méltóbban eltölteni, mint vásárlással. Csak nehogy emiatt kelljen koplalni hó végén!

10. Amikor megpróbálunk lenyűgözni valakit

Főleg a fiúk tudnak hülyeségeket tenni, hogy egy lányt lenyűgözzenek. Számold ki, hogy mire futja a keretből és azt is gondold át racionálisan, mennyire éri meg a pluszkiadás az esetleges cél.

Amit megspórolsz tedd a legjobb betétbe, amit nálunk könnyen meg is találsz.